реклама партнерів:
Головна » Відзначення Дня міста та 1100-річчя Літописного Чернігова

Відзначення Дня міста та 1100-річчя Літописного Чернігова


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Чернігів – одне з найдавніших міст Європи, засноване, за оцінками дослідників, ще у 7 столітті, а перша згадка про місто у літописі датується 907 роком. Урочисті заходи з нагоди святкування Дня міста проходили у місті з 17 вересня 2007 року. Ними розпочалося святкування 1100-річчя Літописного Чернігова, яке продовжиться у 2008 році.
21 - 23 вересня Чернігів відзначав найголовніші у своїй славетній історії події – День визволення від фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни та 1100-річчя першої письмової згадки. Урочистості пройшли на високому організаційному рівні та мали масовий характер, на що звернули увагу гості міста. У святах загалом взяли участь близько 40 тисяч чоловік.
Святкування Дня міста традиційно фінансово підтримали відомі компанії – «Київстар» - лідер телекомунікаційного ринку України, «Чернігівське відділення «САН Інтербрю Україна» та ТМ «Хортиця». Вони надали суттєву допомогу в організації незабутніх шоу до Дня міста – концерт відомих рок-груп та Наталії Могилевської. Організацію та проведення феєрверку забезпечив київський піротехнічний центр «Фортеста-пиро».
21 вересня урочистості з нагоди 64-ї річниці визволення міста Чернігова від фашистських загарбників розпочались покладанням квітів і вінків до могил загиблих у сквері ім.М.Попудренка та урочистою ходою ветеранів і громадських організацій міста до Меморіалу Слави, де відбувся мітинг-реквієм «Навіки в пам’яті народній».
З вітальним словом до ветеранів Великої Вітчизняної війни звернулися міський голова Олександр Соколов, в. о. голови облдержадміністрації Володимир Хоменко та голова обласної ради Наталія Романова. Від імені Уряду України присутніх привітав віце-прем’єр-міністр Олександр Кузьмук. «Завдяки мужності наших батьків та дідів вдалося зберегти багату історико-культурну спадщину древнього міста, яка є скарбницею всієї України»,- відзначив він.
В той же день у Чернігівській міській раді відбулась традиційна зустріч міського голови з ветеранами-визволителями Чернігова та з Героями Соціалістичної праці, які відбудовували місто у післявоєнний період.
Олександр Соколов привітав ветеранів зі святом і висловив глибоку вдячність за те, що в боях за визволення Чернігова вони наближали велику Перемогу, піднімали місто з попелу і руїн, відроджували та оновлювали його для нащадків. Він висловив безмежну синівську шану і повагу за ратний та трудовий подвиг, який залишається невичерпним джерелом патріотизму, героїчною сторінкою в багатовіковій історії нашого міста.
У Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім.Т.Г. Шевченка ввечері відбувся урочистий вечір-концерт «Чернігів – окраса України», присвячений 64-й річниці визволення м.Чернігова від фашистських загарбників.
На Красній площі для жителів та гостей міста пройшов гала-концерт «Чернігів-святковий» за участю популярних зірок української естради та святковий феєрверк.

22 вересня Чернігів святкував 1100-річчя своєї першої літописної згадки. Жителі і гості нашого древнього міста мали чудову можливість доторкнутися до його багатовікової історії, гармонійно переплетеної з сучасністю.
На Красній площі відбувся мітинг з нагоди 1100-річчя літописного Чернігова за участю керівництва Чернігівської обласної державної адміністрації, обласної та міської рад. Відкриваючи мітинг, з вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Олександр Соколов. Він сказав, що «сучасний Чернігів – унікальна перлина Сіверського краю, місто славетної історії, прекрасних традицій, талановитих, працьовитих, гостинних людей. Ми сповнені гордості за своїх предків, від могутніх чернігівських князів, які стояли врівні зі стольними київськими»,- та висловив сподівання, що наступні покоління з честю приймуть естафету розвитку міста.
В.о. голови облдержадміністрації Володимир Хоменко зачитав вітальний адрес від Президента України Віктора Ющенка з нагоди 1100-річчя Літописного Чернігова, у якому йшлося, що Чернігів – найдавніше місто Європи з відомими на весь світ храмами, де переплелися долі Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха, яке протягом століть захищав дух Антонія Печерського та святителя Феодосія, повинен гідно передати естафету своїм нащадкам, зберегти пам'ять перед минувшиною та перетворитися на історико-культурний центр не тільки України, а й всієї Європи.
Міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба зазначив, що будуть виділені кошти на реконструкцію та облаштування всіх запланованих об’єктів архітектурно-історичної частини міста для завершення свят у 2008 році на державному рівні.
Під час театралізованого дійства «Чернігівські дзвони» біля Спаського собору гості ознайомилися із сторінками давньої історії часів князя Чорного, козацької доби, дізналися про величні історичні постаті, що жили та працювали у Чернігові. У виставі взяли участь провідні актори обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка під керівництвом режисера Тимченко В.А.
Біля пам’ятника Т.Г.Шевченку відбулося відкриття II Всеукраїнського фестивалю «Кобзарський майдан у Чернігові». Міський голова Олександр Соколов щиро привітав учасників II Всеукраїнського дитячо-юнацького фестивалю «Кобзарський майдан у Чернігові». Він зазначив, що вони продовжують традиції чудової та самобутньої культури нашого народу – кобзарства, яке є не лише помітним явищем музичної культури українців, а й визначальною рисою нашого менталітету, символізує непросту долю українського народу.
Вітаючи учасників кобзарського фестивалю, директор Інституту українознавства Міністерства освіти і науки України Петро Кононенко відзначив, що такі концерти є свідченням відродження не тільки кобзарського мистецтва, а й відродженням нашої української історії та духовності. «Дбаючи про своє місто, мер дбає про всю Україну», - додав він.
З вітальним словом до учасників кобзарського фестивалю звернулася голова фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова. Вона була приємно вражена яскравим святом, яке проходить у Чернігові, і підтвердила, що наша культура завжди стояла у витоках європейської культури.
Впродовж дня пройшли заплановані огляди оригінальних експозицій у обласному історичному музеї ім. В.В.Тарновського «Чернігів на зрізі століть» та обласному художньому музеї «Чернігів і чернігівці», огляд-конкурс «Чернігівська кухня через віки» на Валу.
Вперше у Чернігові проходив туристичний фестиваль-шоу. Для його проведення обрано найкрасивіше історичне місце у підніжжя Катерининської церкви при в’їзді у місто. Глядачі побачили театралізовані бої доби Київської Русі, «козацькі забави» - кінне ревю, кінне шоу, могли помірятися силою з найсильнішими людьми України – стронгменами. Фестиваль супроводжувався виступами популярних українських музичних та танцювальних колективів.
Увечері на Красній площі міста відбувся концерт зірок української естради.

23 вересня – продовжено святкування Дня міста.

У великому залі музичної школи №1 ім. С.Вільконського за участю ветеранів війни проведено тематичну програму до Дня партизанської слави.
Протягом дня тривали народні гуляння у Центральному парку культури і відпочинку. Цікавою подією у цей день було проведення автовиставки від провідних автосалонів м. Чернігова та концертна програма.
Завершальним акордом святкування Дня міста став чудовий концерт зірок української естради на Красній площі та неповторний феєрверк.

Джерело: Відділ зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини