реклама партнерів:
Головна » Відкриття пам’ятника «Героям Чорнобиля» у Корюківці. Фото

Відкриття пам’ятника «Героям Чорнобиля» у Корюківці. Фото


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
26 квітня у м. Корюківка Чернігівської області, у день 25-х роковин Чорнобильської катастрофи, відбулося відкриття пам’ятника «Героям Чорнобиля».
Монумент ліквідаторам збудовано з ініціативи Корюківської районної громадської організації «Союз Чорнобиль України», громадськості за сприяння районної та міської влади. Автор: скульптор з Миргорода Полтавської області Юрій Курілін. Найбільший внесок у фінансування будівництва пам’ятника зробило провідне підприємство району – ПАТ «Слов’янські шпалери – КФТП» – 65 тис гривень, а його працівники-члени профспілки – ще 8 тис. У майже 160 тис. фонді для реалізації проекту є кошти мешканців, районного і міського бюджетів, підприємств, установ і організацій.
На початку мітингу перед пам’ятником було оголошено звернення Президента України Віктора Януковича до Дня Чорнобильської трагедії.
Голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко у своєму виступі, зокрема, зазначив, що Чернігівщина – одна з областей, яку найбільшою мірою накрило чорнобильське лихо. Майже вся її територія зазнала радіоактивного забруднення, а в зону аварії потрапило понад 650 тисяч жителів області. 246 населених пунктів віднесено до зон радіоактивного забруднення, а жителі двох населених пунктів були відселені.
Нині в області проживає понад 88 тисяч громадян зі статусом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них – майже 5 тисяч інвалідів і понад 16 тисяч дітей.
Тільки в Корюківському районі 22 населених пункти знаходяться на території, що зазнала впливу аварії. З 28-ми тисяч жителів району понад 12 тисяч мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
За словами керівника області, вирішення проблем соціального захисту та медичної допомоги чорнобильцям – у зв’язку з їх масштабністю та потребою значних фінансових призначень – належить до загальнодержавного рівня. Зокрема, в області діє 7 державних бюджетних програм по захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Відкриваючи пам’ятник «Героям Чорнобиля», споруджений вдячними земляками на знак пам’яті про тих, хто загинув при ліквідації аварії, усіх жертв страшної катастрофи, голова облдержадміністрації зауважив, що віднині цей комплекс буде нагадувати живущим про святий обов’язок берегти дану нам Богом землю від усякого лиха.
На мітингу також виступили голова Корюківської районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Микола Скотар, голова Чернігівської обласної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Анатолій Лігун, свідок Чорнобильської трагедії з райцентра Мена на Чернігівщині Тетяна Жураківська.
Учні шкіл стали почесною вартою навколо пам’ятника з портретами 60 із близько 80 загиблих ліквідаторів Корюківщини.
У Будинку культури проведено нагородження чорнобильців. Зокрема, всі вони отримали по 500 гривень допомоги. Для реалізації такої благодійної ініціативи ПАТ «Слов’янські шпалери – КФТП» виділило 90 тис. гривень. Учасникам заходу показали літературно-музичну композицію «»Данина пам’яті» і документальні кадри про цю страшну катастрофу.
На запрошення Корюківської райдержадміністрації у меморіальних заходах взяв участь представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко. Він подякував керівникам та активістам районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» за ініціативу видати районну книгу пам’яті про ліквідаторів з Корюківщини з портретами всіх загиблих і спогадами учасників. Приємно, що всі ініціативи увічнення національної пам’яті в районі мають повне розуміння та підтримку з боку керівництва райдержадміністрації, районної і міської ради.
У цей день на Чернігівщині також відбулися урочисті відкриття пам’ятників Героям-чорнобильцям у містах: Новгород-Сіверський, Семенівка; відкриття пам’ятного знака у смт Ладан Прилуцького району.

Джерело: "Європейська Україна"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:00
09-Трав-2024
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонщини до рф
Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так зва
21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
Усі новини