реклама партнерів:
Головна » В Україні вперше відбудеться засідання Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи

В Україні вперше відбудеться засідання Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Сьогодні, 21 жовтня, до Києва уперше в історії незалежної України завітали всі глави оборонних відомств країн Південно-Східної Європи для участі в засіданні Ради міністрів оборони цих країн. Високі гості поселилися в найкращому на сьогоднішній день столичному п’ятизірковому готелі «Хаятт Рідженсі», де 22 жовтня за участю Президента України Віктора Ющенка відбудеться офіційна церемонія відкриття засідання.
Проведення такого масштабного міжнародного заходу має велике політичне значення, адже це є в першу чергу визнання країнами Південно-Східної Європи нашої держави як рівноправного партнера. Про ступінь його важливості свідчить і Указ Президента України №537 – 2007 від 27 червня 2007 року «Про забезпечення підготовки та проведення засідання Ради міністрів оборони країн Піденно-Східної Європи», яким передбачалося створення організаційного комітету з проведення зазначеного заходу та складання плану протокольно-організаційних заходів.
До порядку денного засідання Ради міністрів оборони ПСЄ у Києві включено звіти про діяльність Координаційного комітету РМО ПСЄ та Політико-військового Керівного комітету РМО ПСЄ за 2007 рік та про діяльність багатонаціональної бригади SEEBRIG, виступи представників Об’єднаних командувань НАТО «Неаполь» та «Брунссум».
Але ключовим питанням має стати розгляд Заяви України щодо її прагнень приєднатися до Угоди про Багатонаціональні Миротворчі Сили ПСЄ.
Слід зазначити, що набуття Україною повноправного членства в РМО ПСЄ відбулося у грудні 2005 року під час чергового засідання РМО ПСЄ у США. Тоді з урахуванням складної ситуації та за браком часу нашій державі було запропоновано набути статусу повноправного члена РМО ПСЄ без підписання Угоди про БМС ПСЄ. Тепер це буде виправлено.
Таким чином, можна говорити про визнання членами поважної міжнародної організації активної ролі України у забезпеченні регіональної безпеки та підтриманні миру на різних континентах під егідою ООН, ОБСЄ, НАТО та інших міжнародних організацій. Зокрема, за зразкове виконання завдань за призначенням у різних країнах світу українські військовослужбовці неодноразово відзначалися керівництвом миротворчих місій.
Крім того, міністри оборони ухвалять щорічні документи, Спільну заяву та визначать час і місце проведення наступної зустрічі.
Довідково: Рада міністрів оборони країн Південно-Східної Європи (далі - РМО ПСЄ) є регіональною міжнародною організацією, що створена з метою забезпечення безпеки, взаємодії та становлення добросусідських відносин в регіоні, спрощення процедури інтеграції в НАТО.
Багатонаціональні миротворчі сили Південно-Східної Європи (далі - БМС ПСЄ) як військова складова цієї міжнародної організації створені з метою забезпечення ефективного колективного внеску у проведення миротворчих операцій під егідою НАТО і ЄС, врегулювання кризових ситуацій та підтримання миру в регіоні. Основою БМС ПСЄ є багатонаціональна бригада. Це формування складається з постійно діючого штабу бригади та підрозділів сухопутних військ (за викликом). 3 11 липня 2007 року штаб SEEBRIG дислокується у м. Стамбул, Турецька Республіка.
У період з лютого по серпень 2006 року бригада SEEBRIG виконувала завдання у складі Міжнародних сил сприяння безпеці (ISAF) в Афганістані.
РМО ПСЄ має керівні органи, до яких належать: Координаційний Комітет (далі – КК) РМО ПСЄ, Політико-військовий Керівний комітет (далі – ПВКК) БМС ПСЄ,
КК РМО ПСЄ відповідає за координацію всіх ініціатив та заходів, які здійснюються в рамках діяльності РМО ПСЄ та розробляє пропозиції, які подаються на розгляд та затвердження міністрами, які входять до РМО ПСЄ.
ПВКК БМС ПСЄ заснований як спільний виконавчий орган для спостереження і забезпечення політичного керівництва розгортанням, застосуванням та іншими видами діяльності БМС ПСЄ.
Головування в РМО ПСЄ, а саме керівництво КК та ПВКК РМО ПСЄ переходить від однієї країни до іншої по черзі, кожні два роки.
З 17 липня 2007 головування в організації здійснює Республіка Македонія.
До складу РМО ПСЄ входять 11 країн – учасниць: Республіка Албанія, Республіка Болгарія, Грецька Республіка, Республіка Македонія, Італійська Республіка, Республіка Словенія, Сполучені Штати Америки, Україна, Румунія, Турецька Республіка та Республіка Хорватія.
Статус країни-спостерігачів мають: Республіка Молдова, Республіка Грузія, Республіка Боснія і Герцеговина, Республіка Сербія та Республіка Чорногорія.
На цей час в рамках діяльності РМО ПСЄ проводиться:
проект розвитку співробітництва, координації та взаємосумісності збройних сил країн РМО ПСЄ через використання комп’ютерного моделювання, організації та проведення комп’ютерних навчань (SEESIM);
проект щодо взаємного обміну інформацією між військовими шпиталями країн РМО ПСЄ (SIMIHO), кінцевою метою якого є створення відповідної системи телекомунікаційного супутникового зв’язку;
проект щодо військової підтримки з питань нерозповсюдження зброї масового знищення, прикордонної безпеки та боротьби з тероризмом (CBSC);
ініціатива РМО ПСЄ з питань досліджень у галузі оборонних технологій (SEEDIRET);
проект співробітництва в галузі військової освіти між країнами РМО ПСЄ (SEMEC).
Історія створення РМО ПСЄ.
Основи для налагодження регіонального співробітництва країн ПСЄ були закладені в ході зустрічі міністрів оборони країн у м. Тирані у квітні 1996 року. Захід було ініційовано країнами НАТО (США, Італією, Туреччиною та Грецією) для налагодження посиленого воєнно-політичного співробітництва країн Балканського регіону з країнами НАТО як в рамках програми НАТО “Партнерство заради миру”, так і поза її межами. Ця зустріч поклала початок новому міжнародному воєнно-політичному утворенню, яке отримало назву Рада міністрів оборони країн Південно-Східної Європи.
Під час другої зустрічі міністрів оборони країн ПСЄ 3 жовтня 1997 року у м. Софія, Болгарія, ініціаторами якої були США та Італія, вступити до РМО ПСЄ вирішили Албанія, Болгарія, Греція, Італія, Македонія, Румунія, Туреччина як повноправні учасники процесу, а також США та Словенія - як спостерігачі. Підсумок зустрічі - підписання Декларації щодо регіонального військового співробітництва.
Перша нарада на рівні військових експертів відбулась у березні 1998 р. в м. Анкарі, де Туреччина виступила з пропозицією щодо створення в рамках РМО ПСЄ Багатонаціональних миротворчих сил Південно-Східної Європи (БМС ПСЄ) з метою забезпечення ефективного колективного внеску у проведення миротворчих операцій під егідою НАТО і ЄС, врегулювання кризових ситуацій та підтримання миру в регіоні.
22 травня 1998 року в м. Тирані, Албанія, відбулась зустріч на рівні держсекретарів міністерств оборони, в ході якої було підписано Протокол про наміри щодо створення БМС ПСЄ.
26 вересня 1998 року в м. Скоп’є, Македонія, відбулась третя зустріч міністрів оборони РМО ПСЄ, під час якої було підписано Угоду про БМС ПСЄ. Також було досягнуто домовленості щодо створення Політико-військового керівного комітету як вищого виконавчого органу БМС ПСЄ.
Важливою подією було схвалення у червні 1999 року Пакту стабільності для Південно-Східної Європи, який сприяв виробленню спільних підходів ЄС, ОБСЄ, ООН, НАТО та регіональних ініціатив до вирішення проблем регіону.

Джерело: Управління Прес-служби МО України





Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини