реклама партнерів:
Головна » Тема «Національна безпека України і НАТО» привернула увагу і чернігівських комуністів

Тема «Національна безпека України і НАТО» привернула увагу і чернігівських комуністів


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Тема «Національна безпека України і НАТО» привернула увагу депутатів місцевих рад, в тому числі і представників комуністичної партії України, які взяли участь у семінарі-тренінгу, організованому в рамках проекту «Залучення депутатів місцевих рад та керівників територіальних громад до навчання з євроатлантичної інтеграції за підтримки міжнародного фонду «Відродження».
Учасники заходу, що представляли різні політичні сили та різні регіони Чернігівщини, змогли проаналізувати сильні та слабкі сторони майбутнього вступу України до Північноатлантичного альянсу, розглянули аспекти національної безпеки України. Обговорення питання про НАТО, що є вкрай неоднозначним, стимулювало висловлення абсолютно різних точок зору, наштовхувало на дискусії та суперечки.
Поряд з прихильним ставленням до НАТО, деякі слухачі прибули на семінар і з вкрай негативними стереотипами. Зокрема у заході взяв участь депутат від комуністичної партії України. Ставши активно на захист уявлення про Україну та Грузію як своєрідні пішки у боротьбі великих держав за природні багатства та позаблоковий статус нашої держави, він став чи не найактивнішим та найсумліннішим учасником навчання. Цікаво, що семінар викликав інтерес і з блоку антинатівськи налаштованих організацій міста, які організували навіть невелике пікетування, чим, до речі сприяли значній популяризації заходу.
Не залишили поза увагою семінар і представники обласної ради та міжнародного фонду. Зокрема, у відкритті навчань взяли участь заступник голови обласної ради Олег Обушний, секретар комісії з міжрегіонального та транскордонного співробітництва обласної ради Валерій Кокоть, представник фонду «Відродження» Дмитро Шульга. Зокрема останній коротко розповів про історію створення фонду та його діяльність на території України та далеко за її межами, зазначивши, що фінансова підтримка просвітницької роботи є одним з пріоритетних напрямків їх діяльності. В даному випадку — це інформування посадових осіб органів місцевого самоврядування щодо євроатлантичної безпеки діяльності НАТО, шляхів співробітництва та механізмів вступу України в організацію Північноатлантичного договору.
Олег Обушний акцентував увагу на неабиякій важливості навчання питанням
євроатлантичної безпеки саме керівних осіб органів місцевого самоврядування, адже вони представляють інтереси громадян на місцях, безпосередньо з ними працюють, ухвалюють власні управлінські рішення, та водночас є виконавцями державних рішень, тому здатні суттєво вплинути на стан справ у державі, зокрема і у сфері євро інтеграційної політики.
Проводили захід дипломовані тренери Володимир Бойко та Володимир Коряк, які, стимулюючи дискусії між слухачами та чергуючи міні-лекції з діловими іграми, сприяли активній роботі учасників заходу.
Зокрема, останні мали змогу самі виступити в ролі експертів, та під час роботи в групах накреслити напрями діяльності та шляхи взаємодії таких організацій як ООН, ЄС, ОБСЄ та НАТО.
Серед шансів, які отримає Україна в разі вступу до НАТО, представники громад виділили: передумови для інтеграції в інші політичні та економічні структури, збільшення іноземних інвестицій в економіку, залучення провідного досвіду розвинутих країн, підтримка сусідів - членів НАТО, зокрема Польщі.
Як загрози називалися витіснення вітчизняних товарів більш дешевими іноземними, посилення терористичних проявів, посилення безробіття в сільському господарстві.
При цьому слухачі досить об’єктивно оцінювали сучасний стан справ в Україні, що заважає її інтеграції в європейську спільноту. Це і прояви корупції, занедбаний стан сільськогосподарського виробництва, недосконалість законодавчої бази, правовий нігілізм громадян, відсутність національної об’єднуючої ідеї в керівних органах держави, недостатня кількість енергетичних ресурсів, матеріалоємне і енергоємне виробництво, відсутність впевненості в завтрашньому дні.
Особливо хвилювали слухачів практичні аспекти євроатлантичної інтеграції України: що станеться з нашим оборонним комплексом, чи будуть знищені склади боєприпасів, якою буде армія, чи зможемо ми отримати реальні прибутки від вступу, як складатимуться взаємовідносини з сусідами?
Учасники семінару мали можливість накреслити пропозиції до плану дій Україна-НАТО на 2008 рік. Серед них: забезпечення переходу до професійної армії та у зв’язку з цим, розробка програми забезпечення зайнятості молоді, вирішення питань по знищенню боєприпасів, реформування судової системи, вдосконалення системи правової бази в цілому, економічне співробітництво з державами членами НАТО і наостанок, активізація інформаційної компанії у сфері євроатлантичної інтеграції. Цікаво, що власне військові аспекти плану становили лише третину пропозицій, більше уваги було приділено економічним та соціально-правовим питанням майбутнього плану-дій.
Під час підбиття підсумків у своїх анкетах слухачі висловили прагнення використовувати отриманий досвід в роботі з колегами-депутатами та своїми громадами. Отож, робота в цьому напрямі триватиме.

Джерело: www.siver.uct.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини