реклама партнерів:
Головна » Нове обличчя старого світу

Нове обличчя старого світу


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Старий світ змінюється. Мусульманська Європа - це не фантастика, а реальність завтрашнього дня. Вже сьогодні майже двадцять мільйонів громадян Євросоюзу сповідують іслам. Завдяки новим членам ЄС, постійній міграції, великій народжуваності - кількість мусульман щороку збільшується. Те, що вони в Європі вимагають окремого розвитку на ґрунті своєї релігії - це факт, який - до вподоби не всім. Старий світ спочатку був впевнений - будь-яких прибульців можна витримати та ще й нав'язати їм свої цінності.
Натомість мусульманські громади європейських країн дедалі більше впливають на політику Старого світу. На них вже не можна не зважати - з ними доводиться рахуватися. Самі європейці від цього не в захваті. Поки мусульмани вимагають для себе соціальних гарантій, а їхні рідні країни впливають на внутрішню політику європейських держав - ксенофобія набирає обертів. Завадити цьому може чітка політика щодо інтеграції мусульман у Європу, з якою ЄС досі не визначився. З Німеччини, де найбільша у Європі турецька громада, матеріал Тетяни Логунової.

Хлібина, баранина та овочі. Дві хвилини і готовий дьонер - найпопулярніша страва сучасної Німеччини. Дьонери їдять усі студенти, бізнесмени, політики. Навіть канцлер Ангела Меркель не раз зізнавалася - коли немає часу на обід - вона залюбки купує собі турецьку хлібину. За обсягом продажів - дьонерна індустрія вже давно обігнала МакДональдс. Та й на запитання - що ви їсте частіше - сосиски чи турецький фаст-фуд - німці відповідають - дьонери.

Халіда - працівниця ресторанчика швидкої їжі в центрі Берліна - продає турецькі страви кілька років. І секрет їхньої популярності - вже давно зрозуміла.

Ресторанчик, у якому працює Халіда - сімейний бізнес. Керує ним дід - він, як більшість тутешніх турків, приїхав до Німеччини у 60-их, за робочим контрактом відбудовувати країну. Залишився, а згодом перетягнув до Німеччини усю свою численну родину. Так само, як це зробили і тисячІ його земляків. Вони відкрили власну справу, осіли тут, і вже не знають як себе називати - чи то турецькі німці, чи то німецькі турки.

Однотипні блочні будинки, вивіски турецькою: перукарня, лікар, турбюро, овочеві базарчики просто неба. Це - не Туреччина, а Кройцберг - турецький квартал Берліна. Тут живуть переважно емігранти. Живуть своїм власним життям. Тут - жінки носять хіджаби, чоловіки - курять кальян і п'ють чай у вуличних кафе. І - рідко почуєш німецьку мову, а замість християнських церков - будують мусульманські мечеті. Таких районів у Німеччині десятки. За офіційними даними, у країні - майже три мільйони турків. Вони живуть у великих містах - Берліні, Гамбурзі, Штутгарті і Мюнхені. Третина їх - народилися вже у Німеччині. Кенен Колат - голова турецької громади Німеччини розповідає - за 50 років еміграції турки створили невеличку країну в країні.

Слово інтеграція Кенен Колат не любить. Спроби німецького уряду заборонити носити хіджаби в освітніх закладах та держустановах, розпорядження говорити тільки німецькою на перервах в школах, де більшість учнів турки - не розуміє. Це каже він не - інтеграція, а уніфікація.

Турки, що живуть у Німеччині - релігійніші, ніж ті, що живуть у Туреччині. Бо коли потрапляєш закордон, ти шукаєш подібність. І знаходиш її у релігії та національних традиціях, у мові. Чужі тримаються разом, і консервують свої цінності.

А це - вечірка у турецькому кафе. Політична. Обговорити результати виборів у Туреччині - усіх охочих запросив політик Жем Оцтемір. Екс-депутат Бундестагу, нині - депутат Європарламенту - він - яскравий приклад нового покоління німецьких турків. Живе у Берліні, працює у Брюсселі, мріє - про Туреччину у ЄС.

Для Жема Оцтеміра - мільйонна турецька громада - це політична сила. Понад 900 тисяч турків - вже не імігранти, а громадяни Німеччини. І мають право обирати парламент. А значить - до них прислухаються партії. І вписують у свої передвиборні програми пункт про підтримку Туреччини на шляху до Європейського Союзу.

Кількість виборців турецького походження зростає. Звісно, іммігранти у Німеччині менше впливають на велику політику, ніж, скажімо, у Франції чи Великій Британії, але факт залишається фактом. Тут є цілі округи, де усі виборці - турецького походження.

У те, що Туреччина вступить до ЄС, депутат Оцтемір вірить. Років через 10-15. А поки що у Євросоюзі житимуть мільйони її громадян.

Вони говорять турецькою, сповідують іслам і бережуть власні традиції. Їхні жінки носять хіджаби, а їхні діти - обирають парламенти європейських країн. Їх часто звинувачують в тому, що вони намагаються збудувати країну в країні. Втім, вони самі впевнені - що будують нову Європу. Барвисту і колоритну.

Подробиці-ТВ, Тетяна Логунова






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини