реклама партнерів:
Головна » Сполучені Штати очима чернігівця

Сполучені Штати очима чернігівця


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
24 листопада – 17 грудня 2007 року відбулася навчальна поїздка української делегації до США. Програма стосувалася нової для України теми – створення та розвитку фондів розвитку громади. У програмі взяв участь представник Чернігівської міської ради – заступник начальника управління інвестицій і туризму Денис Дьомін, який поділився враженнями від поїздки.
Що таке фонди розвитку громади і як вони формувалися у США?
Фонд розвитку громади – це дієвий інструмент акумулювання коштів для вирішення питань місцевого розвитку. У Сполучених Штатах вони створюються як неприбуткові організації, які виділяють гранти для вирішення різних проблем громади – починаючи з соціальних і закінчуючи розвитком інфраструктури.
Ці фонди мають різні джерела фінансування. Основними є внески бізнес-структур, а також пожертви фізичних осіб. Частка бюджетних коштів є незначною.
У США історично склалося декілька передумов для активного розвитку подібних фондів. По-перше, це наявність чітких законодавчих стимулів (податкових пільг) для здійснення благодійної діяльності бізнесовими структурами та фізичними особами. Так, якщо американська компанія хоче пожертвувати кошти до фонду розвитку громади, ці кошти не обкладатимуться податком, і фірма отримає деякі додаткові фіскальні пільги.
Поширеною є також практика добровільного відрахування частини заробітної плати співробітників великих компаній на потреби громади. При цьому відрахування здійснюються до стягнення податків, тому у кінцевій сумі грошей, яку отримує людина, це майже непомітно. Однак протягом року вдається накопичити значні кошти.
Іншою передумовою є рівень розвитку культури благодійності. Так, у Штатах дуже значна кількість населення добровільно бере участь у тих чи інших волонтерських програмах, відраховує кошти благодійним організаціям, передає їм якісь матеріальні цінності. Все це є складовою частиною американської культури, і людей до такої активності привчають змалку, як у школах, так і у родині.
Важливим моментом є те, що кошти фондів розвитку громади не витрачаються одразу, а інвестуються і приносять прибуток. Тобто, існує певний інвестиційний капітал, який не можна витрачати і який повинен поповнюватися відповідно до темпів інфляції. А ось прибуток з цього капіталу фонд видає у якості грантів або безвідсоткових позик для вирішення місцевих проблем.
Як відрізняється американська система місцевого самоврядування від української?
Структура органів місцевого самоврядування американських міст значно відрізняється від європейської та, зокрема, української. Треба відзначити, що міська влада в Америці виконує значно менше функцій, ніж в Україні. Наприклад, міськими мережами (електрострум, водоканал, каналізація тощо) опікується в основному бізнес, а соціальними питаннями (захист малозабезпечених, молодіжні програми тощо) – здебільшого неприбуткові організації. У зв’язку з цим, апарат міської влади є невеликим.
Однак слід пам’ятати, що це – принципово інший рівень розвитку, інші історичні передумови, інший менталітет. Америка з самого початку формувалася як країна, де кожний відповідає за себе, тому і функції міської влади не є всеохоплюючими. І громадянам часто доводиться об’єднуватися для вирішення нагальних питань самотужки.
Які особливості управління громадою та неприбутковими організаціями у США?
Найбільш помітною особливістю є бізнесовий підхід до роботи громадських організацій та місцевого самоврядування. Американці вважають, що принциповою різниці між управлінням компанією, громадською організацією або містом немає – мова всюди йде про стратегічне планування, визначення цілей, розподіл завдань та ресурсів, пошук джерел надходження коштів і т.п. Громадські організації та органи місцевого самоврядування наймають досвідчених менеджерів, які здійснюють управління роботою інституції. Для прикладу: якщо створюється фонд розвитку мистецтв у місті Н., то керувати його роботою будуть не митці, а управлінці з досвідом, які зможуть грамотно інвестувати накопичені кошти і забезпечити отримання прибутку, який, в свою чергу, буде витрачено на потреби громади.
Іншим моментом є високий рівень прозорості. Система звітності є дуже суворою, і фонди дуже ретельно дбають про свою репутацію, а також про репутацію інших подібних організацій. Адже якщо будуть виявлені зловживання керівництва якоїсь неприбуткової інституції, навряд чи донори захочуть давати гроші й іншим. Тому велику роль в цьому відіграє корпоративний дух. Хоча у 1980-х роках мали місце деякі скандали, пов’язані з діяльністю неприбуткових організацій. Однак на сьогоднішній день їх майже немає.
Що ще запам’яталося у США?
Дуже важливою рисою американців є патріотизм. Це продумана державна політика, спрямована на формування гордості за власну країну. Так, щодня заняття в американській школі починаються з підняття національного прапору та співу гімну, так само як і всі спортивні змагання. Люди там дуже пишаються своєю історією, яка увічнена у численних пам’ятниках. Хоча США не можуть і не повинні бути взірцем для інших країн, є декілька речей, які варто було б у них перейняти. І одна з них – патріотизм.
Які практичні результати участі в програмі?
Одним з найцікавіших моментів, побачених у Штатах, є залучення менеджерів з бізнесу до управління неприбутковими організаціями. Так, керівники компаній, які йдуть на пенсію, але не бажають припиняти активної діяльності, присвячують свій час тому, що навчають учасників громадських організацій основам менеджменту. Якраз бізнесового підходу не вистачає більшості громадських організацій України та, зокрема, Чернігівської області. Тому перспективною є ідея проведення тренінгів з ділового адміністрування для громадських організацій за участю бізнесменів та іноземних експертів.
Корисним було б також провести серію семінарів щодо створення та розвитку громадських фундацій для представників органів місцевого самоврядування та громадських організацій Чернігівщини із залученням представників подібних організацій з інших регіонів. Адже в Україні вже існують фонди розвитку громади, і їхнє масове розповсюдження – лише справа часу.
Крім того, в рамках візиту відбулася зустріч з депутатом міської ради міста Вустер, штат Масачусетс, паном Деннісом Айрішем (Dennis Irish), який бере активну участь в міжнародних програмах. В разі зацікавленості з боку керівництва Чернігівської міської ради та мера міста Вустер можливим буде встановлення партнерських відносин між нашими громадами.
З яких джерел була профінансована поїздка?
Організатором поїздки був Державний департамент США, тому поїздка була повністю профінансована за рахунок їхнього бюджету.

Джерело: Управління інвестицій і туризму Чернігівської міської ради, www.chernigiv-rada.gov.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини