реклама партнерів:
Головна » Верховна Рада України відзначила 20-ту річницю ухвалення Декларації про державний суверенітет України урочистим засіданням

Верховна Рада України відзначила 20-ту річницю ухвалення Декларації про державний суверенітет України урочистим засіданням


Коментарі: 0 Свята. Пам'ятні дати

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Верховна Рада України відзначила 20-ту річницю ухвалення Декларації про державний суверенітет України урочистим засіданням, передає "Інтерфакс-Україна".
На засіданні присутні депутати всіх скликань Верховної Ради України, Кабінет міністрів у повному складі на чолі з прем'єром Миколою Азаровим, голова Національного банку Володимир Стельмах, керівники судової гілки влади, голова Конституційного суду Анатолій Головін, голова Верховного суду Василь Онопенко, уповноважений з прав людини Верховної Ради Ніна Карпачова, представники дипломатичних місій, акредитованих в Україні, представники духівництва.
Урочисте засідання відкрив виконанням Державного гімну України хор імені Григорія Верьовки.
У залі присутні екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, перший президент України Леонід Кравчук, голова Верховної Ради другого і п'ятого скликань Олександр Мороз.
Присутні в залі парламенту заслухали Гімн України і звернення президента Віктора Януковича з нагоди 20-ї річниці з дня ухвалення Декларації про державний суверенітет України. Крім того, частина депутатів дружно проспівала в залі а капела пісню на слова Івана Франка з його циклу "Україна" під назвою "Не пора". При цьому частина залу піднялася і підспівувала, а інша – сиділа на своїх місцях.
Після цього свою промову почав глава Верховної Ради Володимир Литвин.
16 липня 1990 року Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Декларацію підписав перший заступник голови Верховної Ради Іван Плющ, оскільки посада голови на той момент була вакантна.
"Верховна Рада Української РСР проголошує державний суверенітет України, як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території і незалежність і рівноправ'я в зовнішніх відносинах", йшлося в Декларації. День її ухвалення був оголошений державним святом - Днем Незалежності. Так він і святкувався одного разу - 16 липня 1991 року. 24 серпня того ж таки року Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України, і ця дата стала новим Днем незалежності України.

Україна – не тимчасове державне утворення, заявив Литвин
Україна ніколи не стане політичним проектом або тимчасовим державним утворенням. Про це в п'ятницю на урочистому засіданні заявив спікер Верховної Ради Володимир Литвин, передає "Українська правда".
"Ми не можемо погодитись і ніколи не погодимося зі спробами відвести сучасній Україні роль своєрідного політичного проекту, тимчасового чи окраїнного державного утворення з невизначеною перспективою, її приреченістю до постійного пошуку шляхів суверенного розвитку власної долі", - наголосив Литвин.
"Вітчизняний досвід державотворення, започаткування якого можна датувати днем проголошення Декларації про державний суверенітет, дозволяє зробити висновок про соціально обумовлений, закономірний процес утворення, становлення та розвитку України як суверенної незалежної держави", - зазначив він.
"Її формування в руслі укоріненої соціокультурної традиції, що унаочнює твердження про вічність і незнищенність України у світі", - підкреслив Литвин.
Говорячи про виняткове значення ухвалення Декларації про державний суверенітет України, глава парламенту акцентував на важливості питання щодо реалізації положень Декларації. "Будь-який подібний документ буде ефективним лише за умови його правової захищеності, гарантованості. Якщо він не має належного правового захисту, то існує ризик нехтування його положеннями", - зауважив спікер.
За словами Литвина, на відміну від Конституції України, однією з юридичних властивостей якої є її спеціальний правовий захист, насамперед, органом конституційної юрисдикції, на Декларацію він не поширюється.
"Хоча за українських умов навіть спеціальна правова захищеність Конституції не гарантує від спроб порушення її приписів", - зауважив він. На думку Литвина, свідченням цього є відображене у проектах Податкового і Бюджетного кодексів намагання урізати конституційні повноваження Верховної Ради України. "З такою ганебною практикою читати Основний Закон по-своєму треба негайно і рішуче покінчити", - підкреслив спікер.
Піддав критиці Литвин й сьогоднішню діяльність Конституційного Суду. "У сфері бажано-потрібного, а не реальності, є стан справ і щодо дотримання принципу верховенства права. Зараз хіба що лінивий не говорить у нас про цей принцип. Але такі заяви швидше нагадують політичні декларації, таке собі політичне токування, ніж розуміння проблеми. Нічого не зробив у цьому плані і Конституційний Суд України, рішення якого - це більше нагадування про доцільне, ніж юридично аргументовані акти. Складається враження, що Конституційний Суд України все ще перебуває на етапі усвідомлення належним чином своєї ролі та призначення у нашому суспільстві", - сказав він.

Кравчук вважає, що Рада може перетворитися на філіал АП
Президент України 1991-1994 років Леонід Кравчук вважає, що сьогодні можна було б написати кращу Декларацію про суверенітет, однак в неї не було б віри. Таку думку він висловив сьогодні, під час урочистого засідання ВР з нагоди 20-ї річниці декларації про суверенітет.
Кравчук пояснив це тим, що протистояння з’їдає віру і породжує зневіру. "Саме цим відрізняється той час від нинішнього. Тодішня Верховна Рада відрізняється від нинішньої тим, що вона була епіцентром політичних подій і вона формувала фундамент нової держави", - сказав він.
Кравчук додав, що він як президент у той час приходив до Верховної Ради і розмовляв з народними депутатами, а зараз "трошки змінилася ситуація". "Дуже поділилися гілки влади, а точніше - дуже надулися, ніж поділилися", - додав він.
Перший президент вважає, що нині доводиться говорити про те, що Верховна Рада втратила свою силу і може перетворитися на філіал Адміністрації президента. Він закликав ВР відтворити свій авторитет. "Верховна Рада не може брати участь у розгортанні політичної колотнечі навколо повноважень. Верховна Рада - це всенародно обраний народом орган", - додав Кравчук.

Мороз назвав Конституцію України "кращою в Європі"
Голова Верховної Ради України II і V скликань Олександр Мороз закликає берегти Конституцію "від будь-яких зазіхань". Під час урочистого засідання ВР Мороз сказав, що українська Конституція є "кращою в Європі".
"Вона не подобалась хіба що президентам, але вона задовольняє всі потреби Української держави", - сказав він. "Наш обов’язок - берегти Конституцію від будь-яких зазіхань", - наголосив Мороз.
За його словами, є лише один шлях удосконалення Конституції - це європейська модель управління - сильне самоврядування. Він наголосив, що саме в цьому напрямку можна рухатися. "Не зробимо цього - не буде європейської України і люди не стануть громадянами, народом", - сказав він.
Мороз наголосив, що сьогодні дуже важливо "не втратити суверенітет, бо це може статися в різний спосіб". "Чого, скажімо, варта втрата землі державою. А загроза така є і наміри такі є", - підкреслив Мороз.
Також на засіданні виступив народний депутат України Іван Заєць і президент асоціації народних депутатів України Олександр Барабаш.

Іван ЗАЄЦЬ розповів про справжнє значення Декларації і про сьогоднішні атаки на неї
Про політичне й історичне значення Декларації про державний суверенітет України, а також про сьогоднішні атаки на її фундаментальні принципи розказав сьогодні під час урочистого засідання у Верховній Раді один з її творців, народний депутат України, перший заступник голови Української народної партії Іван ЗАЄЦЬ.
«Декларація визначила, що теперішня українська держава від початків творилася в річищі європейської державотворчої традиції, творилася через самовизначення української нації, творилася як держава національного типу, де традиція і звичай титульної нації кладеться в основу суспільного буття, при, звісно, гарантуванні прав національних меншин», - заявив Іван ЗАЄЦЬ.
еред головних причин для тривоги представник УНП назвав «прагнення багатьох сучасних політиків демонтувати українську національну державність і замінити її, начебто, постмодерністською, а насправді сурогатною державністю багатонаціонального, мультикультурного типу». «Саме з цією метою суспільство привчається до думки про, нібито, необхідність ухвалення нової редакції Конституції і запровадження другої державної мови», - заявив ЗАЄЦЬ.
«Батько Декларації» також зауважив: «Викликає тривогу намагання перетворити Україну у так звану позаблокову державу. Будь-які посилання на Декларацію тут, м’яко кажучи, є недоречними, фарисейськими. В Декларації проголошено лише намір не брати участі у військових блоках, який ніколи не реалізовувався ні в законодавстві, ні на практиці. Навпаки, всі 20 років реалізовувалася, коли успішно, коли ні, політика інтеграції України до політичних європейських та євроатлантичних безпекових структур. Парадоксальність теперішньої ситуації полягає в тому, що якщо раніше це положення розвертало Україну в бік демократичної Європи, то нині правляча влада намагається використати його як технологію виводу України з європейського цивілізаційного простору і розвертання її в бік євразійства та неосталінізму. В умовах глобалізації серйозних викликів безпеці, а найперше таких як міжнародний тероризм, нелегальна міграція, наркотрафік, піратство та кібератаки, позаблоковість, яка на практиці означає тільки відмову від членства в НАТО і переорієнтацію на Ташкентський військовий блок (ОДКБ) – це самоізоляція і суттєве послаблення безпеки країни».
Підсумовуючи, Іван ЗАЄЦЬ наголосив: «Наша державність не звалилася нам з неба як манна небесна. Вона не стала результатом ні процесу суверенізації, започаткованого кремлівською комуністичною владою, ні розпаду СРСР. Вона постала з вікових національно-визвольних змагань багатьох поколінь українців, зокрема з військової звитяги УПА, з нашої з вами далекоглядності. Тож не дозволяймо нікому й ніколи в будь який спосіб обезцінювати українську державу».

