реклама партнерів:
Головна » Україна підготувалася до газової війни з Росією

Україна підготувалася до газової війни з Росією


Коментарі: 3 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Незважаючи на кризу і фінансові проблеми, що розшарпують країну, Київ ґрунтовно підготувався до можливих перебоїв у поставках газу з Росії, що традиційно припадають на зимовий опалювальний сезон, пише журналіст Независимой газети Сергій Куліков.
У середу Нафтогаз України повідомив про те, що в даний момент підземні сховища газу (ПСГ) країни заповнено більш ніж на 70%. В них розміщено понад 22 із 27 запланованих до кінця року млрд. кубометрів газу. Експерти вважають цей факт вагомим аргументом Києва в неминучій суперечці з Газпромом стосовно цін на газ для України в майбутньому році.
"На сьогодні ми накопичили десь близько 22,7 мільярда із запланованих на цей рік 27 мільярдів кубометрів газу", - заявив перший заступник голови Нафтогазу Діденко. При цьому загальна місткість українських сховищ становить, за різними оцінками, від 31,5 до 32 млрд. кубів. Раніше прем'єр України Юлія Тимошенко зазначила, що вже до кінця року в ПСГ буде розміщено 27 млрд. кубометрів газу, що повинно забезпечити енергетичну стабільність країни в осінньо-зимовий період. З огляду на оприлюднені Нафтогазом рівні, сумніватися в тому, що за наступні кілька місяців Київ виконає озвучені Тимошенко обіцянки, навряд чи доцільно.
Таким чином, до протистояння з Газпромом, яке в останні роки традиційно припадає на осінньо-зимовий період, Україна вже сьогодні практично готова.
У випадку, якщо Києву та Москві не вдасться вчасно домовитися про нові ціни на газ і розбіжності знову приведуть до газової війни з перекриттям постачань з Росії, Україна, як і в січні 2009 року, зможе забезпечувати себе тривалий час газом з ПСГ. У такому випадку під головним ударом знову опиняться країни Центральної та Східної Європи, до яких газ надходить транзитом через територію України, а також імідж Росії як постачальника, що не зумів забезпечити постачання газу європейським споживачам.
Серйозність приготувань Києва до осінньо-зимових цінових торгів, схоже, помітили і в Москві. Якщо рік тому Газпром звинувачував Україну в недостатньому заповненні своїх ПСГ, то зараз у концерні цей аргумент не використовують. До того ж графік оплати перед Газпромом Київ поки витримує. Як заявила у середу Юлія Тимошенко, Україна достроково розрахувалася за завантаження в липні російського природного газу в свої ПСГ, заплативши за це 605 млн. дол. Учора факт оплати підтвердив і Газпром, представники якого, однак, відмовилися від більш докладних коментарів на дану тематику.
Головне спірне питання, що періодично виникає між двома країнами в газовій сфері, - ціна на паливо. На третій квартал поточного року ціну газу для України встановлено на рівні 198,34 дол, тоді як у першому кварталі вона становила 360 дол за тисячу кубометрів. Крім того, в Україні, яка готується до президентських виборів, це питання належить до одних з найбільш істотних, здатних як принести, так і відняти передвиборчі очки у будь-якого з кандидатів. Останнім часом у Києві все сильніше лунають голоси про необхідність переглянути цінові параметри поставок російського газу в країну.
Зокрема, наприкінці травня уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив про те, що Секретаріат Президента сподівається, що деякі пункти газових домовленостей з Росією вдасться змінити. За його словами, змінити ці положення можна тим же способом, яким їх було досягнуто, - в рамках міжнародних договорів. Соколовський вважає, що в цьому зацікавлена й українська, і європейська, і російська сторони. "Контракти з Росією є згубними і кабальними, - заявив він. - Це фундаментальна помилка українського уряду разом з російським урядом, бо явно завищено ціни на газ для України і явно занижено ціни на транзит".
Як зазначає директор департаменту Due Diligence компанії 2К Аудит - Ділові консультації Олександр Шток, основними спірними моментами на переговорах щодо газових цін повинні стати знижки й транзитні тарифи. "Можливо, переговори з цих питань також будуть досить складними, однак прив'язка цін для України до середньоєвропейських - це базова умова, що дозволяє сподіватися на те, що всі необхідні угоди щодо газу буде підписано вчасно, - вважає експерт. - Наявність в українських ПСГ газу - це гарантія поставок блакитного палива до Європи, що дозволить Україні і Росії вирішувати двосторонні питання щодо газу, не зачіпаючи інтереси європейських споживачів". Водночас, за його словами, "газове питання" в Україні традиційно має політичне забарвлення, тому, з огляду на те, що в країні розпочався передвиборчий період, передбачити, як саме протікатимуть газові переговори з Росією, сьогодні неможливо.
У свою чергу, партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін вважає, що ударним закачуванням газу в свої ПСГ Україна кинула виклик російській істериці, що спостерігалася буквально два місяці тому. "Насправді для оперативного реагування на ситуацію Києву цілком було б достатньо мати у своїх сховищах і набагато менші об'єми палива - від 12 до 16 мільярдів кубометрів, - зазначає експерт. - Але те, що сьогодні обсяги сховищ заповнено вже майже на 23 мільярди кубометрів, дає українській стороні вагомі козирі на випадок нового загострення". За таких умов в цьому році ситуація січня 2009 року може не повторитися, вважає Крутіхін. Якщо тільки з боку Газпрому не буде будь-якої провокації. "На зразок тієї, яка трапилася в квітні, коли концерн підвищив тиск у трубопроводі з Туркменістану, вивівши його з ладу на декілька місяців, - попереджає аналітик. - Імовірність такого розвитку подій виключати не можна, оскільки інших важелів впливу на ситуацію в Газпрому сьогодні просто немає". В іншому випадку, з огляду на те, що Південний потік, незважаючи на всі заяви, захлинається, Газпрому просто доведеться проковтнути образу і почати по-серйозному домовлятися з Україною про транзит газу через її територію, вважає Крутіхін.

Джерело: за матеріалами "Независимой газеты" (Росыя), Новинар







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:11
20-Трав-2024
Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» очолила Наталія Реброва
Сьогодні, 20 травня, т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав К
08:43
19-Трав-2024
Бокс. Усик переміг Ф’юрі та забрав титул абсолютного чемпіона світу
Володар поясів WBA, WBO, IBF і IBO Олександр Усик (22-0-0, 14 KO) переміг чемпіона WB
21:23
17-Трав-2024
Заява Національного музею історії України щодо незаконних споруд на землях історичного значення
16 травня 2024 року Державна виконавча служба України забезпечила виконання судового
21:13
16-Трав-2024
«Чернігів стародавній» запрошує на відкриття виставки «Гроші наших пращурів»
До Міжнародного дня музеїв у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Черн
16:40
16-Трав-2024
Важливість вибору правильної молочної суміші для дитини

Вибір правильної молочної суміші

20:48
15-Трав-2024
«Укренерго» запровадило аварійні відключення для промислових та побутових споживачів
З 00:00 та впродовж доби 16 травня по всій Україні для побутових та промислових спожи
19:39
15-Трав-2024
Зручний мобільний додаток для замовлення води

Інформація для клієнтів компанії "Молодо" та всіх, хто цікавиться якісною водою дл

21:23
14-Трав-2024
Інформація по постраждалим внаслідок ворожого удару по Харкову
Кількість постраждалих — 17. Серед них 12-річний хлопчик і дівчинка 8 років. Вони у с
21:11
14-Трав-2024
Ентоні Блінкен розкрив деталі безпекової угоди між США та Україною
Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що майбутня безпекова угода між Спол
20:31
13-Трав-2024
російські окупанти взяли в полон українців прикордонної громади на Харківщині
Прокуратура розпочала розслідування за фактом взяття у полон цивільного населення при
Усі новини