реклама партнерів:
Головна » Олімпіада-2010. Холодний душ Ванкувера

Олімпіада-2010. Холодний душ Ванкувера


Коментарі: 0 Спорт

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
ХХІ зимові Олімпійські ігри ввійдуть в історію українського спорту як приклад нереалізованих сподівань.
Представники п’яти “пріоритетних” (за визначенням функціонерів) видів спорту не спро­моглися здобути жодної медалі. Найвищим досягненням українців стало п’яте місце біатлоніста Андрія Дериземлі, яке він посів у спринті. Аби уникнути такої ганьби через чотири роки на Іграх у Сочі, чиновники мають намір здійснити реформи.
“Результат Олімпіади для нас провальний. Спортсмени не лише не здобули жодної нагороди, а й показали не най­кращі свої результати. Без сумніву, після повернення атлетів, тренерів і функціонерів за підсумками Олімпіади буде проведено докладний аналіз, – розповів “Газеті” міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко. – Потрібно дати оцін­ку виступу кожного тренера, тренерських штабів, особистих наставників та інших осіб, які відповідали за підготовку нашої національної команди до Ігор у Ванкувері. Головна наша мета на сьогодні – виявити помилки і зробити правильні висновки. Не допустити повторення помилок під час формування плану підготовки до Олімпіади в Сочі”.
Господарі Ігор, канадці, здобули рекордні 14 золотих медалей і в неофіційному ко­манд­ному заліку посіли перше місце. Наші сусіди росіяни з трьома нагородами найвищого ґатунку опинилися на 11-й позиції, що є найгіршим результатом в історії збірної цієї країни. Не очікуючи “розбору польотів”, президент Росії Дміт­рій Мєдвєдєв відразу після завершення Олімпіади заявив: причетні до провалу повинні написати заяви на звільнення, якщо ж вони не наважаться цього зробити, “ми їм допоможемо”.
Вже нині Д. Мєдвєдєв закликає без зволікань розпочати підготовку до Олімпіади в Сочі. На його думку, підготовку спортс­менів необхідно змінити, ос­кільки тривалий час РФ “виїж­­джала” на радянських можливостях, які закінчилися. “Радян­ську школу ми втратили, а свою – не створили”, – наголосив глава Російської Федерації. При цьому зазначив, що на розвиток спорту виділяють безпрецедентно велику кількість грошей.
Зміни в спорті, хоча не такі кардинальні, планують здійс­нити чиновники і в Україні. Насамперед “полетять шапки” в державних тренерів. “Упродовж двох тижнів підбиватимемо підсумки, а потім відбудеться колегія Міністерства, – каже Юрій Павленко. – Нині не хочу керуватися емоціями та робити якісь заяви. Потрібен ґрунтовний та об’єктивний аналіз. Думаю, доведеться ухвалювати певні кадрові рішення – звільняти когось із державних тренерів та оголошувати конкурс на за­міщення вакантних посад”.
Окрім кадрових змін, мі­ністр ратує за впровадження реформ. За його словами, попри невдачі у Ванкувері, ми маємо потенціал у зимових видах спорту. Особливо в біатлоні, фігурному катанні та лижному спорті. В цих видах у нас непоганий потенціал і на рівні юнаків.
“Тепер потрібно визначити стратегію розвитку. Крім збіль­шення фінансування, необхідно здійснити інші кроки, – каже
Ю. Павленко. – Насамперед реалізувати три реформи: фі­зичного виховання школярів, розвитку дитячо-юнацьких шкіл і реалізацію програми з реставрації та будівництва спортивних споруд. Уже вирахувано бюджети створення сучасних центрів зимових олімпійських видів спорту. Олім­піада у Ванкувері є холодним душем не тільки для Міністерства, яке впродовж останніх чотирьох років на всі 100% виконало свої зобов’язання з фінансування національної команди, а й для влади загалом – і центральної, і місцевої. Нам потрібні серйозні інвестиції в спорт на всіх рівнях. Не тільки національної команди. Треба зробити головний акцент на інфраструктурі, роботі з резервом, дитячим спортом”.

Нагадаємо, без нагород зимової Олімпіади українці повертаються додому не вперше. Таке трапилося 2002 року в Солт-Лейк-Сіті. На п’ятьох “білих” Олімпійських іграх (починаючи з 1994 року, відколи Україна бере участь у змаганнях окремою командою) наші спортсмени здобули п’ять медалей: золоту, срібну та три бронзові.

Гліб Ваколюк
Джерело: "Львівська газета"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

Усі новини