реклама партнерів:
Головна » Україна проводить ротацію свого контингенту в Ліберії

Україна проводить ротацію свого контингенту в Ліберії


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Звинувачення миротворцiв ООН у сексуальних злочинах останнi два роки не сходять зi шпальт преси. Обєднанi Нацiї зараз мають сiмнадцять вiйськових мiсiй, i в кожнiй з них мiжнароднi органiзацiї фiксують випадки неналежного вiдношення Блакитних Шоломiв до мiсцевих жiнок. Справа доходить до скандалiв. Але, як вiдомо, миротворча дiяльнiсть це досить вигiдний мiжнародний бiзнес. Отже, будь-який скандал може бути на користь конкурентам. Україна знов мiняє своїх миротворцiв в Лiберiї. Триває чергова ротацiя пiлотiв гелiкоптерiв. Нашi найближчi конкуренти - Росiя та Китай - не приховують, що скористаються можливiстю замiнити українцiв, якщо ООН дiйде до рiшення вiдмовитись вiд послуг Киева.

Українцiв в Лiберiї називають солдатами шостої заповiдi, саме вона стверждує "Не вбий". Втiм, вiдправдляючись на повiтряне патрулювання, українськi гелiкоптери щодня завантажєують на борт кiлькасот кiлограмiв боеприпасiв. Адже мир у Лiберiї залишається крихким.

Миротворча мiсiя дiє в цiй захiдноафриканськiй країнi з кiнця 2003-го року, пiсля того, як мiсцевi заколотники повнiстю заблокували столицю Монровiю, а потiм з жорстокими боями увiйшли до мiста. Миротворцi вiдносно швидко встановили контроль над країною, i зараз, незважаючи на формальну незалежнiсть, Лiберiя для вирiшення багатьох внутрiшнiх питань консультується з Обєднаними Нацiями.

Україна надала мiсiї шiсть штурмових i вiсiм транспортних гелiкоптерiв. Мi-24 основний засiб повiтряного патрулювання лiберiйського кордону, але ефективна поява цих дванадцятитонних "пташок" не раз зупиняла сутички у Монровiї.

А у лютому гелiкоптери планували використати для евакуацiї українських та росiйських громадян iз сусiдньої Гвiнеї, де виникла загроза громадянської вiйни. До 15-го лютого була розроблена операцiя, яку мали виконати українськi пiлоти.

ООН погодилась на виконання цiєї операцiї. Втiм, за однiєї умови: на весь термiн акцiї пропонувалося замалювати на бортах символiку Обєднаних Нацiй. А в разi, якщо б Україна втратила б кого-небудь зi своїх пiлотiв, ООН вiдмовлялася нести будь-яку вiдповiдальнiсть - i моральну, i фiнансову. Роман Яцинич наприкiнцi свого перебування багато про це написав - але не у формi доповiдi, а поеми. Пiд романтичною назвою "Лiберiйська Енеїда".

Навколо миротворцiв завжди виникає своєрiдний бiзнес. Дрiбним крамарям вхiд на летовище заборонено. Але бiля ворiт розгорнувся цiлий торговельний майданчик. Хто чекає на клiєнтiв i коротає час граючи в покер, а хто вже й дочекався.

Перебування українцiв в Лiберiї весь час пiд загрозою. Конкуренти на миротворчiй нивi i досi згадують запущенi мiсцевою пресою качки про укракїнських пiлотiв. Минулого року їх звинуватили у сексуальнiй експлуатацiї лiберiйок. Знадобилось кiлька мiсяцiв, аби юридично довести - газети брешуть.

Українцi не вперше зiштовхуються з подiбними звинуваченнями. 2003-го року в рапортi мiжнародної правозахисної органiзацiї "Хьюмен Райтс Уотч" наводився приклад групового Гвалтування двома українськими вiйськовими жiнки поблизу мiста Кенема у Сьєра Лєоне. Неофiцiйнi джерела в ООН стверджують, що це звинувачення пiдштовхнуло мiжнародних чиновникiв вiдмовитись вiд послуг українських миротворцiв. Факт гвалтування не довели, але солдатiв вiдправили додому. Усiх. Отже, в Африцi репутацiю миротворцiв захистити часом важче, анiж зберiгати мир.

Андрій Цаплієнко, Подробиці-ТВ
Україна проводить ротацію свого контингенту в Ліберії.
Кадр телеканала "Інтер"






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини