реклама партнерів:
Головна » В Чернігові пропонують вшанувати пам’ять тих, хто закладав підвалини незалежної України

В Чернігові пропонують вшанувати пам’ять тих, хто закладав підвалини незалежної України


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Звернення Сіверського інституту регіональних досліджень до громадськості та міцевого самоврядування м. Чернігова
Листопад 1917 року увійшов у історію як час проголошення Української Народної Республіки – першої спроби відродження української державності у ХХ ст.
Нині, в 90-ту річницю цієї історичної події, ми пропонуємо вшанувати пам’ять тих, хто закладав підвалини незалежної України, боровся за її утвердження, часто навіть не шкодуючи свого життя.
Така робота Чернігівською міською радою вже започаткована. В листопаді 2006 р. декілька вулиць Чернігова одержали імена знакових постатей українського політичного, наукового та літературного життя: письменника Івана Багряного, історика та філософа В’ячеслава Липинського, літературознавця та державного діяча Української Народної Республіки Сергія Єфремова, педагога Софії Русової та одного з чільних будівників нової України у нашому краї Іллі Шрага. Пам’ять останнього також вшанована відкриттям меморіальної дошки у Седневі.
Вважаємо за необхідне продовжити цю добру традицію, бо Чернігів і Чернігово-Сіверщина пов’язані з багатьма іншими, свого часу відомими особами і подіями, які несправедливо піддані забуттю. Але ж вони – частина минулого Сіверщини, яке потребує поваги та популяризації серед сучасників.
Насамперед, пропонуємо назвати одну з центральних вулиць міста іменем Героїв Крут. Сподіваємося, що 90-а річниця цього бою, який став символом нескореності українського духу, міська рада належним чином відзначить відповідною ухвалою.
Бажано увіковічнити пам’ять про перебування в місті на посаді губернського комісара Чернігівщини Дмитра Дорошенка – відомого українського громадського діяча і вченого-історика. Дякуючи його споминам і монографіям, ми знаємо про події революції на теренах нашого краю. В чернігівській гімназії навчався Михайло Ковалевський – майбутній лідер партії українських есерів, наймасовішої та найвпливовішої політичної партії України 1917 року. Так само заслуговує на пам’ять інший наш земляк – заступник голови Української Центральної ради Микола Шраг.
На нашу думку, в місті потрібно встановити кілька меморіальних дошок чи інших пам’ятних знаків, аби увіковічнити найважливіші події, що відбувались у Чернігові в бурхливі роки революції.
Одна з них – губернський український з’їзд на підтримку Центральної Ради, який пройшов в червні 1917 року в приміщенні дворянського зібрання (будинок не зберігся, але тепер відновлюється біля художнього музею). Дискутуючи про майбутнє України, необхідність створення її збройних сил, відкриття українських шкіл, поширення української мови, підтримавши прагнення північних повітів (Стародубщина) залишитися у складі майбутньої України, делегати далеко вийшли за рамки місцевого зібрання, перетворивши його на унікальне загальноукраїнське явище. Один з них, Роман Бжеський, заявив, що «така велика багата країна територією не менше Германії, може бути самостійною». І хоч тоді його позиція не знайшла розуміння більшості, але вже за півроку вона стала доконаним фактом.
Свій вагомий внесок у розвиток української державності зробила Чернігівська міська дума. Вона займала активну політичну позицію і 8 листопада 1917 року однією з перших в Україні визнала Центральну Раду тимчасовим парламентом України і Генеральний секретаріат як вищу крайову владу. На той час дума засідала в приміщенні сучасного обласного управління Національного банку України.
А 18 листопада 1917 року в Чернігові на майдані перед Спасо-Преображенським собором на Валу було урочисто проголошено ІІІ Універсал Центральної ради, який поновлював українську державність у формі Української Народної Республіки. Пройшов великий мітинг і урочистий молебен на підтримку української держави. Жодних згадок про ці історичні події в місті ми не маємо.
Звертаючись до земляків, ми переконані, що саме від громади, від її енергійності та наполегливості залежить, чи залишиться пам’ять про наше минуле для нащадків. Адже історія держави, яка була знищена і наступницею якої стала незалежна Україна, заслуговує на те, щоб бути увіковічненою для наступних поколінь.
Зі сподіванням на підтримку:
Сергій Лепявко, Тамара Демченко, Володимир Бойко, Дмитро Гринь, Юрій Паперний, Юрій Горошко, Віктор Брехуненко, Олена Веремейчик, Олександр Кухарук, Олександр Тарасенко, Олександр Марцинкевич. Запрошуємо приєднатися всіх, хто поділяє нашу думку.

З питаннями звертатися: crazysysadmin@gmail.com

Джерело: www.siver.uct.ua





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини