реклама партнерів:
Головна » «Наша Україна»: нові обличчя, старі проблеми

«Наша Україна»: нові обличчя, старі проблеми


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Головою партії «Наша Україна» став екс-очільник СБУ Валентин Наливайченко, а політраду повністю переобрали. Такими є підсумки дев’ятого з’їзду Нашої України, який 24 вересня відбувся у Києві.
Колишній Президент України Віктор Ющенко, який залишається почесним лідером цієї політичної сили, говорить про її докорінне оновлення та готовність до наступних виборів. Тим часом політологи вважають таке оновлення радше формальним, а майбутнє партії невизначеним.
Очільники партії обіцяють оновлення: прийшли нові обличчя, як наслідок має з’явитися і нова стратегія «Нашої України». З’їзд партії прийняв до її лав колишнього б'ютівця Григорія Омельченка, екс-міністра культури Василя Вовкуна та ще кількох відомих в Україні політиків.
На початку з’їзду Віктор Ющенко закликав попередню політраду партії скласти повноваження. На його пропозицію, політрада була переобрана і суттєво зменшилася: до неї увійшли по три члени від кожного регіону, нардепи й перші особи «Нашої України». Як наслідок, виникла певна конкуренція між претендентами і навіть лунали взаємні обвинувачення. Для прикладу, Юрій Єхануров пропонував не включати до політради членів виконкому партії, пояснивши, що має на увазі зокрема й Віру Ульянченко.
Проте суттєвих змін партійні обличчя не зазнали: у новому складі залишилися, зокрема, Віра Ульянченко, Юрій Єхануров, Ірина Ванникова, Володимир Огризко та значна частина регіональних лідерів партії.
Головою політради переважною більшістю голосів обрали колишнього голову СБУ Валентина Наливайченка.
Віктор Ющенко, який зберіг почесне звання лідера партії, назвав її потенціал чи не найбільшим з-поміж інших політичних сил в Україні.
«Те, що ми пропонуємо, як політична сила, змінює погляди нації. На це потрібен час, не один рік. Ми піднімаємо питання, яке не може швидко, рейтингово зіграти на симпатіях, – зазначив Ющенко. – Ведемо дискусією про мову, про церкву, про свої традиції. Це спосіб донести нації, що в нас єдина пуповина, яка об’єднує нас. Переконаний, що з кожним роком у нас буде більше союзників і менше опонентів».
Цей з’їзд «Нашої України», як і попередні, задекларував підтримку української мови, побудову соціально спрямованої ринкової економіки, орієнтацію передовсім на інтереси громади. Є й нове положення в резолюції з’їзду: «Наша Україна» називає себе головною політичною силою, яка сприяє формуванню середнього класу та захищає його інтереси.
Проте конкретні кроки для реалізації такої стратегії на з’їзді не озвучували.
У резолюціях з’їзду партія проголосила готовність співпрацювати з іншими патріотичними силами і навіть підтримувати їхніх кандидатів. Із одним уточненням: окрім «псевдо патріотичних, популістських сил».
Донедавна псевдопатріотами та популістами Віктор Ющенко називав прибічників Юлії Тимошенко.

Без конкретного нового проекту перспектива туманна
Більшість експертів стверджує, що «Наша Україна» великою мірою втратила довіру виборців, до того ж наразі вона потерпає від розколу своєї парламентської фракції. Відтак, зауважують фахівці, якби вибори до місцевих рад відбулися завтра, то «Наша Україна» набрала б в цілому відсоток голосів у межах статистичної похибки.
Зміни, які були затверджені на з’їзді, не гарантують цій партії реального оновлення та збільшення рейтингу, прогнозує політолог Інституту глобальних стратегій Всеволод Гордієнко.
«Зміна лідерів, зміна політради, але не змінилися ані зміст, ані пропозиції. Партії просто ні з чим вийти до людей та щось запропонувати. Ресурсів для якихось акцій зараз теж немає, – вважає політолог. – Плюс негативний багаж у громадській думці залишається. Питання в тому, що вони зможуть запропонувати принципово за змістом? На партійні ресурси зараз спиратися немає сенсу. Є чималий резерв у регіонах, але він теж під сумнівом, якщо не пропонувати власного конкретного проекту, наприклад, власних версій податкового, бюджетного кодексу, а продовжувати критикувати опонентів. Від розмов на рівні «ми хочемо» ефекту не буде».
Детальний проект своєї роботи нове керівництво «Нашої України» обіцяє представити за два місяці, коли будуть опрацьовані пропозиції з регіонів.

Євген Солонина
Джерело: Радіо Свобода







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
Усі новини