реклама партнерів:
Головна » На Чернігівщині зберігається 904,3 тонни непридатних пестицидів

На Чернігівщині зберігається 904,3 тонни непридатних пестицидів


Коментарі: 0 Довкілля

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
За результатами перевірок, проведених в 2008-2009 роках Держекоінспекцією в Чернігівській області встановлено, що ситуація з непридатними до використання хімічними засобами захисту рослин (ХЗЗР) змінюється в гіршу сторону.
В деяких випадках, за наполяганням держінспекторів з охорони навколишнього природного середовища, вдалось покращити стан зберігання, але в результаті реформування аграрного сектору економіки в ряді випадків немає правонаступника власника місць їх зберігання. Земля, на якій вони знаходяться, розпайована, непоодинокі факти розкрадання будівельних матеріалів, з яких побудовані складські приміщення, місця зберігання пестицидів потерпають від пожеж. Об’єкти, які вдалось відремонтувати піддаються новим руйнуванням і грабуванням. Сільськогосподарські підприємства, які є власниками ХЗЗР, знаходяться у важкому фінансовому стані і не мають можливості профінансувати заходи по облаштуванню складських приміщень чи знешкодженню ХЗЗР. Фермерські господарства, що створюються на місці колишніх сільгосппідприємств, не є їх правонаступниками і відмовляються від складських приміщень, де зберігаються ХЗЗР.
Постійно діючі комісії з питань поводження з безхазяйними відходами практично є бездіяльними і обов’язки по нагляду за місцями, де відсутні власники, покладаються на представників органів місцевого самоврядування, які на сьогоднішній день не мають коштів для проведення робіт по знешкодженню непридатних ХЗЗР та облаштуванню місць у відповідності до вимог законодавства.

На виконання наказу Мінприроди України від 04.03.2008р. № 111 “Про проведення у 2008 році інвентаризації непридатних пестицидів та запровадження регулярного обміну інформацією щодо їх обліку” Державною екологічною інспекцією в Чернігівській області спільно з Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області підготовлено доручення голови Чернігівської обласної державної адміністрації № 01.02-09/748 від 18.03.2008р. щодо створення районних комісій для проведення комплексної інвентаризації місць накопичення хімічних засобів захисту рослин та встановлення їх кількості. На районні комісії, до складу яких були залучені представники територіальних підрозділів МНС, СЕС, Мінприроди, Держгірпромнагляду та фахівців управлінь агропромислового розвитку, покладені обов’язки щодо забезпечення повноти проведення інвентаризації на підпорядкованій території та опрацювання результатів її проведення.
За даними інвентаризації непридатних ХЗЗР, яка проведена протягом квітня-травня 2008 року, на території Чернігівської області було накопичено 935,97 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, які зберігалися в 228 місцях, з них в незадовільному стані зберігалося 294,83 тонни в 89 місцях.
Протягом жовтня місяця 2008 року в області проведені роботи по перезатаренню та вивезенню на знешкодження непридатних до використання пестицидів та агрохімікатів. Роботи проводились приватним підприємством “Дон-Бас” за рахунок коштів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. На знешкодження передано 49,340 тонн непридатних пестицидів та агрохімікатів, що дало змогу звільнити 22 місця повністю та 3 частково.
За сприянням державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області проведено перезатарення та звезення до одного місця зберігання непридатні ХЗЗР, які зберігалися в без господарських складах на території Ніжинського району Чернігівської області.
На сьогоднішній день на території області знаходиться 904,307 тонни непридатних ХЗЗР, які зберігаються в 202 місцях, з них в 18 місцях, де власники відсутні і нагляд за ними здійснюють представники органів місцевого самоврядування. У незадовільному стані зберігаються 258,19 тонн непридатних ХЗЗР у 66 місцях.
Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області проводиться постійний контроль за станом зберігання непридатних ХЗЗР. Протягом поточного року уже перевірено 17 місць складування непридатних ХЗЗР, з яких 7 не відповідає екологічним і санітарним нормам. За порушення правил зберігання пестицидів і агрохімікатів до адміністративної відповідальності притягнуто 5 осіб, накладено штрафи на суму 680 грн.
Але вирішення цієї проблеми не можливе через застосування заходів адміністративного впливу. Для вирішення цього наболілого питання необхідно прийняти відповідні законодавчі акти, щоб провести фінансування заходів по знешкодженню непридатних ХЗЗР з місцевих та державного бюджетів.

Джерело: Держекоінспекція в Чернігівській області.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:11
20-Трав-2024
Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» очолила Наталія Реброва
Сьогодні, 20 травня, т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав К
08:43
19-Трав-2024
Бокс. Усик переміг Ф’юрі та забрав титул абсолютного чемпіона світу
Володар поясів WBA, WBO, IBF і IBO Олександр Усик (22-0-0, 14 KO) переміг чемпіона WB
21:23
17-Трав-2024
Заява Національного музею історії України щодо незаконних споруд на землях історичного значення
16 травня 2024 року Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового
21:13
16-Трав-2024
«Чернігів стародавній» запрошує на відкриття виставки «Гроші наших пращурів»
До Міжнародного дня музеїв у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Черн
16:40
16-Трав-2024
Важливість вибору правильної молочної суміші для дитини

Вибір правильної молочної суміші

20:48
15-Трав-2024
«Укренерго» запровадило аварійні відключення для промислових та побутових споживачів
З 00:00 та впродовж доби 16 травня по всій Україні для побутових та промислових спожи
19:39
15-Трав-2024
Зручний мобільний додаток для замовлення води

Інформація для клієнтів компанії "Молодо" та всіх, хто цікавиться якісною водою дл

21:23
14-Трав-2024
Інформація по постраждалим внаслідок ворожого удару по Харкову
Кількість постраждалих — 17. Серед них 12-річний хлопчик і дівчинка 8 років. Вони у с
21:11
14-Трав-2024
Ентоні Блінкен розкрив деталі безпекової угоди між США та Україною
Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що майбутня безпекова угода між Спол
20:31
13-Трав-2024
російські окупанти взяли в полон українців прикордонної громади на Харківщині
Прокуратура розпочала розслідування за фактом взяття у полон цивільного населення при
Усі новини