Тимошенко вважає, що влада порушує Декларацію про державний суверенітет
Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко вважає, що влада України порушує Декларацію про державний суверенітет. Про це вона сказала на брифінгу в п'ятницю в Києві
"Я переконана, що сьогоднішня влада майже кожен пункт Декларації про державний суверенітет принижує або порушує. Вона зійде у небуття, а Декларація про державний суверенітет житиме і буде основою для подальшого зміцнення нашої держави", - сказала Тимошенко.
Також вона заявила, що фракція БЮТ вимагає після урочистого засідання Верховної Ради поставити на голосування два законопроекти. Зокрема, за словами лідера БЮТ, перший законопроект стосується виділення коштів на допомогу населенню, яке постраждало від повені.
Тимошенко зазначила, що з цією метою необхідно внести зміни до бюджету України. Вона зазначила, що цими змінами передбачається виділити по 5 тис грн для громадян, які зазнали незначних збитків, 30 тис грн - для проведення ремонтних робіт у будинках і 100 тис грн - для сімей, які втратили житло.
Другим законопроектом передбачається введення мораторію на підвищення тарифів для українських громадян. Тимошенко зазначила, що БЮТ з цих питань проводить переговори з головою Верховної Ради Володимиром Литвином.

Пізніше член фракції БЮТ Олег Ляшко повідомив, що він та перший заступник лідера фракції БЮТ Андрій Кожем'якин провели розмову з Литвином, проте той відмовився вносити ці законопроекти до сьогоднішнього порядку денного.
За словами Ляшка, Литвин пояснив це тим, що сьогодні у ВР передбачено тільки проведення пленарного урочистого засідання з нагоди 20-ї річниці проголошення Декларації про державний суверенітет України.

На урочистому засіданні ВР депутати минулих скликань заспівали пісню "Не пора, не пора москалеві й ляхові служить"
Кілька депутатів колишніх скликань у залі парламенту заспівали пісню на слова Івана Франка з його циклу "Україна" під назвою "Не пора". Це відбулося після того, як у сесійній залі прозвучав гімн України у виконанні хору. При цьому частина залу піднялася і підспівувала, а інша – сиділа на своїх місцях.
Після завершення пісні в парламенті почав виступати голова Верховної Ради України Володимир Литвин, передає УНІАН.

Подаємо повний текст пісні "Не пора":
"Не пора, не пора, не пора
Москалеві й ляхові служить!
Довершилась України кривда стара,
Нам пора для України жить.
Не пора, не пора, не пора
За невігласів лить свою кров
І любити царя, що наш люд обдира, —
Для України наша любов.
Не пора, не пора, не пора
В рідну хату вносити роздор!
Хай пропаде незгоди проклята мара!
Під Украйни єднаймось прапор!
Бо пора ця великая єсть:
У завзятій, важкій боротьбі
Ми поляжем, щоб волю, і щастя, і честь,
Рідний краю, здобути тобі!"

За матеріалами: http://newsru.ua, прес-служби УНП.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
Усі новини