реклама партнерів:
Головна » В Чернігові відбулася науково-практична конференція до 75-ї річниці утворення області

В Чернігові відбулася науково-практична конференція до 75-ї річниці утворення області


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
4 жовтня в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за участю в.о. голови облдержадміністрації Володимира Хоменко та голови обласної ради Н.Романової відбулося урочисте відкриття науково-практичної конференції до 75-ї річниці утворення Чернігівської області "Історія адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини". У роботі конференції взяли участь науково-педагогічні працівники, представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадськості, журналісти, студенти старших курсів, магістранти, аспіранти чернігівських вузів.
Відкриваючи засідання, Володимир Хоменко зробив короткий екскурс в історію Сіверського краю, нагадавши присутнім, що першим адміністративним утворенням в регіоні зі столицею в Чернігові було Чернігівське князівство, засноване тисячу років тому князем Мстиславом Володимировичем. Воно простягалось від Дніпра на заході до Дону на сході, від Азовського моря на півдні до сучасного Підмосков'я на півночі. Протягом наступного тисячоліття український народ мав непросту історичну долю. Відповідно до політичних і суспільних трансформацій неодноразово змінювалися й органи місцевого управління. Князівський устрій проіснував до кінця XV ст. Потім на зміну московському і польському воєводствам була створена козацька держава. У Чернігові сформувався козацький полк та відповідні структури влади. Після ліквідації Гетьманщини, на межі XVIII - XIX ст., були утворені Чернігівське намісництво, а згодом Чернігівська губернія в складі Російської імперії.
Вже за новітніх часів - у жовтні 1932 року - була заснована Чернігівська область. Тепер вона є другою за територією і водночас однією з найменших за чисельністю населення в Україні.
Аналізуючи сучасний стан традиційно аграрного регіону, керівник області наголосив, що сільське господарство потребує стабільної економічної політики, тому наш регіон особливо болюче переносить коливання економіки за останніх п'ятнадцять років. Поряд з цим, останнім часом намітились позитивні тенденції в розвитку області. Ми маємо підстави твердити, що стоїмо на шляху до всебічного покращання економічних і соціальних показників.
Одна з проблем, яку необхідно вирішити, аби гарантувати сталий розвиток регіону - формування політичної надбудови суспільства. Це стосується як вищих органів державної влади, так і місцевих адміністративно-територіальних структур управління.
Територіальний устрій є своєрідним "каркасом" організації держави і системи управління. Не секрет, що нинішня структура областей і районів під час свого створення спиралася не стільки на міркування економічної доцільності, скільки повинна була забезпечити ефективний контроль тоталітарної держави над її громадянами. Нині економічна та політична ситуація принципово змінилася.
Отже, важливим завданням є модернізація органів місцевої влади, адже саме від неї залежить ефективність державної влади в цілому, задоволення потреб населення, взаємодія з приватним бізнесом, громадськими організаціями і окремими громадянами. Зазначені обставини обумовлюють увагу до проблем адміністративно-територіального устрою, успадкованих від командно-адміністративної системи управління.
Як зазначив В.Хоменко, протягом останніх двох місяців він мав змогу ознайомитися з областю, оглянути підприємства, установи соціальної сфери та провести зустрічі з керівництвом районів. Зокрема, привертають увагу диспропорції в соціально-економічному стані різних районів Чернігівщини, їх розвитку. До певної міри ці проблеми мають свої витоки в адміністративно-територіальному районуванні та якості управлінні на місцях.
Він також зазначив, що мета заходу - в історичній ретроспективі згадати про здобутки та проблеми наших попередників, розглянувши кращий досвід державного управління, принципи побудови його на місцях. Це необхідно, аби краще зрозуміти себе сьогоднішніх, зробити необхідні, але виважені і послідовні кроки в облаштуванні України.

Джерело: сайт Чернігівської обласної державної адміністрації






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини