реклама партнерів:
Головна » Будівництво цементного заводу в Новгород-Сіверському: політичні інтриги чи екологічна небезпека для півночі регіону

Будівництво цементного заводу в Новгород-Сіверському: політичні інтриги чи екологічна небезпека для півночі регіону


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Про будівництво цементного заводу ТОВ “Сімент-Україна” йшлося під час засідання Чернігівського прес-клубу реформ. Його учасники – генеральний директор ТОВ “Сімент-Україна” Ахмед Макарі та директор Дочірнього підприємства “Сімент–Цемент” Євген Кононенко розповіли журналістам про труднощі, з якими вони стикаються при вирішенні питання з побудови цементного заводу в Новгород-Сіверському районі.
За словами Євгена Кононенка, керівника проекту побудови цементного заводу, компанія “Сімент-Україна” офіційно заявила про свої наміри будувати цементний завод на півночі Чернігівської області в листопаді 2006 року. В результаті реалізації проекту з будівництва заводу в нашу область надійдуть інвестиції в розмірі 250 млн. євро. Це дуже велика як для нашої області сума інвестицій – більше ніж всі інвестиції, які надходили на Чернігівщину починаючи з 1991 року. Інтерес саме до Новгород-Сіверського району викликаний тамтешніми покладами крейди, які необхідні при виробництві цементу.
Як запевнив пан Кононенко, попередній голова облдержадміністрації Микола Лаврик повністю підтримував цей інвестиційний проект. Нинішній же голова Володимир Хоменко поставився до будівництва з усією відповідальністю. Незважаючи на інвестиційну привабливість такого проекту для регіону, він вважає, що перш ніж розпочати його реалізацію, в області треба провести громадські слухання – уважно вивчити думку експертів, громадськості. Тільки після цього і буде прийняте рішення про розташування в Новгород-Сіверському районі заводу.
Євген Кононенко пояснив, що зараз триває процес з підготовки необхідних документів. Цей процес можна розділити на дві частини – одна стосується отримання необхідних дозвільних документів щодо екологічної безпеки від Міністерства охорони здоров’я, Державної санітарно-епідеміологічної служби та інших подібних установ. Іншим важливим моментом є отримання в оренду земельної ділянки площею 28 га. Рішення про це має прийняти сесія обласної ради. На сесії це питання вже виносилося на голосування, але депутати обласної ради відмовили дочірньому підприємству “Сімент-Цемент” у наданні в оренду земельної ділянки строком на 49 років.
Пан Кононенко розповів, що ДП “Сімент-Цемент” отримало висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи 18 липня 2007 року, в якому говориться, що “перед проектні матеріали щодо можливості розміщення цементного заводу на землях Команської сільради Новгород-Сіверського району... відповідають вимогам діючого санітарного законодавства України”. Подібний висновок був отриманий останніми днями від ще однієї установи, яка видає дозволи, – ВАТ “УкрНДІпроектстальконструкція ім. Шимановського”. Висновок цієї установи наступний: ”Приземні концентрації забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря з цементного заводу не будуть перевищувати дозволених рівнів... Тому можна зробити висновок про екологічну безпеку за рівнем впливу на повітряне середовище”.
Ахмед Макарі розповів, що ТОВ “Сімент-Україна” вже має подібний досвід будівництва цементного заводу. Компанія побудувала цементний завод в Албанії, за 12 кілометрів від Італії майже на узбережжі Адріатичного моря. А. Макарі зауважив, що жодних перепон щодо будівництва заводу з боку влади країни не було. “Ми будуватимемо завод за тією самою схемою, що і в Албанії, - запевнив Ахмед Макарі. – Звичайно, ми дотримуватимемось всіх правил екологічної безпеки. На українському заводі так само, як і на албанському, стоятимуть потужні фільтри, які мінімізують викиди в атмосферу виробничого пилу”. За словами директора “Сімент-Україна”, понад 1000 жителів Новгород-Сіверського району зможуть отримати роботу на підприємстві. При цьому середня зарплатня очікується не меншою ніж 500 умовних одиниць.
Ірина Хоменко, начальник відділу екологічної експертизи державного управління охорони навколишнього природного середовища області, зазначила, що для остаточного висновку щодо екологічної безпеки заводу необхідно ретельно вивчити проектну документацію. За словами пані Хоменко, державне управління зараз не готове надати остаточні висновки, оскільки замовник ще не надав повного пакету документів на розгляд управління.
Власна інформація прес-клубу.
З різних джерел, які дотичні до будівництва заводу, нам стало відомо, що цемент, який вироблятиме Новгород-Сіверський завод, буде найдешевшим в Україні. Це пов’язано з покладами крейди, на які багата земля району. Всього в країні на ринку виробництва цементу зараз працюють 14 заводів. За словами фахівців, це не дуже багато як для потреб України. Тож конкуренти побоюються, що нові виробники зіб’ють ціну на цемент. Серед власників працюючих 14 заводів є і відомі в Україні політики. З цієї причини проблема будівництва заводу набуває політичного окрасу.
З іншого боку б’ють на сполох екологи – як керівники державних екологічних служб, так і представники громадських організацій та Партії Зелених. Вони вважають, що будівництво цементного заводу завдасть непоправної шкоди навколишньому середовищу району. Екологи стверджують, що інвестори приховують справжні показники забруднення навколишнього середовища. Але ж отримані документи та проведені експертизи свідчать про те, що “все відповідає санітарним вимогам”.
Як вирішиться ситуація насправді – покаже час. Але випадок з будівництвом цементного заводу не поодинокий в Україні – багато інвесторів, які “горіли бажанням” вкладати гроші в українську економіку вже занесли її до “чорного списку” країн, в яких важко (або навіть неможливо) працювати.

Джерело: Чернігівський прес-клуб реформ






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини