реклама партнерів:
Головна » Високий рівень національної освіти має стати пріоритетом для влади

Високий рівень національної освіти має стати пріоритетом для влади


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Усі відповідальні політичні сили України мають зосередити якнайпильнішу увагу на питанні забезпечення в державі високоякісної національної освіти. На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко під час робочої поїздки на Чернігівщину. «Нація, політика, влада повинні зрозуміти – досягти високого рівня освіти є пріоритетом номер один у цій країні. Ми повинні стати партнерами в цій боротьбі», – підкреслив Віктор Ющенко сьогодні на засіданні вченої ради Чернігівського державного педагогічного університету імені Тараса Шевченка. Глава держави додав, що йдеться про всю освітню галузь – від дошкільної освіти до вищої школи.
Президент також особливо наголосив на важливості підвищення соціального статусу учителів. Зокрема, йдеться і про покращення оплати їхньої праці. Це питання, як і питання фінансування галузі загалом, буде предметом постійної уваги української влади на найвищому рівні.
Президент детально розповів про соціальні ініціативи, які він пропонує впроваджувати з 2008 року в освітянській галузі.
За його словами, прорив у ситуації із підвищенням соціального статусу учителів має досягатися через два ключові кроки. Йдеться про встановлення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2008 року в розмірі не менше 500 грн. та запровадження в наступному році Єдиної тарифної сітки (ЄТС) оплати праці. Президент наголосив, що це дасть можливість підвищити доходи працівників бюджетної сфери, у тому числі освітян, у 2008 році не менше, ніж на 37%.
Крім того, відзначив В. Ющенко, його соціальні ініціативи передбачають здійснити додаткове підвищення стипендій на 17%, крім підвищення у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму.
Президент також зазначив, що передбачається встановлення надбавки до посадового окладу фахівцям, які працюють у закладах соціально-культурної сфери на селі на 20%.
Крім того, підвищення у 2008 році коефіцієнту страхового стажу з 1% до 1,35% та здійснення перерахунку пенсій, призначених до 2004 року, «дасть можливість підвищити пенсії для більшої частини пенсіонерів приблизно на 35-45%», – сказав Віктор Ющенко. Глава держави також звернув увагу на ініціативу запровадження з наступного року розміру допомоги при народженні другої та кожної наступної дитини 15 тис. грн., зберігши 8,5 тис. грн. при народженні першої дитини. За словами Президента, це дасть можливість продовжити розпочату 2005 року програму підтримки народжуваності в нашій країні.
Президент також зауважив, що запровадження у 2008 році окремої державної грошової допомоги на дітей із багатодітних сімей у розмірі до 50% прожиткового мінімуму з урахуванням доходів дасть можливість установити максимальний розмір допомоги 235-297 гривень. У цьому контексті він відзначив ініціативу щодо необхідності підвищення пенсій за особливі заслуги з 20-25% до 35-40% матерям багатодітних сімей.
Крім того, Віктор Ющенко наголосив, що для дітей-сиріт, які навчаються у вищих навчальних закладах та профтехучилищах, має бути нарахована стипендія у розмірі двох прожиткових мінімумів. «Переконаний, це є справедливий підхід до такої категорії населення», – сказав він.
Глава держави відзначив, що протягом останніх трьох років бюджетне фінансування сфери освіти збільшується щороку приблизно на третину. У 2006 році на галузь було виділено на 29% більше коштів, а в 2008 році метою є збільшити фінансування освітян на 35%.
Президент також наголосив, що враховуючи позитивну економічну динаміку останніх років, реалізація цих соціальних ініціатив, незважаючи на збіг у часі планування державного бюджету на 2008 рік та виборчої кампанії, є цілком реальною. «Переконаний, в рамках такої динаміки формуються ресурси, які дають змогу так сформувати бюджетну доктрину на наступний рік, щоб соціальні ініціативи сприймалися б не як популізм, а як адекватна відповідь на ті економічні реалії, які сьогодні склалися», – підкреслив В. Ющенко. Ці ініціативи мають продемонструвати усім політичним силам «можливості об’єднатися навколо ряду національних пріоритетів, в тому числі, соціальних». «Я пропоную всім політичним силам, незалежно від їхньої ідеології, сьогодні шукати широке коло порозуміння, в тому числі, в економічному і соціальному плані», – підкреслив В. Ющенко.

Джерело: офіційний сайт Президента України.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

Усі новини