реклама партнерів:
Головна » Інтеграційна модель для України: а чи можлива активна інтеграція?

Інтеграційна модель для України: а чи можлива активна інтеграція?


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
23 вересня 2010 року відбувся круглий стіл "Активна Україна на пострадянському просторі", організований Міжнародним центром перспективних досліджень.
У заході взяли участь експерти центру, представники Міністерства закордонних справ, Делегації Європейського Союзу в Україні, посольств та громадських організацій.
Директор Міжнародного центру перспективних досліджень Віра Нанівська, представляючи презентацію, присвячену інтеграційній ролі України на пострадянському просторі, зауважила, що Україна перейшла до нового етапу розвитку, і зміст сучасного суспільного дискурсу не відповідає тим реаліям та завданням, які стоять перед державою сьогодні. За словами експерта, Україна, на відміну від Росії, немає власного плану та проводить "пасивну інтеграцію". Така модель, за словами В. Нанівської, за якої Росія (план якої щодо України відповідає принципам колоніальної політики XIX століття) реалізовує свій порядок денний, неминуче призведе до соціальних заворушень та зникнення України з геополітичної карти як активного гравця.
Водночас, на думку експерта, варто усвідомлювати, що Україні не уникнути регіональної інтеграції з регіональним лідером Росією, проте перевагу варто надати "ініціативному сценарію", що передбачає нав'язання власного бачення інтеграції та впровадження європейських політичних принципів. Така модель, як відзначила В. Нанівська, дозволить Україні стати регіональним лідером та бажаним партнером як для Росії, так і для ЄС та США.
Висловити свою точку зору щодо інтеграційної позиції України, а також тих рішень та кроків, які необхідно виконати для перетворення нашої країни на регіонального лідера, мали змогу учасники круглого столу - представники аналітичних центрів, посольств та міністерств.
Так, радник-посланець посольства Росії в Україні Всеволод Лоскутов зауважив, що у відносинах України та Росії традиційно існує багато міфів та стереотипів, які варто спростовувати. Зокрема, за словами В. Лоскутова, ці відносини завжди базувалися на рівних правах та умовах, окрім того, Росія завжди підтримувала інтеграцію України до ЄС. Зовсім іншою була позиція щодо НАТО, адже, як наголосив радник-посланець посольства Росії, структура, мета та принципи роботи цієї організації абсолютно інші. В. Лоскутов також відзначив, що інтеграційні плани Росії поширюються не лише на пострадянський простір - країна прагне вибудовувати стратегічні та взаємовигідні стосунки також і з країнами, які дуже швидко розвиваються - Китаєм, Індією, Бразилією тощо.
Голова Громадської експертної ради при Українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС Олег Рибачук зауважив, що дії українського уряду сьогодні радше відображають російське бачення інтеграції на пострадянському просторі. Водночас, на думку експерта, не менш важливим є саме питання євроінтеграції. Адже на сьогодні, як зауважив О. Рибачук, Європейський Союз не може дати відповіді про своє бачення політики щодо України. В цьому контексті О. Рибачук також пригадав вислів одного з чиновників ЄС, який зауважив, що кожного українського лідера, який не говоритиме про перспективи членства в ЄС, у Брюсселі прийматимуть чудово. Водночас, українські політики "як мантру" продовжують повторювати про "членство в ЄС як стратегічну мету України".
У відповідь Іренеуш Фідос, Представництво ЄС в Україні, наголосив на тому, що лише повторювання без конкретних дій лишається риторикою і не матиме сили. Адже ЄС, за словами І. Фідоса, хоче насамперед бачити прогрес у здійсненні реформ. І хоч поки що Європейський Союз не говорить про перспективи членства для України, ті переговори, що вже ведуться щодо безвізового режиму та зони вільної торгівлі з Союзом, вже є значним кроком вперед. Окрім того, як зауважив І. Фідос, Європейський Союз задоволений конструктивними відносинами між Україною та ЄС, однак відсутність заперечень у Росії щодо інтеграції України до ЄС приємно дивує з огляду на досить стриману реакцію Росії на політику "Східного партнерства". Представник Делегації ЄС в Україні також відзначив, що лише Україна може визначати свою стратегію розвитку та роль в ЄС. І. Фідос також заперечив думку одного з учасників щодо майбутнього України як держави, що є членом Європейського Союзу та спеціалізується лише на сільському господарстві. Такий сценарій, на думку І. Фідоса, не може спрацювати щодо такої великої індустріальної країни.
Представник Посольства Республіки Польща Богуслав Гертруда, в свою чергу, закликав пам'ятати, що плани України та Росії щодо розвитку діалогу з Європейським Союзом значно відрізняються - в той час, як Росія зацікавлена виключно у стратегічному партнерстві ЄС, Україна прагне інтегруватися до Союзу. Тому варто усвідомлювати, що деякі ідеї співробітництв України з Росією, такі як створення митного союзу, не співпадають з цими планами. Окрім того, Б. Гертруда підтримав І. Фідоса у необхідності підтримувати свої прагнення конкретними діями та реформами. Зокрема, сприяти здійсненню таких кроків, на думку представника Посольства Республіки Польща, допоможе формальне оформлення умов інтеграції України до ЄС, зокрема в Угоді про асоціацію та Плані дій щодо безвізового режиму.

Джерело: Європейський простір







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
Усі новини