реклама партнерів:
Головна » 17 листопада 1869 року на Львівщині народився Климентій Шептицький

17 листопада 1869 року на Львівщині народився Климентій Шептицький


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
17 листопада 1869-го в селі Прилбичі на Львівщині народився Климентій Казимир Шептицький, церковний та громадський діяч, політв’язень радянського режиму.

Походив з одного й найстаріших українських аристократичних родів Галичини, брат митрополита Андрія Шептицького. Здобув гарну освіту: закінчив гімназію у Кракові, навчався в університетах Кракова, Мюнхена і Парижа, отримав ступінь доктора права.
Працював адвокатом, депутат австрійського парламенту. Але в 1907-му Казимір Шептицький полишив перспективну політичну кар’єру, а за кілька років став монахом під іменем Климентія у студитському монастирі в Кам’яниці на Балканах. Що стало повною несподіванкою для тогочасного суспільства.
Як пояснює ієромонах Юстин Бойко: «…покликання до монашества у Казимира (Климентія) зародилося ще в юності. Та коли він вперше про це сказав матері, вона зробила два висновки: він ще не готовий до цього і мусить перейти випробування життям, а друге те, що батько, Ян Кантій Шептицький, не погодився б на те, що два сини будуть у монастирі. Тому в одному з листів мати радить йому, щоб він пройшов гартування часом свого наміру вступу до монастиря». І після смерті матері «він починає сходити з політичної арени і ставати ближчим помічником свого брата Андрія».

Здобув богословську освіту в єзуїтській колегії в Інсбруку, висвячений на священика. Згодом повернувся у Львів. Настоятель Унівського монастиря (1918), ігумен Святоуспенської Унівської лаври (1926). Засновував монастирі, допомагав братові в управлінні церквою. При цьому був надзвичайно скромною людиною: разом із монахами-студитами чергував на кухні та в монастирі, носив дуже вбогий одяг. У келії мав тільки залізне ліжко, шафу, столик і клячник для молитов.
За деякими свідченнями, в 1939-му був таємно висвячений на єпископа митрополитом Андрієм Шептицьким (хоча достовірних документальних свічень тому поки не знайдено).
Під час Другої світової війни разом із братом Андрієм урятував кілька сотень єврейських, польських та українських дітей від нацистів. Як згадував Адам Даніель Ротфельд: «Брати Шептицькі надавали допомогу, ризикуючи власним життям. Одним із врятованих ними був пізніший головний рабин Військово-повітряних сил Ізраїлю, а пізніше головний рабин Аргентини Давид Кагане».
Коли радянський уряд взяв курс на ліквідацію унії і 11 квітня 1945-го заарештував всіх греко-католицьких єпископів, а священиків стали схиляти до «об’єднання», Климентій Шептицький фактично став на чолі церкви. Він закликав не коритися тиску, зібрав підписи 61 священика з проханням звільнити заарештованих і припинити переслідування греко-католиків.
5 червня 1947-го 78-річного Климентія заарештували радянські спецслужби (просто в келії, під час молитви), звинувативши в антирадянській діяльності та співпраці з ОУН. «Шептицький Клемент був впливовою особою у формування націоналістичного руху й відіграв важливу роль у практичній боротьбі ОУН-УПА проти радянської влади» – записав у постанові про арешт майор МГБ Божко.

Далі були півроку допитів (переважно нічних) і тортур, але він не назвав жодного прізвища і не пішов на співпрацю з владою.
Засуджений на 8 років, покарання відбував у сумнозвісному Владимирському централі. Одна з працівниць тюрми Варвара Ларіна згадувала: «Був дуже високий, з бородою. Коли ми приносили їжу, він завжди посміхався. Часто дивився у вікно». Постійно хворів, більшість ув’язнення провів у лазареті.
Помер 1 травня 1951-го о 21.30 в тюремній лікарні, похований десь на церковному цвинтарі – тіло кинули в яму і засипали землею, не залишивши жодних позначок. Монахам-студитам у 2000-му так і не вдалося відшукати його могилу.
Реабілітований у 1991-му. За порятунок євреїв у роки Другої світової війни в 1996-му удостоєний звання «Праведник народів світу». 27 червня 2001-го зарахований до лику блаженних (беатифікований) Папою Римським Іваном Павлом ІІ під час візиту до Львова. Ім’я Климентія Шептицького присвоєно Музею народної архітектури і побуту у Львові (2016).

«…аристократ – це не той, хто має багато, а це насамперед людина, яка в своєму житті сповідує цінності і за ці цінності готова страждати, а навіть померти. Шептицькі були справжніми аристократами духу, як їх часто називають. А як їх сприймали монахи студити? Вони носили їх на п’єдесталі, бо не могли зрозуміти, як люди-аристократи, які мали можливість себе реалізувати та послужити Богу в іншій спосіб, прийшли до них і з ними разом служили». (Ієромонах Юстин Бойко).

Сергій Горобець, кандидат історичних наук, Український інститут національної пам’яті




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини