реклама партнерів:
Головна » Резолюція Громадських слухань щодо ситуації навколо пам’яток історичної та культурної спадщини Чернігівщини

Резолюція Громадських слухань щодо ситуації навколо пам’яток історичної та культурної спадщини Чернігівщини


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
05 жовтня 2007 р. о 12.30, членами територіальної громади Чернігівської області проведено громадські слухання з питання «Про ситуацію навколо пам’яток історичної та культурної спадщини Чернігівщини» у конференц-залі готелю “Придеснянський” за адресою вул. Шевченко, 99. Про що, згідно закону, було завчасно повідомлено широку громадськість через оголошення від 04 жовтня 2007 р. на Інтернет-порталі Чернігівської обласної ради, інших засобах масової інформації.
Більшістю голосами учасники слухань прийняли наступну резолюцію.
Ми, учасники Громадських слухань, глибоко стурбовані станом охорони культурно-історичних пам’яток та випадками вандалізму, що останнім часом на Чернігівщині набули непоодинокого характеру. Сіверський край має багату історичну спадщину. Проте, без дбайливого ставлення до неї громади, без професійного виконання своїх конституційних обов’язків правоохоронними органами, зберегти і примножити спадщину для наступних поколінь є просто неможливим. Безпосереднім приводом до нашого зібрання став черговий злочин, що в ніч з 27 на 28 вересня 2007 року здійснено щодо Меморіалу воїнам-героям у Крутах. Невстановленими особами було спаплюжено плиту з словами Державного гімну України та білу мармурову меморіальну стеллу. Вчинивши наругу, зловмисники, з явним бажанням спровокувати міжнаціональну ворожнечу, на місці події залишили напис “Слава России”.
Крути є одним з найсвятіших місць України. Вони уособлюють незламну боротьбу нашого народу за свою державність. Крути политі кров’ю сотень молодих українських студентів і гімназистів за їх незламне прагнення свободи і незалежності. Тому чергова провокація на місці їхньої героїчної загибелі є викликом молодій українській державності, святій пам’яті про своїх славних героїв-синів.
Звичайно, ті хто вчинив цей ганебний, не лише з точки зору закону, але й моралі, вчинок заслуговують на суспільний осуд. Але, на нашу думку, заслуговує осуду і млява реакція наших правоохоронних органів. Адже саме через їхню бездіяльність подібна провокація повторюється в Крутах вже втретє. Складається враження, що міліція лише на словах ловить злочинців, а на ділі своєю бездіяльністю провокує подібні вчинки. Інакше як можна пояснити той факт, що охорону встановлену біля меморіалу воїнам-героям у Крутах було знято за кілька тижнів до повторення вандалізму?
Ми, учасники Громадських слухань, ні в якому разі не бажаємо додати політичної риторики до нинішніх подій у Крутах. Як не хочемо політизувати і події в Мені, де невідомими було знесено хрест в пам’ять жертвам голодомору, у Чернігові, де в приміщенні Катерининьської церкви через невиконання судового рішення, гинуть безцінні експонати декоративного мистецтва. Ці експонати є державною власністю, духовним надбанням українського народу. Хочеться, щоб в громадян України не склалося враження, що силові структури в області, або ж діють не професійно, або ж виконують чиєсь політичне замовлення. Бо їхній перший обов’язок – захист національних символів, історії та культури свого народу.
Учасники слухань вирішили:
1. Звернутися з вимогою офіційної реакції до МВС, СБУ та прокуратури. Громадськість має знати що зроблено і вже робиться для розкриття даного і попередження в майбутньому можливих подібних злочинів.
2. Звертаємося до депутатів обласної ради, які представляють різні політичні сили, рада повинна окреслити своє ставлення до антидержавницьких проявів на Чернігівщині.
3. Ми звертаємося до обласного Управління освіти з вимогою посилити в закладах освіти патріотичне виховання молоді.
4. Закликаємо громадськість та неурядові громадські організації підтримати ініціативу авторів і архітекторів меморіального комплексу у Крутах Бориса Дєдова та Анатолія Гайдамаки та висадити на місці загибелі героїв-крутянців 300-та кущів калини.
5. Звертаємося до депутатів Чернігівської міської ради підтримати ініціативу громадськості щодо перейменування однієї з вулиць обласного центру на честь героїв Крут.
6. Закликаємо засоби масової інформації широко і правдиво інформувати жителів області про усі антидержавницькі прояви та випадки вандалізму щодо історико-культурної спадщини нашого народу.
7. Ми, учасники громадських слухань, беремо на себе громадський контроль за станом охорони культурно-історичних пам’яток та випадками вандалізму на Чернігівщині. Ми зобов’язуємось в найближчий час провести чергове громадське слухання щодо ситуації навколо цього питання в Чернігові. Насамперед – щодо питання збереження унікальної колекції витворів декоративного мистецтва, що зберігається у приміщенні Катерининської церкви, в зв’язку з невиконанням судового рішення. Також – щодо недопущення можливого знесення садиби лікарів Полторацьких, що також знаходиться в обласному центрі.
Прийнято на Громадських слуханнях згідно ч.3 ст.13 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, підлягає обов’язковому розгляду органами місцевого самоврядування.

Підписи:

Голова Наталія Романова
Секретар Борис Дєдов

Джерело: www.chernihiv-oblrada.gov.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини