реклама партнерів:
Головна » Нинішня войовничість Росії продемонструвала, що Україні потрібно швидше вкритися під «захисною парасолькою» НАТО

Нинішня войовничість Росії продемонструвала, що Україні потрібно швидше вкритися під «захисною парасолькою» НАТО


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Віктор Ющенко надав інтерв'ю канадському виданню The Globe and Mail, український Президент сказав, що всерйоз сприйняв нещодавню погрозу російського Президента Володимира Путіна націлити на Європу балістичні ракети. Він заявив, що подібні висловлення тільки посилили бажання його країни якомога швидше вступити до НАТО.
В інтерв'ю [канадському виданню] The Globe and Mail, під час якого обговорювалося багато питань, пан Ющенко також поскаржився на втручання Росії у внутрішні справи України, її неспокійну політику. Попри запеклий опір Кремля, цей прозахідний політик говорить, що, як і раніше, планує привести свою країну до членства в НАТО і Європейському Союзі.
«Думаю, російський президент не жартує», – так Ющенко прокоментував нещодавні попередження Путіна про те, що Росія може навести свої ракети «на нові цілі в Європі», якщо Сполучені Штати наполягатимуть на конфліктному плані розміщення системи ПРО в Польщі та Чехії.
Попри те, що Путін пізніше спробував розрядити обстановку, запропонувавши колишню радянську республіку Азербайджан як можливе місце спільної дислокації американських і російських протиракетних установок, Ющенко сказав, що нинішня войовничість найбільшого сусіда України продемонструвала, що його країні потрібно швидше вкритися під «захисною парасолькою» НАТО.
«Останні події, думаю, показали, що в нас дуже крихкий баланс безпеки. Ця ситуація викликає тривогу й може бути дуже болючою», – сказав він.
«Стає чимдалі очевиднішим, що кращу відповідь на всі ці оборонні виклики можна дати тільки за допомогою колективної системи безпеки», – сказав він [...]. Ющенко дав це інтерв'ю через день після зустрічі з Путіним у Санкт-Петербурзі.
«Наша доктрина оборони й безпеки формально визначена законом. І ключовий аспект цієї доктрини – забезпечити вступ України до ЄС і Північноатлантичного блоку».
У той час як президент відповідав на запитання, молоді активісти його партії «Наша Україна» роздавали на одній з головних площ Києва пронатовські листівки, вимахуючи помаранчевими прапорами [...]
Росія, розгнівана вступом до НАТО колишніх радянських республік у 2004 році – Латвії, Литви й Естонії, однозначно заявила, що вороже сприйме подібний крок з української сторони. Попри часті запевняння, що НАТО не розглядає Росію як ворога, Кремль, як і раніше, з підозрою ставиться до невблаганного просування військового союзу на схід.
Імовірність членства України, яка протягом століть була частиною Російської імперії, а пізніше Радянського Союзу, у НАТО вищі чини з путінської адміністрації розцінюють як найвищу небезпеку. Кремль вважає Україну невід'ємною частиною своєї «сфери впливу». Вступ країни до НАТО поставить під загрозу перебування російського флоту в українському Севастополі.
Окуляри Ющенка лежать на стосі паперів на столі, за яким він часто веде переговори зі своїми політичними опонентами. Ющенко сказав, що він би з радістю відповів на будь-які запитання Путіна щодо бажання України вступити до НАТО, але не має наміру відступати від своєї лінії.
«Це політика не проти когось... Це політика, що найбільше відповідає національній безпеці й обороні», – стверджує він.
Україна прискорила процес зближення з НАТО з часів Помаранчевої революції – повстання, одним із мотивів якого було бажання вивільнитися з-під вікового впливу Росії. Білий дім дав зрозуміти, що підтримує ідею майбутнього членства України в НАТО, але темп довелося уповільнити після того, як суперник Ющенка, підтримуваний Кремлем Віктор Янукович встановив контроль над парламентом і став прем'єром торік.
Постійні розбіжності між двома лідерами призвели до того, що в країні вже майже рік панує безвладдя. Заявивши, що союзники Януковича намагалися перекупити депутатів Верховної Ради, Ющенко розпустив парламент і призначив дострокові вибори. Янукович назвав це рішення неконституційним.
Після тижнів вуличного протистояння й короткострокового спарингу за контроль над внутрішніми військами вони уклали перемир'я й домовилися про вибори 30 вересня.
Ющенко сказав у понеділок (день запису інтерв'ю), що політична криза закінчена, але додав, що майбутні вибори мають першорядну важливість для визначення майбутнього курсу країни.
[Президентські] вибори 2004 року, які привели до Помаранчевої революції, [...] часто зображували як боротьбу за напрямок, яким піде Україна – або на Схід, до Росії, або на Захід, до ЄС. Ющенко говорить, що українці зараз мають зробити такий самий доленосний вибір – між справжньою демократією й консервацією корумпованої системи, що гальмувала розвиток України всі 16 років її незалежності.
Оскільки соціологічні опитування віддають лідерство партії Януковича, а багато українців розчаровані тим, що їхні революційні сподівання не справдилися, Ющенко під час інтерв'ю завзято відстоював свої досягнення на президентському пості. Він сказав, що економіка стрімко розвивається, а обсяг прямих іноземних інвестицій збільшився вдвічі, і додав, що у країні рекордно низьке безробіття.
Ющенко, однак, визнав, що прозахідний союз із його непостійною соратницею Юлією Тимошенко розбазарив політичний капітал через внутрішні розбіжності й боротьбу за повноваження, які призвели до того, що президент звільнив її з посади прем'єр-міністра. І хоча вони зараз знову є союзниками, їх драматичний конфлікт відвернув багатьох прихильників і розчистив шлях для приголомшливого політичного відродження Януковича.
Ющенко й у політичній кризі в Україні вбачає руку Росії. «Є деякі політичні сили в Росії, які бажають зберегти в Україні старий політичний порядок. Але я хочу підкреслити, що ми – незалежна держава, суверенна країна. І саме ми визначаємо свою внутрішню й зовнішню політику».

Інтерв'ю, надане канадському виданню The Globe and Mail, розміщене на сайті Президента Україна






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини