реклама партнерів:
Головна » У Львові через нардепів закриють п’ять музеїв?

У Львові через нардепів закриють п’ять музеїв?


Коментарі: 1 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
"Львівські музеї не мають чим платити Управлінню Державної служби охорони при Головному Управлінні МВС України у Львівській області за охорону. Така ситуація у нас триває з січня 2009 року. Причина у тому, що в Держбюджеті напроти стрічки статті видатків на охорону музеїв, які фінансуються міністерством культури, стоїть цифра "нуль", - повідомив 30 липня під час прес-конференції директор Національного музею ім. А.Шептицького у Львові Ігор Кожан.
"Національний музей ім.А.Шептицького не розраховується у УДО з січня. Галерея мистецтв - з березня. Ця проблема стосується тих об’єктів, які є у підпорядкуванні Міністерства культури. Ті заклади, які фінансуються областю, кошти отримують вчасно, а нами у Києві ніхто не займається. У нас є 16 об’єктів, 6 з них охороняє міліція, 10 - наймані сторожі. Але також є інші заклади, які взагалі не мають зараз охорони. Які не скажу, - не скажу, хоча там і немає дуже цінних речей", - наголосив директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький.
За його словами, Росія не багатша за Україну, але "там на музеї виділяють мільйони євро".
"Я питаю себе, чи там інтелігенція краща, адже не можна сказати, що у них хороший президент… Якщо не буде грошей, ми мусимо закривати п’ять об’єктів. Це Львівська галерея мистецтв, що на вул.Стефаника, 3, де експонати періоду Європи ХІХ-ХХ ст., Львівська галерея мистецтв - палац Потоцьких - мистецтво Європи XIV-XVII століття, музей Пінзеля, Олеський замок, а також Золочівський замок.
Ми 8 липня відкриваємо великий палац у Золочеві, і одразу доведеться його закрити через відсутність фінансування на охорону. Найобразливіше те, що ми дзвонили, надсилали телеграми, плануємо закривати музеї, а від влади жодної реакції", - сказав Возницький.
За словами Ігоря Кожана, він уже отримав лист від УДО, де йдеться про намір однобічного розірвання договору про охорону музею. "Ми ще з початку року були готові до такої ситуації, адже в Держбюджеті коштів на охорону музеїв немає. Згідно з чинним законодавством. Ніхто окрім УДО не може займатись охороною музеїв. Щодо фінансування, у мене була зустріч з віце-прем’єр-міністром України Іваном Васюником та першим заступником міністра культури Владиславом Корнієнком. Вони обіцяли, що фінансування надійде із стабілізаційного фонду Держбюджету", - сказав Кожан.
Він стверджує, що ці кошти у стабілізаційному фонді було передбачено, однак, депутати Верховної Ради України на останньому засіданні перед літніми канікулами не розглянули цього питання. Відтак музеям доведеться чекати до вересня, аж поки нардепи не повернуться з канікул.
"Виділення цих коштів мали погодити два парламентські комітети - бюджетний та комітет фінансів і банківської діяльності. Перший комітет це погодив, а другий перед останньою сесією ВРУ, попри наші численні звернення і телеграми, розглянув лише одне питання - щодо рекапіталізації банків", - додав Ігор Кожан. Відтак І.Кожан звернувся до уряду, Президента, Львівської обласної ради, і зараз Кабмін розробляє програму залучення коштів на охорону музеїв з інших джерел.
Як повідомив заступник начальника УДО у Львівській області, полковник міліції Іван Швед, за 5 місяців музеї міста заборгували УДО 2 млн грн. Загалом за цей період управління недоотримало 4 млн грн через несплату різних клієнтів. "У нас немає заборгованості з виплати зарплати, але ті кошти, які у нас є, вже фактично закінчуються. Ми розуміємо, наскільки важливою є охорона музеїв, тому охорони не зніматимемо. Але частину постів буде скорочено. Серпень-вересень - сезон великого напливу туристів. Тому охорона у музеях потрібна", - наголосив Іван Швед.

Джерело: http://www.zaxid.net/







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:11
20-Трав-2024
Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» очолила Наталія Реброва
Сьогодні, 20 травня, т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав К
08:43
19-Трав-2024
Бокс. Усик переміг Ф’юрі та забрав титул абсолютного чемпіона світу
Володар поясів WBA, WBO, IBF і IBO Олександр Усик (22-0-0, 14 KO) переміг чемпіона WB
21:23
17-Трав-2024
Заява Національного музею історії України щодо незаконних споруд на землях історичного значення
16 травня 2024 року Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового
21:13
16-Трав-2024
«Чернігів стародавній» запрошує на відкриття виставки «Гроші наших пращурів»
До Міжнародного дня музеїв у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Черн
16:40
16-Трав-2024
Важливість вибору правильної молочної суміші для дитини

Вибір правильної молочної суміші

20:48
15-Трав-2024
«Укренерго» запровадило аварійні відключення для промислових та побутових споживачів
З 00:00 та впродовж доби 16 травня по всій Україні для побутових та промислових спожи
19:39
15-Трав-2024
Зручний мобільний додаток для замовлення води

Інформація для клієнтів компанії "Молодо" та всіх, хто цікавиться якісною водою дл

21:23
14-Трав-2024
Інформація по постраждалим внаслідок ворожого удару по Харкову
Кількість постраждалих — 17. Серед них 12-річний хлопчик і дівчинка 8 років. Вони у с
21:11
14-Трав-2024
Ентоні Блінкен розкрив деталі безпекової угоди між США та Україною
Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що майбутня безпекова угода між Спол
20:31
13-Трав-2024
російські окупанти взяли в полон українців прикордонної громади на Харківщині
Прокуратура розпочала розслідування за фактом взяття у полон цивільного населення при
Усі новини