реклама партнерів:
Головна » Україна та ЄС відзначають значний прогрес у переговорах щодо нової угоди між нашою державою та Євросоюзом

Україна та ЄС відзначають значний прогрес у переговорах щодо нової угоди між нашою державою та Євросоюзом


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Україна задоволена темпами розвитку відносин з Європейським Союзом. Як відзначив на прес-конференції після завершення ХІ саміту Україна – ЄС Президент України Віктор Ющенко, йдеться як про успішну реалізацію чинного Плану дій між нашою державою та Євросоюзом, так і про прогрес у перемовинах щодо нової базової угоди. Останньому документу, за його словами, учасники київського Саміту приділили особливу увагу.
За словами Президента, в ухваленій за підсумками сьогоднішньої роботи Спільній заяві сторони відзначають «надзвичайно великий» прогрес у цьому питанні. «Починаючи від самої структури документу і закінчуючи ключовими принципами ми маємо спільні узгоджені позиції», – сказав В. Ющенко.
Українська сторона задоволена характером констатування наших ключових пріоритетів у рамках нової угоди, сказав В. Ющенко. «Звичайно, є положення, над якими двом сторонам треба ще працювати. Ми не скептично дивимося на них – вони нам дають натхнення, щоб у наступних раундах переговорного процесу ми вирішували все нові питання», – наголосив він.
«Ми надзвичайно задоволені темпами розвитку наших відносин з Європейським Союзом», – сказав В. Ющенко, звернувши окрему увагу на виконання понад 70 пунктів Плану дій Україна – ЄС по найактуальніших питаннях.
За словами Глави держави, питання співпраці, закладені в цьому документі, також були в центрі уваги учасників сьогоднішнього Саміту. Йдеться про безпекову політику (в тому числі ядерну безпеку), екологію, економічне співробітництво тощо. Говорячи про економічні питання, сторони не оминули існуючих проблем – зокрема тему антидемпінгових розслідувань щодо України по ряду позицій (металовироби, текстиль, хімічна промисловість). «Ми маємо прогрес у цих питаннях», – констатував Президент.
Ще одним важливим пунктом сьогоднішніх переговорів, за словами Президента, було питання візового режиму. З одного боку, Україна та ЄС засвідчують «колосальний прогрес», досягнутий у цій темі протягом останніх 1,5-2 років. Він висловив переконання, що вже найближчим часом українським та європейським парламентами будуть здійснені усі ратифікаційні процедури стосовно угод про полегшення процедури оформлення віз і про реадмісію. «Це надзвичайно динамічна робота, яка завершилася великим успіхом», – зазначив він.
З іншого боку, констатував Президент, сьогодні існують чутливі для обох сторін нюанси поточного порядку візового режиму. «Ми розуміємо, наскільки ретельними треба бути у своїх відповідях і діях, щоб уникати ускладнень і недоліків в роботі, перш за все, консульської практики по відношенню до громадян і України, і Європейського Союзу. Я вважаю, що ми сьогодні сторінку цю перегорнули. Сторони знайшли спільне порозуміння щодо вдосконалення цього процесу і зняття тих проблем, які є чутливі для людей», – наголосив Глава держави.
Учасники Саміту також обмінялися інформацією щодо внутрішньої ситуації в країнах ЄС та Україні. Від імені Української держави та нації Президент подякував за ставлення ЄС до України в період політичної кризи. «Ми відчували ту глибоку, послідовну, демократичну і відкриту позицію, яку зайняв Євросоюз і країни ЄС до демократичного способу подолання парламентської кризи в Україні», – сказав він.
Президент також висловив «абсолютне переконання», що позачергові вибори 30 вересня відбудуться «виключно на базі українських і міжнародних демократичних традицій із відповідністю до положень національного законодавства». «Це є основою врегулювання тої парламентської політичної нестабільності, в якій знаходилася Україна останні кілька місяців», – сказав Президент, додавши, що йдеться також про «хороший фундамент» для подолання конституційної нестабільності, закладеної недолугою реформою 2004 року. «Переконаний, через політичний діалог, діалог з нашими партнерами в Європарламенті ми пройдемо ці випробування», – підкреслив В. Ющенко.
«Ми продемонстрували в рамках ХІ Саміту повну відкритість позицій, відкриту і дружню атмосферу всього переговорного процесу», – наголосив Президент України, відзначивши прийняття таких документів, як Спільна заява, Спільна доповідь про прогрес у переговорах щодо укладення нового базового договору між Україною та ЄС та Спільний звіт про поступ у реалізації Меморандуму про взаєморозуміння в енергетичній співпраці.

Джерело: Прес-служба Президента України Віктора Ющенка






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини