реклама партнерів:
Головна » Чернігів. Підсумки конференції «Трагедія Голодомору 1932—1933 років: забуттю не підлягає»

Чернігів. Підсумки конференції «Трагедія Голодомору 1932—1933 років: забуттю не підлягає»


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Голодомору учасники науково-практичної конференції «Трагедія Голодомору 1932—1933 років: забуттю не підлягає», яка відбулася сьогодні в залі засідань Чернігівської обласної ради.
Організатори конференції: управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю, управління освіти і науки облдержадміністрації та Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.
Першим виступив голова Чернігівської облдержадміністрації Володимир ХОМЕНКО. Говорячи про важливість збереження історичної пам’яті, він підкреслив: «Вшанування пам’яті жертв великої трагедії Голодомору через гуманітарний вимір веде до формування вкрай потрібної суспільству політичної моралі, непригніченої національної свідомості». Керівник органу державної виконавчої влади області нагадав присутнім слова зі Святого Письма: «Пізнайте правду, і правда визволить вас».
Заступник голови Чернігівської обласної ради Василь КОВАЛЬОВ у своєму вступному слові заявив: «Обласна рада вважає, що у кожному місті та селі області має з’явитися пам’ятний знак, який нагадуватиме живим про цю гуманітарну катастрофу. В свою чергу органи місцевого самоврядування повинні зробити все можливе для того, щоб правду про Голодомор, його причини та наслідки, знало все населення територіальних громад».

Автор посібника «Колективізація та Голодомор 1932 – 1933 рр. на Чернігівщині», член Асоціації дослідників Голодоморів в Україні, доцент Чернігівського педуніверситету ім.Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Тамара ДЕМЧЕНКО навела у доповіді низку страхітливих фактів людиноненависницької політики радянської влади, вимирання від голоду цілих населених пунктів Чернігівщини. За словами дослідниці голод відбувався немов у паралельному світі, засоби масової інформації свідомо замовчували факти страшного мору – це була найважливіша державна таємниця. Лише за кордоном деякі видання опубліковували інформацію стосовно жахливих подій в Україні.

«Голод 1932-1933 рр. був геноцидом проти українського народу», – заявив відомий український історик, завідувач відділу історії Української революції Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор Руслан ПИРІГ. Цей висновок зроблено після багаторічного вивчення документів комуністичної держави та відповідає нормам міжнародного права. Він наголосив, що Голодомор в Україні спланований і реалізований свідомо, а тому принципово відрізняється від голоду на інших територіях СРСР. Архівний історик, пояснюючи складнощі дослідників точного підрахунку втрат українського народу від голодовбивства, нагадав, що з березня 1933 р. органам держбезпеки було фактично заборонено вести облік числа померлих. Після виступу Р.ПИРІГ передав облдержадміністрації підсумок своєї дослідницької роботи останніх двох десятиліть – збірник «Голодомор 1932 – 1933 років в Україні: Документи і матеріали», виданий цього року.

Однією з головних причин Голодомору в Україні ректор Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, доктор політичних наук, професор Олександр БОЙКО вважав бажання Росії зміцнити владу в регіоні, який вона вважала своїм слабким місцем.

Директор Державного архіву області Раїса ВОРОБЕЙ підкреслила, що документів, які наочно розповідають про жах штучного голоду та оформлених в 30-70-ті XX ст. грифом «цілком таємно» в архівних сховищах Чернігівщини достатньо, їх необхідно продовжити вивчати.

Викладач Чернігівського педуніверситету ім. Т. Г. Шевченка Сергій ГОРОБЕЦЬ, вчитель і керівник шкільного музею Тетяна ЛЕПСЬКА з Прилуцького району, учні та студенти чернігівських навчальних закладів навели уривки шокуючих свідчень очевидців страхітливих подій 1932-1933 років, висвітлили окремі аспекти та місцеві факти Голодомору на Чернігово-Сіверщині.

Доцент Чернігівського технологічного університету, кандидат історичних наук Лідія ЛЕГЕЦЬКА, порівнявши результати соціологічних опитувань студентів за останні чотири роки, зробила висновок про суттєве зростання розуміння молодою генерацією того, хто був винуватцем трагедії – комуністичний тоталітарний режим.

Заступник голови Координаційної ради з підготовки обласних заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932—1933 років в Україні, декан історичного факультету Чернігівського педуніверситету ім. Т.Г.Шевченка, кандидат історичних наук Олександр КОВАЛЕНКО звернувся з проханням до всіх свідомих громадян – активно збирати спогади очевидців про цю трагічну сторінку нашої історії.

Під час підбиття підсумків конференції її головуючий, заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Володимир ПРИХОДЬКО, також наголосив на спільному обов’язку зберігати історичну пам’ять нашого народу. Він нагадав житейську істину – стережіться байдужих, адже саме з їх мовчазної згоди відбуваються всі найстрашніші злочини.

Науковий форум завершився прийняттям звернення учасників конференції до громадськості.

Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини