реклама партнерів:
Головна » 19 лютого. Штурм Майдану, безліч постраждалих, силові дії СБУ (ФОТО, ВІДЕО)

19 лютого. Штурм Майдану, безліч постраждалих, силові дії СБУ (ФОТО, ВІДЕО)


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
19 лютого, 7 ранку. На вулиці Михайлівській у ці хвилини розташувалися кількасот бійців загонів спеціального призначення. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, вони готові за першим наказом вирушати у бік Майдану.

Демонстранти поспіхом споруджують барикади для захисту осередку протесту. Назустріч силовикам вирушила одна з сотень Самооборони Майдану.



В центрі Києва вже майже цілу ніч тривало силове протистояння. 18 лютого о 20 годині, ввечері співробітники «Беркуту» і внутрішніх військ стали просуватися вперед з захоплених удень позицій на вулицях Інститутська і Хрещатик.

У Львові на ранок захоплено будівлі облдержадміністрації, управління міліції, прокуратури, СБУ, двох райвідділів міліції.
Молоді, переважно радикально налаштовані люди, вибивали вікна в приміщеннях, палили документи, громили машини, викидали оргтехніку.



Молоді активісти зайшли у податкову, але після спілкування з обласним начальником Міністерства доходів, який просив не нищити нічого в установі, вони покинули приміщення.

Молодики мали кийки, палиці, були у касках і зі щитами. Ніхто їм ніде не чинив жодного опору, на вулицях немає правоохоронців.

Ситуація залишається неконтрольованою. Мер Львова Андрій Садовий закликав міліцію перейти на бік народу, а людей не чинити самосуд.

На Львівщині оголошено повну мобілізацію. Студенти також розпочинають загальну студентську мобілізацію. Вони вимагаються зупинити і відтермінувати навчання у вишах України, не перешкоджати їм у протестах. Вони наполягають на формуванні уряду народної довіри, повній люстрації чинної влади всіх рівнів за ознаками приналежності до останніх подій.

Приміщення силових структур Прикарпаття – обласних управлінь СБУ, МВС та прокуратури вночі захопили мітингувальники.



Протестна акція біля стін міліції не була тривалою – співробітники «Беркуту» без шоломів і масок добровільно залишили приміщення.

До протестувальників вийшов керівник УМВС в області Василь Фелик і запевнив, що ніяких злочинних наказів не надходило і що «дотримуватиметься букви закону». Головний міліціонер Прикарпаття також повідомив, що готовий піти у відставку і написав заяву на звільнення.

Сусідню будівлю управління СБУ люди взяли штурмом, виламали двері, кидали запалювальні суміші Як пояснили протестувальники, вони шукали документи на активістів Майдану.

В СБУ виникла пожежа, будівля зазнала серйозних руйнувань. В УМВС вибиті вікна на першому поверсі і в підвалі.

Як повідомила Наталія Сербин з громадської Народної ради, протестувальників в управліннях СБУ і УМВС зараз нема, бо «все розтрощено, нема що охороняти», а в приміщенні прокуратури чергують майданівці.

За словами Наталії Сербин, на сьогодні оголошено третій день студентського страйку.

Надходять повідомлення про захоплення приміщень силових структур і в інших містах Прикарпаття, зокрема, в Коломиї.

Волинську ОДА взяли без бою
Протестувальники зламали двері на вході у Волинську облдержадміністрацію. Охоронці не чинили їм перешкод, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

За годину до цієї події кілька десятків міліціонерів вийшли із «чорного» ходу облдержадміністрації у повному обмундируванні, сіли в автобус і поїхали. З адміністрації вивезли документи. Міліціонери, які залишилися всередині, практично не реагували на дії мітингувальників, які розбили кілька вікон.

«Янукович хоче зачистити Майдан, не розуміючи, що Майдан – це вже вся Україна», – заявив один з лідерів Євромайдану, депутат Олександр Пирожик.

На всіх сходах всередині будівлі стоять люди. З верхніх приміщень йде дим. Людям роздають медичні маски.

Опозиціонер Ігор Гузь заявив, що в адміністрації влаштують медпункт, тут розміститься штаб опозиції. «Ми маємо тут бути владою, а не спалювати щось чи перевертати. Тому прошу без зайвої паніки, адже Башкаленка (голови ОДА) – тут немає – він втік, міліції – немає», – сказав Гузь.

В адміністрації також працюватиме медична служба, пункт мобілізації людей на Київ, а також пункт громадського харчування.

Екс-голова Волинської облдержадміністрації Володимир Бондар пояснив, що і міліція, і влада намагатимуться сюди повернутися. Тому закликав максимально мобілізуватися й бути дисциплінованими. Люди принесли з собою шини і приступають до спорудження барикад.



Президент України Віктор Янукович своїм Указом оголосив 20 лютого днем жалоби.
Про це йдеться в указі президента, розміщеному на його офіційному сайті.

«У зв'язку з людськими жертвами внаслідок масових заворушень в Україні постановляю: Оголосити в Україні 20 лютого 2014 року днем жалоби», − сказано в указі.

«У день жалоби на всій території України приспустити державний прапор на будинках і спорудах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, скасувати розважально-концертні заходи, спортивні змагання, внести відповідні зміни до програм теле- та радіопередач», − сказано в указі.

Виконуючий обов'язки міністра внутрішніх справ Віталій Захарченко покладає відповідальність за останні події в Києві на "безвідповідальних політиків".
Про це йдеться в його заяві, оприлюдненій на офіційному сайті міністерства.
МВС звітує про 350 госпіталізованих працівників міліції та військовослужбовців внутрішніх військ МВС України.
74 з них отримали вогнепальні поранення. 10 правоохоронців загинули, заявляють в МВС.
Захарченко наголосив, що "працівники міліції та військовослужбовці внутрішніх військ виконували свій обов’язок та віддали життя за встановлення миру і спокою в українському суспільстві".

Відповідальність за те, що мирні люди в Києві загинули від вогнепальних поранень у МВС покладають на "екстремістів".
"Наголошую, що правоохоронці не використовували вогнепальну зброю. Під час локалізації заворушень працівники міліції були озброєні лише спецзасобами для відстрілу еластичних куль, – стверджує Захарченко.

"Вся відповідальність за ці події, які відбулися, на мій погляд, повинна лягти на плечі цих безвідповідальних політиків, – наголосив в.о. міністра, якого сайт МВС уперто іменує міністром.
Раніше у МОЗ підтвердили загибель 25 людей у Києві.

ЄС ГОТУЄТЬСЯ ДО ЕКСТРЕНИХ САНКЦІЙ ЗА ЕСКАЛАЦІЮ НАСИЛЬСТВА В УКРАЇНІ
Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявляє, що ЄС реагуватиме на будь-яке погіршення ситуації в Україні цілеспрямованими заходами стосовно відповідальних за насильство.
Про це йдеться в поширеній у середу заяві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми чітко сказали, що ЄС реагуватиме на будь-яке погіршення ситуації. Тому ми очікуємо, що наші держави - ​​члени можуть в терміновому порядку погодити цілеспрямовані заходи щодо осіб, відповідальних за насильство і застосування надмірної сили, як це запропонувала Верховний представник ЄС" , - сказав Баррозу.



Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпек , віце -президент Європейської комісії Кетрін Ештон запросила профільний комітет ЄС вивчити всі можливі варіанти реагування на ситуацію в Україні.
"Кетрін Ештон запросила Комітет ЄС з питань політики та безпеки вивчити всі варіанти реагування на Євромайдан", - повідомила на своїй сторінці в Твіттері представник Ештон Майа Косьянчич.

МЗС Росії: В Україні "коричнева" революція, ми застосуємо весь вплив
Росія звинувачує Захід у потуранні "коричневій" революції в Україні й заявляє, що пустить у хід увесь свій "вплив", щоб в Україні запанував мир, повідомляє УП.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Російської Федерації, оприлюдненій 19 лютого.
"У Києві й низці інших міст України в цю ніч у результаті злочинної діяльності радикальних сил від опозиції пролилася кров. Є загиблі й поранені як серед цивільного населення, так і серед правоохоронних сил, які відстоюють законні інтереси держави з забезпечення правопорядку", - заявляє МЗС РФ.

"У західних областях України справа дійшла до захоплення будинків органів міліції, прокуратури, військових частин. Молодчики, безчинствуючи, знущаються з міліціонерів, військовослужбовців, десятки яких отримали травми. По суті, йдеться про спробу силового захоплення влади", - запевняють у Росії.

Обурення в російських дипломатів викликає "відсутність реакції на дії радикалів із боку лідерів опозиції, які, прикриваючись демагогічними гаслами про прихильність демократії і європейські цінності, потурають "коричневій" революції.

"Не бачимо ми й виразної реакції європейських політиків і структур, які відмовляються визнати, що вся відповідальність за дії радикальних сил на Україні лежить на опозиції", - заявляє МЗС РФ.
"Російська сторона вимагає, щоб лідери "майдану" зупинили кровопролиття у своїй країні, негайно відновили діалог із законною владою без погроз і ультиматумів", - говориться в заяві.
"Україна є для Росії дружньою братньою державою, стратегічним партнером, і ми вживемо весь наш вплив, щоб у цій країні запанували мир і спокій", - попереджає МЗС РФ.

На Майдані Незалежності до обіду середи зібралися близько 5 тисяч людей.
В основному це люди, які принесли їжу, теплі речі, воду і ліки, а також прості громадяни, що прийшло підтримати протестуючих, повідомляє Інтерфакс-Україна.
Волонтери роздають маски і респіратори.

Разом з тим, на центральній площі столиці перебуває велика кількість людей з сотень самооборони Майдану.
Більшість присутніх знаходяться в напрузі, люди кажуть, що не збираються залишати місце протистояння.
Протестуючих від правоохоронців відокремлює невисокий палаючий півметровий вал з покришок, колод і дощок. Разом з тим, силовики намагаються поливати палаючий вал з брандспойта.

Пожежа в Будинку профспілок на 5 поверсі триває, періодично чути, як руйнується конструкції і падає розбите скло.
Деякі з протестуючих намагаються винести з будівлі речі, зокрема ковдри та продукти харчування. Періодично чути вибухи петард, проте сторони поки утримуються від наступальних дій.

На Майдані Незалежності ближче до барикад спостерігається велика кількість іноземних журналістів, представники ряду європейських каналів ведуть прямі трансляції подій.
Мобільний зв'язок в центрі міста працює з перебоями.
Протестувальники з недобудованих будівель на Михайлівській площі та Будинку профспілок витягують матеріали для зміцнення барикад. Площа дуже сильно задимлена.
На території Михайлівського собору облаштовано пункт збору медзасобів. Протестуючі приходять самі і допомагають дістатися до собору постраждалим з Майдану.



На площі перед собором знаходиться близько 300 осіб, в основному кияни, які приносять теплі речі, їжу і медикаменти.
Разом з тим, в самому монастирі організовано нічліг для протестувальників, безліч медиків приймають доставлені ліки.
Як розповів служитель храму, в собор надійшло понад 100 чоловік.
"Тут навіть робили серйозні хірургічні операції, вся трапезна відведена для допомоги пораненим. Всю ніч працювали медики", - сказав він.
На території храму знаходиться до 100 людей з сотень оборони Майдану. До вул.Михайлівської вгору рух перекрито барикадою, лежать купи цегли та бруківки.

Міліція забирає з лікарні поранених активістів, але декого й лишає



Міліція намагається вивезти поранених активістів із київської лікарні на Харківському шосе, 121.
Так, активіст Олександр Кравцов повідомив у Facebook: "На Червоному хуторі вивозять хлопців! Буде бійка!.. Харківське шосе, 121".

Користувач Твіттера Diana написала: "Дзвонили з БСП. Плачуть лікарі та весь персонал. Менти всіх прооперованних за ніч повідключали від систем життєзабезпечення – так, як скотину".
"Менти всіх хворих після операцій покидали в буси і вивезли у невідомому напрямку", - додала вона згодом.

У Будинку профспілок на Майдані Незалежності в Києві посилилась пожежа.
Про це повідомляє УНІАН.
Густий чорний дим і вогонь спостерігається на 7-му поверсі будівлі.



Протистояння мітингувальників та міліції триває. Правоохоронці кидають світлошумові гранати і стріляють із травматичної зброї. Мітингувальники у відповідь жбурляють каміння.
На Майдан люди постійно підносять продукти харчування, шини. На передову зносять "коктейлі Молотова" та бруківку.
Підходи до Майдану відкриті з боку вулиць Прорізної, Малої Житомирської, а також Бессарабської площі.
Деякі демонстранти сплять просто на асфальті біля сцени, оскільки Будинок профспілок практично весь пошкоджено пожежею.

Руслана: Якщо Європа не введе санкції - я почну голодування



СБУ ПОЧИНАЄ АНТИТЕРОРИСТИЧНУ ОПЕРАЦІЮ

О 16 годині стало відомо, що Служба безпеки спільно з Антитерористичним центром розпочинають "антитерористичну операцію" на території України.
Про це йдеться в заяві глави СБУ Олександра Якименка, яку оприлюднили у середу, повідомляє УП.

Якименко заявив, що у країні наростає ескалація насильства і "застосування зброї зі сторони екстримісько налаштованих угруповань".
Він звинуватив учасників акцій по країні у вандалізмі, мародерстві, убивствах, захопленні держустанов та зброї.
"Це вже не прояви тероризму – це конкретні терористичні акти", - йдеться у заяві.
"Радикальні і екстремістські угруповання своїми діями несуть реальну загрозу життю мільйонам українців", - заявив Якименко.

У зв’язку з цим, СБУ та Антитерористичний центр прийняли рішення "про початок проведення на території України антитерористичної операції".
"Хочу зазначити, що рівень суспільної небезпеки який існує в Україні потребує залучення усіх суб’єктів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом", - заявив голова СБУ.
До операції залучені СБУ, МВС, Міноборони, Прикордонна служба, та центральні і місцеві органи влади.
"З огляду на таке рішення в державі запроваджуються заходи щодо посилення безпеки охорони громадського порядку та державного кордону", - заявив Якименко.
"Я вже поінформував президента держави про рішення щодо проведення антитерористичної операції", - додав він.

Якименко закликав громадян України «зберігати спокій та дотримуватись у своїх діях законодавчих вимог». Він також каже, що поінформував президента про це рішення.

За останніми даними МОЗу, внаслідок протистояння між протестувальниками і міліцією в Києві загинули 26 людей. Силове протистояння на Майдані тривало протягом усієї ночі. Воно розпочалося по тому, як 18 лютого ввечері співробітники «Беркуту» і внутрішніх військ стали просуватися вперед з захоплених удень позицій на вулицях Інститутська і Хрещатик.











Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини