реклама партнерів:
Головна » Чи надовго російській владі вдалося зупинити обвал рубля

Чи надовго російській владі вдалося зупинити обвал рубля


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Після того, як російський рубль обвалився майже до 80 проти долара, він відновився на неймовірних 34%. В уряді РФ запевняють, що складний період позаду, а президент Путін переконує, буцімто становище російської економіки почне поліпшуватись уже в першому кварталі 2015 року, повідомляє Економіст
Однак, як повідомляє центробанк РФ, зміцнення рубля було досягнуто «дорогою ціною». Було продано $15,7 млрд валютних резервів за тиждень, який закінчився 19-го грудня, що становить максимум із січня 2009. ЦБ РФ запевнив, що їх більша частина повернеться, як тільки закінчиться термін за угодами РЕПО, а Володимир Путін звинуватив уряд у допущенні «дефектів» у процесі реструктуризації економіки.
«Труднощі, з якими нам довелося зіткнутися, зумовлені не тільки зовнішніми чинниками. До них призвели не тільки санкції та обмеження на міжнародній економічній арені, а й внутрішні дефекти, які накопичилися за багато років, усуненням яких ми не займалися», – заявив Путін на засіданні уряду в Москві.
Він додав, що уряд вживав заходів для реструктуризації економіки, з метою надання їй більш інноваційної природи, проте їх виявилося недостатньо.
Ослаблення рубля, нагадаємо, відбулося в результаті обвалу цін на нафту. Виручка від експорту нафти становить значну частину надходжень до бюджету країни. Санкції, введені Заходом проти Москви, також відіграли свою роль в економічному спаді.
Під час телевізійної прес-конференції, яка пройшла 18 грудня, Путін заявив, що економічна обстановка почне поліпшуватися в першому кварталі 2015 і повністю відновиться в наступні кілька років. Окрім того, він зазначив для тих, хто пророкує Росії неминучий дефолт, що решта $400 млрд валютних резервів не можуть зникнути за один день.
В рамках заходів, спрямованих на підтримку рубля і зниження інфляції, процентна ставка була підвищена з 10,5% до 17%, було обмежено експорт зернових і встановлено неформальний контроль за рухом капіталу.
«Ключові ставки були підвищені з метою стабілізації обстановки на валютному ринку ... Той складний період уже позаду. Рубль почав зміцнюватися», – заявив міністр фінансів Росії Антон Силуанов у четвер, додавши, що процентні ставки можуть бути знижені, якщо ситуація залишиться стабільною.
Рейтингове агентство Standard & Poor's застерегло, що може знизити кредитний рейтинг Росії до «сміттєвого» через стрімке погіршення «фінансової гнучкості». Щоб цього не допустити, РФ почала переговори з рейтинговими агентствами, намагаючись пояснити дії уряду. Силуанов зазначив, що дефіцит бюджету в наступному році «значно перевищить» 0,6% від ВВП, заплановані спочатку.
У середині грудня рубль обвалився до 80 проти долара з 30-35 в першій половині 2014. За останні кілька днів він відновився і торгується в районі позначки 52, частково завдяки тому, що влада зобов’язала експортерів продавати валюту.
Минулого тижня обсяги золотих і валютних резервів країни скоротилися на $15,7 млрд, до менш ніж $400 млрд, проти $510 млрд на початку року.

Як повідомляють аналітики, близько $5 млрд було витрачено на підтримку рубля, тоді як $7 млрд були віддані банкам в рамках операцій РЕПО, проте пізніше будуть повернуті регулятору.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

Усі новини