реклама партнерів:
Головна » В українських банків проблеми з гривнею

В українських банків проблеми з гривнею


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
НБУ "зажав" гривню так, що вона стала дефіцитом. Банки змушені продавати валюту
Гривня зміцнюється вже шостий день. Після паніки, інспірованої валютними спекулянтами, і якій піддалися багато наших співгромадян, курс поступово впав з 40 грн за долар до 26 грн у продажу і 25 - в покупці. Подешевшав і євро - з 46 грн до 29,6 і 26,7 грн відповідно (в середньому).
Фінансисти кажуть, що це результат дій НБУ: він адміністративними заходами обмежив доступ до валюти імпортерів (їх заявки на покупку тепер перевіряються чотири робочих дні на предмет прозорості контракту), і підвищив облікову ставку відразу на 10,5% - до 30%, тобто брати у Нацбанку в борг стало невигідно, і "зажав" вільні обсяги гривні, наказавши банкам резервувати її більше, ніж зазвичай. У підсумку дефіцитом на ринку стала вже не валюта, а ... гривня! Але от куди піде курс далі, думки експертів розділилися.
Як показав моніторинг столичних банків, долари і євро з'явилися практично скрізь. Інтерес громадян до покупки ВКВ є, але обережний: якщо за доларом по курсу 40 грн тиждень тому стояла черга, то охочих купити його за по 26 грн було всього дві-три людини у відділенні. Мабуть, тепер люди чекають подальшого зниження вартості валюти. Більше сотні в одні руки все одно не продадуть - через продовжених НБУ обмежень продажу валюти в одні руки на суму не більше 3000 грн.
Охочих здати валюту майже немає, розповіли в одному з банків. "Минулого тижня, коли курс почав падати з 36 грн, багато здавали (швидше за все ті, хто купив дешевше 30 грн / $ - Авт.) - щоб заробити, поки не подешевшала. А зараз затишшя - з ранку тільки купували", - каже касир у відділенні. Схожа картина і в інших банках.
Зате з'явилася нова проблема: не скрізь в банках є в наявності ... гривня. Так, в іншому столичному банку нам сказали, що долари продати можуть. А ось купити їх у нас погодилися лише з відстрочкою оплати, і лише за умови відкриття карткового рахунку, куди до вечора переведуть необхідну суму - мовляв, гривень немає, щоб відразу заплатити за валюту.
В одних обмінниках говорили, що гривні взагалі немає, і долари купувати відмовлялися, а в інших брали, але на 1-1,5 грн дешевше, ніж в середньому по ринку (тобто, по 20,5-21 грн / $ ).
Заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов і ст. аналітик "Forex club в Україні" Андрій Шевчишин прогнозують, що гривня буде зміцнюватися - особливо якщо 11 березня МВФ ухвалить рішення про видачу нам кредиту, імовірність чого дуже висока. "Тоді може бути навіть по 23 грн / $ у продажу", - сказав нам Шевчишин.
Однак президент Украналітценра Олександр Охріменко песимістичний: він нагадав, що з 5 березня імпортери зможуть купити замовлені обсяги валюти, і тоді курс може знову піти в зростання: "Але не більше, ніж до 27-28 грн / $".
Нацбанк продовжив на три місяці, до 3 червня, діючі обмеження на продаж валюти та банківських металів. В одні руки в день належить за раніше не більше, ніж на 3000 грн, а знімати з рахунку ВКВ можна тільки на суму не більше 15 тис. грн в день. Прес-служба регулятора пояснює цей захід необхідністю зберегти тенденції до стабілізації курсу гривні.
Фінаналітики кажуть, що обмеження з купівлі валюти і золота-срібла треба було скасувати, оскільки заважають нормальній роботі ринку. "Нацбанк сам штовхає бізнес і громадян на неформальний ринок, адже курс там зараз зрівнявся з офіційним, а у спекулянтів немає ні обмежень за обсягом продажів (за нинішнім курсом в банку можна купити за раз не більше 100 євро або 115 доларів), ні 2% податку в Пенсійний фонд ", - дивується Олександр Охріменко.
За словами Ігоря Львова, блокований також ринок монет із золота і банківських металів: "Ви не зможете купити не тільки золотий злиток вагою більше грама, а й золоту інвестиційну або колекційну монету, випущену самим Нацбанком, який на їх продажу заробляє".

Джерело: Український економіст






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

Усі новини