реклама партнерів:
Головна » Презентація у Чернігові «УПА. Історія нескорених»

Презентація у Чернігові «УПА. Історія нескорених»


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У Чернігові відбудеться презентація науково-популярного ілюстрованого видання «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених».
Вона відбудеться 6 грудня, о 17:00 у Круглій залі кінотеатру ім. Щорса.
На презентації буде представлене унікальне видання: перша ілюстрована науково-популярна історія Української Повстанської Армії.
У презентації візьме участь член авторського колективу, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху, науковий співробітник Інституту Українознавства НАН України Ігор Дерев’яний.
«УПА. Історія нескорених» є проектом Центру досліджень визвольного руху (Львів) за участі Українського інституту національної пам’яті. Першою частиною даного проекту була однойменна фотовиставка, що презентувалася у Чернігові 17 квітня цього року.
Книга підготовлена співробітниками Центру досліджень визвольного руху:
відповідальний редактор, упорядник – Володимир В’ятрович,
автори: Володимир В’ятрович, Роман Грицьків, Ігор Дерев’яний, Руслан Забілий, Андрій Сова, Петро Содоль. Дизайн виконала Ольга Сало.
Серед великої кількості літератури, присвяченої діяльності УПА, ця книга претендує на особливе місце. Тут читач знайде структурований і лаконічний виклад історії повстанської боротьби.
Видання проілюстроване великою кількістю унікальних фотографій, документами і свідченнями учасників. Специфіка кількарівневого тексту допоможе читачеві побачити цілісну картину повстанського руху, зрозуміти його місце і роль в українській та світовій історії.
Легкий та доступний стиль, велика кількість фото- та ілюстративного матеріалу, оригінальний дизайн, інфографіка, англомовні резюме, якісна глянцева поліграфія задовольнять смак найвибагливішого книголюба.
Завдання книги – надати ширшим колам читачів розлогу інформацію про умови, створення, діяльність і наслідки важливої складової частини українського національного руху ХХ століття.
Потребу в такому виданні зумовлено величезним обсягом дезінформації та спотворень, нагромадженим упродовж багатьох десятиліть різноманітної антиукраїнської пропаганди. Навіть нині, в час існування незалежної Української держави, справжня історія УПА (й ОУН) залишається грубо спотвореною на догоду старим радянським стереотипам, де основною складовою є доведення «антиукраїнського» характеру самого українського національного руху.
Ідея
Ідея створити науково-популярну історію УПА є доволі давньою. Засновуючись, Центр досліджень визвольного руху поставив собі за мету проводити ретельну наукову роботу з вивчення різних аспектів боротьби українських повстанців. Рробота центру завжди мала добрий відгук серед зацікавлених. Проте на всіх презентаціях та інших заходах неодмінно звучало настирливе прохання: «Дайте почитати щось про УПА загалом». Очевидно, що ми не могли не відгукнутися на цей запит, тож розпочали роботу над чотирирічним проектом «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених».
Етапи реалізації
Першим етапом його реалізації стала однойменна фотовиставка, яка вирушила в мандрівку по Україні весною 2007 року. Завданням виставки було доступно розповісти усім охочим про УПА – її виникнення, історію розвитку, людей, які її творили. Розповісти найзрозумілішою мовою – мовою світлин. Успіх цього проекту особливо мобілізував нас на підготовку книжкового варіанта виставки, який ми доповнили новими матеріалами, суттєво розширивши виставковий текст.
Так з’явилася ця книга. Її авторами є наукові співробітники ЦДВР. В результаті колективної роботи вийшла доволі велика книга – 352 сторінки альбомного формату.
Унікальність
Унікальність Історії, окрім іншого, визначається ще й тим, що вона містить кількарівневий, так званий гіпер-текст. Перший утворює основний текст, що популярно розповідає про повстанську армію. Його організовано за проблемно-хронологічним принципом, щоб, з одного боку, передати динаміку розвитку УПА, а з іншого – детально схарактеризувати окремі її риси. Тут мова йде про витоки та становлення армії, що завершилось до кінця 1944 року.
У наступній частині подається характеристика окремих аспектів функціонування УПА. Завершальні розділи книги розповідають про тривалу антирадянську боротьбу повстанців після 1944 року, про репресивні заходи радянської системи, спрямовані на те, щоб придушити визвольний рух, та про долю тих бійців УПА, які потрапили до таборів.
Другий рівень книги складають додаткові тексти до кожного розділу. Вони подають інформацію про певні явища, фокусуючи увагу читача на важливих моментах. Це короткі енциклопедичні довідки, наведені в низу сторінки, та витяги з документів і спогадів учасників подій, котрі, сподіваємось, допоможуть читачеві краще відчути дух тієї епохи.
І нарешті, третій, можливо, найважливіший рівень – це світлини. У книзі їх використано кілька сотень. На більшості з них зображені досі невідомі нам «безіменні» герої, – ці фотографії не мають підписів. Тим не менше, ми вирішили давати до своєї книги і такі знімки, вважаючи, що вони також несуть важливу інформацію.
Над книгою працювала велика команда. Окрім істориків, це і наш дизайнер Ольга Сало, редактор Віктор Мартинюк, і багато інших, про кого ми постаралися згадати у книзі.
Неоціненну допомогу надав Головний командир УПА Василь Кук, який не лише давав важливі зауваження, але ще в кінці серпня встиг написати відгук, сьогодні вміщений на обкладинці книги:
«На цю книгу вже давно чекали в Україні, де не вщухають суперечки щодо ролі УПА у вітчизняній історії. Чіткий, аргументований виклад, велика кількість фактів, документів, світлин, а головне – оригінальний, новаторський спосіб їхньої подачі роблять її незамінною для всіх, хто хоче робити власні висновки стосовно важливих проблем минулого. Ця книга – належна данина пам’яті учасникам збройної боротьби».
Видавничі параметри:
Формат 220*300 мм, 352 сторінки, папір крейдований, тверда палітурка.
На презентацію запрошуються представники ЗМІ.

Джерело: sian-ua.info





Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини