реклама партнерів:
Головна » Паломництво святинями Чернігівської та Сумської області

Паломництво святинями Чернігівської та Сумської області


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
15 вересня 2007 р.Б. столична парафія прп.Миколи Святоші організувала чергове паломництво. На цей раз прочани мали намір не тільки відвідати святині Сіверщини, але і ознайомитися з життям деяких парафій УПЦ Київського Патріархату в цьому регіоні.
Заїхавши по дорозі в м.Козелець оглянути відомий храм Різдва Пресвятої Богородиці з неперевершеної майстерності старовинним іконостасом, паломники опинилися в давньому центрі Сіверського князівства – Чернігові. В центрі міста на Високому Валу паломники оглянули історичну частину міста – Дитинець, де розташовані 2 храми доби Київської Руси – Спасо-Преображениський та Борисоглібський собори. Неподалік прочани також побачили старовинний козацький храм влмц.Катерини, який, нажаль, останнім часом став сумнозвісним. Декілька наметів з чергуючими "охоронцями" перед входом до святині свідчили про неприємний факт блокування передачі церкви законним власникам – місцевій громаді УПЦ Київського Патріархату. Також паломницька група не оминула і наш кафедральний собор на честь мучеників князя Михаїла і його боярина Федора, де молитовно долучилася до панахиди за упокій єпископа Чернігівського і Ніжинського Нікона, який похований в храмі. Після служби киян радо зустрів настоятель митрофорний протоєрей Олег Сіренко з духовенством. Отець Олег розповів про роботу, яка проводиться на парафії, про наміри оздобити храм новим іконостасом за проектом художника О.Кошеля, робота якого вже прикрашає храм Всіх Святих в м.Ніжині. На останок о.Олег зробив столичній групі подарунок – книгу "Пам’яті єпископа Никона", яка видана до п’ятої роковини його упокоєння.
Наступним пунктом нашої паломницької подорожі була парафія праведного Олексія чоловіка Божого в м.Мена. Настоятель храму благочинний Менського району ієромонах Марк провів прочан до свого храму, де на них також чекали деякі парафіяни, та розповів про нелегке становлення парафії в місті, яка попри всі перешкоди міцніє та росте. Також о.Марк поділився і планами на майбутнє – продемонстрував проект типового храму прп.Олексія, бо зараз громада для Богослужінь вимушена використовувати пристосоване приміщення. А ще менський подвижник мріє про відродження давнього Спасо-Преображенського монастиря неподалік с.Максаки Менського району, де намісником в 1681 був свт.Димитрій Ростовський, і територія якого закріплена за УПЦ Київського Патріархату. Монастир розташований у мальовничому місці над Десною, в оточені лук, заплав та лісів. Разом з благочинним кияни відвідали руїни святого місця: оглянули рештки дзвінниці, будинку ігумена та монастирських мурів. На фундаменті знищеного монастирського храму паломники помолились, аби Господь благословив відродження цієї славної обителі.
Приємно вражені теплим прийомом та цікавим спілкуванням з о.Марком, столична група паломників вирушила далі. Дорогою заїхавши в с.Чорнотичі і напившись цілющої води з святого джерела освяченого на честь свв.апп.Петра і Павла, прочани ступили на землю стародавнього княжого міста Новгород-Сіверського. Тут кияни відвідали Спасо-Преображенський чоловічий монастир, де разом з місцевими жителями молилися на Всенічній службі.
Ранком недільного дня паломники молилися на Літургії вже в Свято-Покровському храмі міста Шостка, яку очолювали клірик цього храму о.Володимир Ковальський та керівник столичної групи о.Андрій Мартинюк. Невеличкий дерев’яний храм в козацькому стилі порадував прочан традиційним українським інтер’єром багатим на майстерно вишиті рушники, якими, доречі, громада люб’язно поділилася зі столичною парафією.
Подорожуючи далі, паломницька група відвідала Глухівський Трьох-Анастасіївський собор, меценатами при побудові якого були відомий український рід Терещенків, де і знаходиться їх усипальниця.
Наступною святинею стала древня православна обитель, оточена чарівною незаймною природою – Молченська Різдво-Богородична Печерна Софронієва пустинь. Монастир знаходиться на вкритій густою зеленню дерев Чудній горі, по якій серпантином через лісові галявини тягнеться дорога до чернечої обителі. Приклалися прочани і до головної святині монастиря – чудотворної Молченської ікони Богородиці, яка була явлена в цій місцевості в XV ст. Подумки доторкнутися до давніх часів розквіту монастиря допомогло і відвідання монастирських печер, серед лабіринту яких паломники знайшли печерний храм Різдва Христового.
Вже на зворотньому шляху до Києва, прочанська група не могла оминути і вже добре знайому з попередніх поїздок давню гетьманську столицю – Батурин. Порадував той факт, що будівництво нового храму Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП йде досить швидкими темпами і скоріш за все буде завершено вже наступного року. За традицією заїхавши оглянути батуринський гетьманський палац, кияни вирушили додому.
Дводенна поїздка залишила у паломників дуже приємні враження не тільки через знайомство з давніми святинями Сіверщини, молитовне натхнення від відвідання чернечих обителей, але і через зустріч з духовенством і вірними парафій Київського Патріархату в цьому регіоні, активна робота на яких вже дає свої позитивні результати.

ієрей Андрій Мартинюк
клірик парафії м.Києва на честь
преподобного Миколи Святоші
князя Чернігівського, Печерського Чудотворця


Прес-центр Київської Патріархії спільно з pc-news.ru.




QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини