реклама партнерів:
Головна » По Львову – за дві гривні

По Львову – за дві гривні


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Перевізники знову взялися за старе – возити пасажирів Львовом за півтори гривні їм неви­гідно, тож економічно обґрунтованою ціною вони називають щонайменше 2 грн.
Те, що перевізники мають такі плани, “Газеті” підтвердив голова Асоціації перевізників Роман Лобода. За його словами, робоча група з визначення нових тарифів не припиняла своєї діяльності. А до такого непопулярного кроку їх змушує скрутне економічне становище: середній виторг із маршрутів зменшився. Причиною цього стало масове скорочення пра­цівників – тепер вони помітно рідше користуються послугами “маршруток”.
Натомість видатки маршрутників за цей час зросли. “Усереднено збитковими є всі маршрути. Протягом дня від однієї машини треба отримувати щонайменше 1025 гривень, на практиці маршрутне таксі дає в середньому 850 гри­вень виручки”, – зізнався Роман Лобода.
Утім таким розрахункам перевізника вірять не всі. Принаймні голова комісії інженерного господарства, депутат ЛМР Василь Попович зазначив “Газеті”: перш ніж розглядати пропозиції перевізників, варто було б дещо зробити. По-перше, побачити та проана­лізувати їхні економічні по­казники. По-друге, домогтися від перевізників виведення з тіні зарплати водіїв. По-третє, вирішити проблеми з перевезенням пільговиків. Для цього необхідно проаналізувати можливості міського бюджету та дати пільговикам “живі” гроші, якими вони могли б розраховуватися за проїзд. По-четверте, запровадити єдиний проїзний квиток – він може бути й паперовим, й електронним. По-п’яте, переглянути схему руху транспорту – треба розвантажити центр міста від маршрутних таксі. Адже в середмісті “маршрутки” більше спалюють пального в корках, аніж приносять користі.
Загалом ситуація з маршрутними перевезеннями є складною і полягає в досягненні розумного компромісу між перевізниками та пасажирами. Адже, з одного боку, Роман Лобода стверджує, що ніхто в Європі не возить пасажирів за такі гроші, з іншого – в нас і зарплата не європейська…
Частково ситуацію з перевізниками “Газеті” пояснив екс­перт із питань транспортних перевезень, який не захотів опри­люднювати своє прізвище. За його словами, транспорт­на мережа у Львові опти­мі­зована і радикальних змін не потребує. Твердження перевізників про те, що всі марш­рути є усереднено збитковими, не відповідає дійсності.
Вигідними для перевізників є короткі або довгі маршрути з великою кількістю пасажирів. Натомість довгі маршрути з малим пасажирооборотом вигідні для пасажирів, однак збиткові для перевізників. Довжина такого маршруту сягає 30 кілометрів – це еквівалентно маршруту Львів-Жовква.
Проблема в тому, що значну частину такого маршруту автобус везе фактично повітря, тож найдоцільніше поділити такі маршрути на два. Також нереальним, вважає експерт, є за­провадження системи єдиного квитка. Труднощі в тому, що необхідно створити нову структуру, яка збиратиме, а головне – розподілятиме між перевізниками виручку. Таку систему вже запроваджували в Хмельницькому – у підсумку тамтешні перевізники покинули цей бізнес.
Але як би там не було, механічним підвищенням тарифів на перевезення проблеми не вирішиш. Адже необхід­но збалансувати чимало чинників: пасажиропотоки, затра­­ти на обслуговування авто­парку, змога перевізників заробити кошти та бажання міста дати змогу частині городян їздити за пільговими цінами.

Олександр Сирцов
Джерело: "Львівська газета", http://www.gazeta.lviv.ua/articles/2009/05/28/37886/







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:11
20-Трав-2024
Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» очолила Наталія Реброва
Сьогодні, 20 травня, т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав К
08:43
19-Трав-2024
Бокс. Усик переміг Ф’юрі та забрав титул абсолютного чемпіона світу
Володар поясів WBA, WBO, IBF і IBO Олександр Усик (22-0-0, 14 KO) переміг чемпіона WB
21:23
17-Трав-2024
Заява Національного музею історії України щодо незаконних споруд на землях історичного значення
16 травня 2024 року Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового
21:13
16-Трав-2024
«Чернігів стародавній» запрошує на відкриття виставки «Гроші наших пращурів»
До Міжнародного дня музеїв у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Черн
16:40
16-Трав-2024
Важливість вибору правильної молочної суміші для дитини

Вибір правильної молочної суміші

20:48
15-Трав-2024
«Укренерго» запровадило аварійні відключення для промислових та побутових споживачів
З 00:00 та впродовж доби 16 травня по всій Україні для побутових та промислових спожи
19:39
15-Трав-2024
Зручний мобільний додаток для замовлення води

Інформація для клієнтів компанії "Молодо" та всіх, хто цікавиться якісною водою дл

21:23
14-Трав-2024
Інформація по постраждалим внаслідок ворожого удару по Харкову
Кількість постраждалих — 17. Серед них 12-річний хлопчик і дівчинка 8 років. Вони у с
21:11
14-Трав-2024
Ентоні Блінкен розкрив деталі безпекової угоди між США та Україною
Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що майбутня безпекова угода між Спол
20:31
13-Трав-2024
російські окупанти взяли в полон українців прикордонної громади на Харківщині
Прокуратура розпочала розслідування за фактом взяття у полон цивільного населення при
Усі новини