реклама партнерів:
Головна » Верховна Рада почала процедуру щодо скасування недоторканності депутатів

Верховна Рада почала процедуру щодо скасування недоторканності депутатів


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Верховна Рада проголосувала за направлення до Конституційного суду законопроекту №1776 про внесення змін до Конституції щодо недоторканності народних депутатів і суддів.

Рішення підтримали 365 народних депутатів при необхідних 226 голосах. Проект закону представив представник президента України в парламенті, народний депутат фракції « Блок Петра Порошенка» Степан Кубів.

«Обмеження депутатської, суддівської і президентської недоторканності - це наше зобов'язань перед Майданом», - заявив він. При цьому Кубів визнав, що недоторканність депутатів пропонується скасувати повністю, а суддівську обмежити.

«Сьогодні спекулюють, що зміна ст.126 Конституції, коли суддя не може бути притягнутий до відповідальності без рішення Вищої ради юстиції, а не за рішенням ВРУ. Але ці спекуляції не потрібні. Адже зміна ст.129 Конституції і положення про притягнення судді до юридичної відповідальності буде припускати, що таке залучення до відповідальності судді здійснюватиметься на загальних підставах. В той же час, пропонується закріпити функціональний імунітет судді, за яким суддю можна буде притягнути до такої відповідальності, крім тих випадків, коли свідомо приймається неправосудне рішення, відбувається порушення суддівської присяги або факт дисциплінарного порушення», - зазначив Кубів.

Він повідомив, що проект закону після голосування буде направлений до Конституційного суду і Венеціанської комісії, а потім повернеться в Раду. Парламент на новій сесії конституційною більшістю - 300 голосами - повинен буде остаточно внести зміни до Конституції, скасувавши недоторканність. Однак у депутатському корпусі нагадали, що президент обіцяв скасувати не тільки недоторканність нардепів та суддів, а й обмежити свою. Так, народний депутат з «Опозиційного блоку» Вадим Рабинович зажадав прийняти закон про імпічмент президента, а також не спекулювати на темі недоторканності: «Всім зрозуміло, що це інформаційний шум. Адже тільки в 2016 році, якщо буде дотримана процедура, це рішення може бути прийнято! Але все ви не досидить тут навіть до кінця 2015 року, народ вас винесе! », - Виступав він. У відповідь спікер Ради Володимир Гройсман поправив опозиціонера, пояснивши, що третє і остаточне голосування за закон буде вже у вересні.

«На цій сесії буде проголосований закон про зняття депутатської недоторканності. Потім направлений до Конституційного суду, а після повернення проекту закону з КСУ, а це буде, думаю, місяць, починається відлік. Тому в перших числах нової сесії, у вересні буде проголосований цей закон в цілому. Тому ніякого 2016! Чи не пізніше вересня ми повинні проголосувати за скасування депутатської недоторканності, проголосувати 300 голосами! », - Попередив Гройсман. А депутат «Народного фронту» Леонід Ємець нагадав колишнім депутатам Партії регіонів про відповідальність. «Ви несете всю відповідальність за те, що відбувалося в країні! Тому з усіх вас ми знімемо недоторканність, якою ви прикриваєтеся, щоб уникнути кримінальної відповідальності. Ми зробимо так, що всі будуть рівні перед законом! », - Додав він.

У свою чергу, депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Микола Томенко запропонував колегам почати підготовку проекту закону про спеціальні слідчі комісії, який законодавчо дозволить забезпечити можливість початку процедури імпічменту президента. На думку депутата, це зніме всі спекуляції так званої опозиції про відмову глави держави виконувати обіцянки про обмеження недоторканності не тільки суддів і депутатів, а й президента.

за інф.: НР2






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:00
09-Трав-2024
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до рф
Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так зва
21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
Усі новини