реклама партнерів:
Головна » Автопробігом по українству на роздоріжжі

Автопробігом по українству на роздоріжжі


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв розпочали участь в автопробігу Санкт-Петербург - Київ. Здавалося б, ну і що? Тим більше, що офіційне пояснення цього шоу на колесах виглядає цілком пристойно - відзначення 100-річчя з першого автопробігу Санкт-Петербург - Одеса, організованого імператором Росії Миколою другим.
Втім, зачекайте. А до чого тут Микола другий? І що від нього гарного бачила Україна, щоб так помпезно згадувати? Підручники з історії свідчать, що позитив був хіба що один - скасування в 1905-му році так званого Емського указу, підписаного у 1876-му попередником Миколи Олександром ІІ у німецькому Емсі. Цей указ був спрямований на придушення української культури і забороняв українську мову як таку. Втім, Микола скасував указ лише внаслідок революційних подій 1905-го року. Однак, навіть після цього ставлення російської влади до українців Правобережжя практично не змінилося, а після приходу на посаду міністра внутрішніх справ Петра Столипіна у 1906 році, переслідування національних меншин поновилося.
У 1910 р. Столипін видав обіжник, в якому числив український народ до "чужородних" ("инородцев") і забороняв будь-які українські організації. У 1911 р. він заявив, що "історичним завданням російської державності є боротьба з рухом, у теперішнім часі прозваним українським, що містить у собі відродження старої України й устрою малоросійської України на автономних національно-територіальних основах". У часи столипінської реакції були закриті товариства "Просвіта" та інші українські організації, заборонено продавати українські книжки (в тому числі навіть Євангеліє українською мовою, що його видав Синод), проводити концерти, вечори тощо. Переслідування тривали і пізніше, після вбивства Столипіна у Києві. Піком антиукраїнського політики російського царя стала заборона святкування 100-річчя від дня народження Тараса Шевченка у 1914-му році.
Тож, якщо пригадати всі ці події, то символізм нинішнього автопробігу стає більш зрозумілим. Невже таке майбутнє готує українцям нова влада? На жаль, свідчень щодо того, в якому напрямку збирається рухатися "офіційна" Україна, стає дедалі більше. І тут не можна не згадати про нещодавнє затримання та вилучення архівних розсекречених матеріалів у директора львівського музею "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого, який займався дослідженнями на тему Голодомору та діяльності Української повстанської армії...
Обшуки, проведені в тому ж музеї та вилучення матеріалів із відеозаписами очевидців, затримання в аеропорту "Бориспіль" керівника німецького фонду Конрада Аденауера пана Ніко Ланге, перевірки неурядових громадських організацій, що отримували гранти міжнародного фонду "Відродження", заснованого Джорджем Соросом - все це ланки однієї політики. Політики, за якої Україна поступово віддаляється від Європи, прямуючи під протекторат Москви. Політики, яку поки намагаються приховати за високими гаслами про європейське майбутнє і європейські сподівання.

На початку цього тижня, а саме 13 вересня, сталася ще одна символічна подія. Президент Віктор Янукович, перебуваючи в Брюсселі, подарував Президенту Єврокомісії футбольний м'ячик. Особисто у мене склалося враження, що цим він нібито сказав своєму європейському колезі: "Ви поки пограйтеся, а ми поїдемо до Москви займатися серйозними справами". Хотілося б вірити, що це не так...

Serhiy Voropayev
Джерело: Блог Сергіія Воропаєва







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
Усі новини