реклама партнерів:
Головна » Українська армія переходить на нову форму

Українська армія переходить на нову форму


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
На військовому параді моди в навчальному центрі Сухопутних військ Збройних Сил України "Десна" продемонстровані форми одягу та взуття сучасної української армії.
Під час показу нової уніформи для військових відбулося ритуальне прощання з солдатськими онучами і урочиста передача онучі музею навчального центру.
Як і обіцяв Міністр оборони України Анатолій Гриценко, з цьогорічного осіннього призову українські солдати почнуть носити взуття нового зразка із шкарпетками. Старі солдатські чоботи були з цвяхами на підошві, у них часто відривались обчаси, тому їм на зміну прийшли нові чоботи з литими підошвами, що витримують 100 кілограмів на розрив. Онучі було важче надягати, а неохайно чи поспішливо намотана онуча часто натирала ноги молодим солдатам.
Як зазначив Міністр оборони України, перехід армії на інший стандарт одягу та взуття пов'язаний із гігієною. Крім того, стандарти НАТО, на які зорієнтовані Збройні Сили України, вимагають для армії сучаснішої уніформи. Адже, як зазначає більшість експертів, Україна має реальний шанс значно швидше вступити до НАТО, ніж до ЄС, тому прийняття ще одного військового стандарту - це ще нам один крок ближче до євроатлантичного альянсу.
Армія нашої сусідки Білорусі теж збирається перейти до взуття без онуч. Як і в Україні, з 2010 року білоруські солдати і сержанти строкової служби почнуть носити напівчоботи (берци) і шкарпетки. Принципово залишають армійські онучі, незважаючи на переобмундирування і перехід до нових моделей одягу, тільки Збройні Сили Російської Федерації, мотивуючи це традицією російської армії. Зазвичай, як аргумент на користь чобіт і онуч російські військові люблять цитувати мемуари американського генерала О.Бредлі "Історія солдата", який писав, як взимку 1945 року в американській армії масово почався ревматизм. Через мокрий сніг, вологу і постійно мокрі черевики 12 тисяч американських солдатів захворіли на ревматизм і були евакуйовані в тил. Багато з них залишилось інвалідами на все життя. За три місяці черевики вивели з ладу американську дивізію.
Але за останні тридцять років в Україні відчутно помінявся клімат, який став континентальним. Сухі помірні зими в Україні відтепер нічим не відрізняються від європейських зим, тому застереження американського генерала Бредні, не лякають українських військових. Тоді як російська армія живе в суворіших умовах північної зими.
Нагадуємо, що предки сучасних українських військових запорозькі козаки у ХVII столітті, як описав у відомій праці Боплан, носили черкеску, шаровари, шапку-кабардинку з видри і сап'янові чоботи з онучами. Про вбрання запорозьких козаків свідчать і гравюри в додатку до твору О.Рігельмана "Літописне повіствування про Малу Росію", де зображено вбрання військового старшини і двох козаків. Запорожці одягнуті в шаровари, довгі каптани, низькі шапки й кошлаті бурки. На одній з українських ікон зображено групу запорожців, які моляться Богоматері. На середньовічних українських воїнах - червоні каптани й темно-зелені з відкритими рукавами жупани, червоні шаровари, підперезані поясами, а також гостроносі чоботи.
В Радянському Союзі кирзові чоботи з'явилися в 1935 році, але, як свідчать ветерани Другої світової війни, масово в армію вони почали поступати лише в кінці 1943 року. Війну солдати Червоної Армії починали в черевиках і обмотках.
Тому театралізоване прощання з армійськими онучами, що пройшло в 169-му навчальному центрі Сухопутних військ Збройних Сил України, - це прощання з давньою військовою традицією, яку Україна перервала, приймаючи нові геополітичні виклики.

Кабінет Міністрів України 17.10.2007 17:30
http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=94857745

Розміщено на сайті: Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини