реклама партнерів:
Головна » Луганська влада витратить 44 мільйони на святкування економічної кризи

Луганська влада витратить 44 мільйони на святкування економічної кризи


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Дивно, але адміністрація та керівники багатьох областей України, не зважаючи на вік, спосіб життя та «класове походження», досі живуть за укладом та правилами старої радянської номенклатури.
І свята у них теж дивні. От і керівництво Луганської області – теж не виняток. Сьогодні прес-служба Луганської Облдержадміністрації повідомила про звернення тієї ж ОДА до Кабінету Міністрів України про виділення з держбюджету 44,6 млн. грн. для святкування ювілею Стаханівського руху в 2010 році.
Тут вже не хотілося б говорити про кризу та можливу невідповідність негайним потребам таких звернень, адже вимоги про виділення з бюджету коштів на ремонт доріг у Донецьку до Євро-2009/2012, приблизно на ту ж суму не були задоволені через дефіцитність держбюджету. Варто сказати про інше, невже жоден з тих, хто запропонував «випросити» чималу суму грошей не поцікавився, на що саме ці гроші просить?
Невже дарма за часи Незалежності України були розсекречені тисячі документів, відкриті сотні архівів у тому числі і відомчих? Врешті-решт майже повністю розсекречений архів СБУ за той часовий проміжок, з`явилися десятки досліджень на цю тему. Невже вимагаючи десятки мільйонів (це в області, що є лідером серед боржників із зарплати у вугільній галузі), жоден з чиновників не потурбувався про те, щоб хоч мимохідь дослідити документи стосовно «Стаханівського руху», вивчити економічні наслідки його впровадження?

Довідка: У ніч на 31 серпня 1935 вибійник кадіївської шахти «Центральна-Ірміне» О.Стаханов протягом зміни видобув 102 т вугілля (норма — 7 т). Весь видобуток записали на рахунок О.Стаханова, не врахувавши роботи кріпильників, які йому допомагали. Власне, і згодом під час встановлення інших рекордів справжнє число гірників не вказувалось, а все видобуте вугілля записували тільки на рахунок вибійника. У вересні 1935 О.Стаханов поновив своє досягнення, видобувши 175 т, а через кілька днів — 227 т.

Профанація успіху
Без необхідної перевірки і технічного обґрунтування черговий почин активно упроваджували у виробництво. Гонитва за тимчасовими успіхами та кампанія навколо окремих рекордів призвели до дезорганізації і кризи металургійного виробництва. Металурги не виконували навіть планових завдань. Досить ризиковані експерименти здійснював на залізничному транспорті П. Кривонос, який, спираючись на «революційну сміливість», підвищив тиск пари у паровозі до 14 атмосфер при граничних допусках за науковими рекомендаціями 12 атмосфер, що призвело до псування котлів. Завидну наполегливість у «просуванні» свого методу виявив гірник І.Молостов, пропозиції якого були пов'язані з ризиком обвалів і повністю суперечили правилам техніки безпеки.
Партійні організації у той час прагнули надати стаханівському руху масового характеру. З цією метою широко застосовувались адміністративно-командні методи. Широкого розповсюдження набула штурмівщина, яка призводила до дезорганізації виробництва, погіршення умов праці, порушення правил техніки безпеки. У 1936 році на основі досягнень стахановців суттєво підвищено норми виробітку і планові державні завдання, невиконання яких розглядалося як шкідництво або саботаж.
На підприємствах, які не мали достатніх резервів, це призводило до величезного перенапруження людських сил і матеріальних ресурсів, порушення нормального ритму виробничого процесу та наступного значного спаду виробництва. Нормативні документи свідчать, що основним критерієм, на підставі якого визначалося звання стахановця, було перевиконання норм у 2 і більше разів, чого систематично добивались лише деякі робітники. Зокрема, на шахтах Горлівки в грудні 1936 року понад дві норми виробили 1800 гірників, але тільки 18 із них, або 1 %, досягли таких успіхів протягом року. Аналогічна ситуація мала місце на інших підприємствах України.
Провал стаханівського руху фактично визнав і Сталін, який на лютнево-березневому (1937) пленумі ЦК ВКП (б) заявив, списуючи помилковість самої схеми стаханівського руху на так званих «шкідників», «внаслідок політичної безпечності «шкідники» у Кузбасі й Донбасі водили за ніс стахановців, ставили їм палиці в колеса, штучно створювали безліч перепон для їхньої успішної роботи і добились, нарешті, того, що розладили їхню роботу». Повсюдне впровадження стаханівських методів було одним із чинників кризових явищ у промисловості, супроводжувалось посиленням експлуатації працівників і масовими репресіями проти інженерно-технічного персоналу та господарників.

Луганські "господарники"
Цікаво, який сенс у святкування ювілею «Стаханівського руху» закладає керівництво Луганської області? Але цілком логічно витратити баснословні 44 мільйони з державної скарбниці (не враховуючи грошей з місцевого бюджету) на святкування руху, що став уособленням політики економічної недоцільності та марнотратства, системних фальсифікацій виробничих показників та безгосподарності. Руху, що став одним з апофеозів епохи насильницької колективізації, «індустріалізації на крові», та охоти на відьом у вигляді постійних пошуків «шкідників», «диверсантів» та «шпигунів» та, як наслідок, масових репресій.
За словами голови Луганської облдержадміністрації, Олександра Антипова, цей ювілей - не тільки привід привернути увагу суспільства до видатної історії регіону, але можливість у черговий раз нагадати про престижність й почесність шахтарської професії. Стаханівський рух - це частина історії нашого краю, і справа честі кожного з нас зробити все можливе, щоб, не зважаючи ні на що, відзначити 75-його річчя на гідному рівні».
Звичайно, сперечатися нічого - це частина історії нашого краю. Тільки, якщо б пан Антипов цю історію дійсно знав, то зрозумів, до чого саме в історії регіону привертають увагу, та й про престижність й почесність шахтарської професії за 44 мільони нагадати можна іншим способом.

Сашко Демченко
Джерело: http://www.ngo.donetsk.ua/donsociety/7502







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:11
20-Трав-2024
Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» очолила Наталія Реброва
Сьогодні, 20 травня, т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав К
08:43
19-Трав-2024
Бокс. Усик переміг Ф’юрі та забрав титул абсолютного чемпіона світу
Володар поясів WBA, WBO, IBF і IBO Олександр Усик (22-0-0, 14 KO) переміг чемпіона WB
21:23
17-Трав-2024
Заява Національного музею історії України щодо незаконних споруд на землях історичного значення
16 травня 2024 року Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового
21:13
16-Трав-2024
«Чернігів стародавній» запрошує на відкриття виставки «Гроші наших пращурів»
До Міжнародного дня музеїв у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Черн
16:40
16-Трав-2024
Важливість вибору правильної молочної суміші для дитини

Вибір правильної молочної суміші

20:48
15-Трав-2024
«Укренерго» запровадило аварійні відключення для промислових та побутових споживачів
З 00:00 та впродовж доби 16 травня по всій Україні для побутових та промислових спожи
19:39
15-Трав-2024
Зручний мобільний додаток для замовлення води

Інформація для клієнтів компанії "Молодо" та всіх, хто цікавиться якісною водою дл

21:23
14-Трав-2024
Інформація по постраждалим внаслідок ворожого удару по Харкову
Кількість постраждалих — 17. Серед них 12-річний хлопчик і дівчинка 8 років. Вони у с
21:11
14-Трав-2024
Ентоні Блінкен розкрив деталі безпекової угоди між США та Україною
Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що майбутня безпекова угода між Спол
20:31
13-Трав-2024
російські окупанти взяли в полон українців прикордонної громади на Харківщині
Прокуратура розпочала розслідування за фактом взяття у полон цивільного населення при
Усі новини