реклама партнерів:
Головна » Корюківка: вшанування пам’яті жертв трагедії 1943 року

Корюківка: вшанування пам’яті жертв трагедії 1943 року


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
2 березня 2011 р. голова Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Хоменко разом з головою обласної ради Анатолієм Мельником та директором Українського інституту національної пам’яті Валерієм Солдатенком взяли участь у заходах з нагоди вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії 1-2 та 9 березня 1943 р.
Організатори: Корюківська райдержадміністрація спільно з районної та міською радами за участю управління у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрації.
Виступаючи на мітингу-реквієму біля Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківки фашистським загарбникам, Володимир Хоменко, зокрема, зазначив, що трагедія Корюківки за кількістю жертв перевищує білоруську Хатинь, чеське Лідице, французький Орадур. Комісія, що готувала матеріали до Нюрнберзького процесу, відзначила Корюківську трагедію як найбільше масове знищення місцевого мирного населення на окупованих територіях за увесь період Другої світової війни.
«Наш святий обов’язок – зробити все, щоб світ не забував про Корюківську трагедію, щоб таке ніколи й ніде не могло повторитися», – наголосив керівник області.
За його словами, обласна державна адміністрація свідомо підтримала громадську думку щодо необхідності кращого увіковічення пам’яті 6700 невинно убієнних нацистами Корюківці мирних міських жителів. Видання і презентація у Чернігові книжки «Корюківка, 1943: злочин проти людяності» – лише перші кроки у цьому напрямку. Не лише Чернігівщина та Україна, а й увесь світ повинні знати про найстрашніший злочин фашистів проти цивільного населення на теренах Європи під час Другої світової війни.
Директор Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондент НАН України Валерій Солдатенко наголосив про необхідність подальшого дослідження нацистського злочину 1-2 і 9 березня 1943 р. у місті Корюківка та вшанування пам’яті жертв трагедії на державному рівні. Він підкреслив, що Український інститут національної пам’яті і надалі зробить у цій святій справі все від нього залежне.
Старший науковий співробітник Корюківського історичного музею Тетяна Макаренко від імені уцілілих свідків нацистського злочину підкреслила, що знищення мирного населення цілого міста виправдати може якимось чином тільки фашистська ідеологія. Представникам органів влади вона передала прохання щодо необхідності загальноукраїнського вшанування знищеного гітлерівцями мирного населення Корюківки як національного символу скорботи 256 повністю спалених й знищених сіл і міст України під час німецької окупації.
У Районному будинку культури проведено презентацією громадськості Корюківщини збірки документів та матеріалів «Корюківка, 1943: злочин проти людяності». Її представили заступник начальника управління у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрації, доктор історичних наук Дмитро Никоненко (відповідальний редактор), представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко (один із упорядників).
Керівник Корюківського відділення товариства «Чернігівське земляцтво» в м. Києві Василь Устименко від імені земляків висловив повну підтримку намірам національного вшанування невинно убієнних гітлерівськими загарбниками та закликав приєднатися до справи поіменного встановлення всіх жертв Корюківської трагедії.
Заходи завершилися літературно-музичною композицією «Пам’ять народу неубієнна».







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

Усі новини