реклама партнерів:
Головна » Під Черніговом створюється центр енергозбереження й альтернативної енергетики

Під Черніговом створюється центр енергозбереження й альтернативної енергетики


Коментарі: 0 Довкілля

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Садибу, показову з точки зору екології, енергозбереження та автономного життєзабезпечення, створює під Черніговом громадська організація "Центр гуманістичних технологій "АХАЛАР".
На утримання будинку з усіма вигодами площею 530 кв. м, в якому розмістився офіс центру і поселилося три сім'ї, за місяць, в середньому, витрачається всього 750 грн. Якби кожен із названих користувачів оплачував окрему квартиру, загальна сума їх витрат була б утричі більшою, впевнений керівник громадської організації Юрій Трофименко. Він розповів, що ідея створити сучасний просвітницький центр у ахаларівців була від самого початку діяльності громадської організації (1994 р.). Реалізація ж почалася тільки три роки тому, коли, продавши дві власних квартири і ту, яку використовували під офіс, додавши до отриманої суми кошти молодіжного кредиту і заощадження, співробітники "АХАЛАРу" придбали в селі Радянська Слобода великий будинок - без внутрішніх і зовнішніх робіт, зате з підведеними комунікаціями. Так центр одержав просторе приміщення для своєї діяльності, а три сім'ї - пристойне житло.
Партнер "АХАЛАРу" з Хельсінського комітету захисту прав людини Маргарета Кемпінська-Якобсон під час відвідин новоселів зазначила, що в Данії подібні кооперативи створювались у 70-х роках минулого століття. Молодь, яка не могла придбати собі окремих квартир, з'їжджалася під один дах, де, окрім індивідуальних помешкань, мала ще й спільну територію для спілкування та культурних заходів.

У будинку, про який мова, під таку територію відведено два нижніх поверхи - перший і цокольний. Там облаштовані комп'ютерний клас, художня і ливарна майстерні, кімнати для проведення семінарів, тренінгів, лекцій, виставок. Кошти на ремонт і обладнання "робочої зони", за словами Юрія Трифименка, громадська організація шукала два роки. Сьогодні у школі "АХАЛАРу" різним навичкам і спеціальностям (за кошти Євросоюзу) навчається 70 слухачів різного віку.
Займаючись багато років просвітницькою діяльністю, ахаларівці мали достатньо знань, щоб, облаштовуючи свій дім, розуміти: житло людини має бути екологічно чистим і енергоощадним, особливо сьогодні, коли антропогенний тиск на довкілля сягнув критичних меж, а запаси природних ресурсів стрімко вичерпуються. Так з'явилася ідея перетворити котедж у зразок енергетично малозатратного будинку. Фінансово цей проект підтримало Посольство Королівства Нідерланди в Україні, яке виділило грант на створення на базі "АХАЛАРу" Центру енергозбереження і альтернативної енергетики.
Перше, що зробили господарі будинку - по-європейськи утеплили величезні французькі вікна: встановили енергозберігаючі склопакети з потрійним заскленням, викачали з них повітря і закачали аргон.
Другим кроком стало встановлення автономного твердопаливного котла. Топлять його лише дровами, які вважають екологічно найчистішим і, до того ж, відновлюваним у природі паливом. Газовий котел, звичайно, не викидали, але користуються ним рідко - за дуже холодної погоди.
Встановили на будинку і невеликий сонячний колектор. Влітку він за день нагріває воду до 50 градусів, яка накопичується в 150-літровому бойлері. Для 8-ми осіб, що мешкають у будинку, цього буває недостатньо. Тоді до підігріву автоматично підключається газовий котел.
- В наших широтах ця система себе не виправдовує - говорить Юрій Трофименко. - Для нагрівання достатньої для нас кількості води з температурою 70 градусів потрібно як мінімум три колектори. Але для пропаганди, вважаю, досить і одного. Навіть взимку, в сонячні дні, колектор нагріває воду до 20 градусів, а отже, газу на її догрів іде менше.
Вітрогенератор також є у цій господі. Маленький і саморобний, правда, але електроенергії дає достатньо для забезпечення нічного і резервного освітлення. Поки що від вітряка світиться один маленький світлодіод, але господарі планують розвести їх по всьому будинку. Спорудити великий вітряк, вважають вони, було б непогано, але це справа затратна і, як сонячна батарея, може себе не виправдати.
Водопостачання і каналізація показового будинку здійснюються відомим автономним способом: є власна артезіанська свердловина і три вигрібні ями. Останні збудовані так, що більшість стоків просочуються в землю. Для добування води в разі відсутності електрики, яка включає насоси, ахаларівці мають намір викопати у дворі колодязь. А потім звести біля нього споконвічну українську мазанку чи дерев'яну хижу, на прикладі якої ділитися з людьми головним висновком: найекологічнішу систему господарювання, найбільш енергоефективну мають прості слов'янські села, де все від природи береться і їй же, після використання, віддається. На виготовлення того ж колектора чи котла було використано стільки ресурсу, каже Юрій Трофименко, що, з точки зору пермокультури (раціонального підходу до використання природного потенціалу), це обладнання важко назвати енергозберігаючим. Для конкретних осіб - так, воно дає економію, а для природи є дуже затратним.
Про необхідність економії води й тепла, можливості відновлюваних та енергоощадних технологій в "АХАЛАРі" розповідали й розповідатимуть на лекціях і семінарах. Тільки у цьому році через них пройшли сотні людей, в тому числі, школярів. Юрій Трофименко наголошує, що основна мета цих бесід - навчити людей правильно і конструктивно мислити. Не впадати у відчай від думки, що скоро "всьому кінець", не жити одним днем, а думати і щось робити. Дружно і цілеспрямовано, як це роблять мешканці "екологічного будинку" (так його називають в Радянській Слободі).

Джерело: Потапчук Наталія, УКРІНФОРМ http://www.ahalar.org.ua/anews.cfm?unid=223






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини