реклама партнерів:
Головна » Розпочала роботу Міжнародна наукова конференція, присвячена 1100-літтю першої літописної згадки про Чернігів

Розпочала роботу Міжнародна наукова конференція, присвячена 1100-літтю першої літописної згадки про Чернігів


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
17 вересня у залі засідань Чернігівської міської ради відбулось відкриття Міжнародної наукової конференції «Чернігів у середньовічній та ранньомодерній історії Центрально-Східної Європи», присвяченої 1100-літтю першої літописної згадки про Чернігів.
Відкриваючи конференцію, міський голова Олександр Соколов підкреслив, що вона розпочинає урочистості з нагоди святкування 1100-річчя Літописного Чернігова у 2007 році, яке продовжиться у 2008 році. Він відзначив, що славетний ювілей нашого древнього міста викликав жвавий інтерес наукової еліти, представники якої завітали до нас з 16 міст України, Росії, Білорусі, Канади. Олександр Соколов побажав учасникам конференції плідної праці та успішних результатів роботи.
В.о. голови Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко розповів про стратегічні завдання області щодо перетворення Чернігівщини, перлини Сіверського краю, в розвинутий історико-культурний край. Серед них – реконструкція історичних пам’яток та пам’ятників видатним діячам Чернігівщини, створення музею історії області, архітектурно-етнографічного об’єкту на Ялівщині просто неба, виробництва серії буклетів, рекламно-сувенірної продукції про історію нашого краю. Гідна презентація міста буде проведена на виставці у Франції, в Луврі у 2010 році, де будуть демонструватися найбільш видатні експонати з міста Чернігова, - зазначив він.
У нашого краю з його величною древньою історією велика перспектива, на рівні Ради Європи ведуться переговори про створення музею у Шестовиці- про це у своєму вітальному слові повідомила голова обласної ради Наталія Романова.
«Дискусія про історію Чернігова, про яку йтиметься на цій конференції, надасть унікальну можливість осягнути як історію України, так і світові процеси, що пересікалися на території нашого краю, де відбувався діалог культур», - зазначив проректор ЧДПУ ім. Т.Г.Шевченка, доктор історичних наук, професор Володимир Дятлов.
За традицією пленарне засідання розпочалось з доповіді міського голови «Чернігів учора, сьогодні, завтра». Олександр Соколов зупинився на основних віхах розвитку, архітектурного планування і забудови Чернігова у давнину та ознайомив присутніх з програмами сьогодення і найближчими перспективами розвитку міста.
Кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри історії та археології України Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка Володимир Коваленко у своїй доповіді «1300 чи 1100?» пояснив, що ці дати не суперечать одна одній, тому що до VII віку відноситься зародження міста, а у 907 році воно вперше згадується у літописі.
Академік НАН України, директор Інституту археології НАН України Петро Толочко, виступаючи з доповіддю «Київ і Чернігів у X – XIII ст.» наголосив, що Київ і Чернігів – одні з найдавніших міст, навколо яких зароджувалась і розвивалась культура Київської Русі. Особливу увагу він акцентував на поважному ставленні Чернігівської влади до історії Чернігова і краю, підтвердження тому – гарне збереження історичних пам’яток у Чернігові.
У своїй доповіді «Два ювілеї з інтервалом у століття: 1907 - 2007» кандидат історичних наук, доцент, декан історичного факультету Чернігівського державного педагогічного університету ім.Т.Г.Шевченка Олександр Коваленко провів цікаві історичні паралелі та підкреслив історичну спадкоємність в розвитку Чернігова, розповівши, що свята з нагоди 1000-річчя Чернігова розпочались IV археологічним з’їздом Росії і урочисто відзначались міською думою.
Після пленарного засідання для засобів масової інформації відбулась прес-конференція, на якій Петро Толочко зазначив, що «проведення наукової конференції такого рівня – це помітна подія в громадському і політичному житті не тільки Чернігова, а й всієї України». Учасники прес-конференції відповіли на всі запитання журналістів.
Цього ж дня у конференц-залі готелю «Придеснянський» пройшов круглий стіл «Актуальні проблеми вивчення та збереження пам’яток історії та архітектури Чернігова».
18 вересня у конференц-залі готелю «Придеснянський» тривала робота наукових секцій.
19 вересня - виїзне засідання конференції у Новгород-Сіверському.

Джерело: www.chernigiv-rada.gov.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини