реклама партнерів:
Головна » 80% експертів України за вступ до НАТО

80% експертів України за вступ до НАТО


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президент України Віктор Ющенко у середу вирушає до Давосу для участі у Світовому економічному форумі.
Під час запланованої зустрічі з держсекретарем США Кондолізою Райс передбачається обговорити, зокрема, перспективу приєднання України до ПДЧ в НАТО вже на Бухарестському самміті альянсу у квітні.
Тим часом українська опозиція планує і далі блокувати роботу Верховної Ради, якщо там розглядатиметься питання підтримки звернення президента, прем’єра і спікера до Генсека НАТО про можливість приєднання до ПДЧ.
Під час зустрічі з Кондолізою Райс, окрім дорожньої карти двосторонніх взаємин, буде обговорено можливість приєднання Україна до Плану дій щодо набуття членства в НАТО вже на Бухарестському самміті.
Чимало американських політиків підтримують пришвидшений поступ України до НАТО, проте припускають, що деякі члени альянсу можуть розглядати питання приєднання Києва до ПДЧ з точки зору своєї безпеки і того, як на цю безпеку вплинуть їх взаємини з Росією.
Віктор Ющенко напередодні висловив сподівання, що в Брюсселі позитивно відгукнуться на заявку України, проте чимало українських дипломатів висловлюють певну обережність, кажучи про необхідність розтопити лід недовіри, яка виникла після відомих заяв Віктора Януковича, як прем’єра, про неготовність Києва приєднатися до Плану дій.
Дипломати кажуть, що важливим для відновлення довіри може стати візит наприкінці січня до Брюсселя прем’єра Юлії Тимошенко і донесення до керівництва НАТО позиції уряду.
На запитання Бі-Бі-Сі – чи не стане перешкодою для приєднання України до ПДЧ у Бухаресті виступи української опозиції, зокрема у ВР, директор Інституту зовнішньої політики при МЗС України Григорій Перепелиця сказав, що такі дії не лякають Брюссель.
Григорій Перепелиця: „Альянс бентежить те, що серед політичних еліт України не має консенсусу. Те, що це виявилося серед українських чільників, які написали листа до НАТО, це вже є позитив і Брюссель має позитивно оцінити цей крок. Якщо ми не досягнемо консенсусу серед еліт, то ми не маємо багато шансів стати членом НАТО. Навіть, якщо подамо заявку, то вона, скоріш за все, буде відхилена Брюсселем.”
Тим часом у ВР коаліція зареєструвала проект постанови про підтримку звернення президента, прем’єра і спікера до генсека НАТО щодо готовності України приєднатися до ПДЧ. А президент Віктор Ющенко у вівторок зустрівся з лідером ПР Віктором Януковичем і закликав регіоналів до конструктивної роботи у ВР.
Між тим один з лідерів фракції ПР Василь Кисельов сказав ББС, що його політична сила буде блокувати трибуну у п’ятницю – останній день роботи першої сесії ВР -, якщо там розглядатиметься підтримка звернення до НАТО.
На його думку, це питання може обговорюватися лише після оголошення дати референдуму щодо ставлення до альянсу українського народу.
Василь Кисельов: „Робота ВР буде заблокована. Поки президент не виконає свого конституційного обов’язку – призначить референдум – це питання розглядатися не буде. Це єдиний вихід Якщо він хоче, то нехай змінює Конституцію, аби там не було цього пункту про референдум”.
Тим часом у вівторок були оприлюднені результати опитувань керівників 30 провідних українських аналітичних центрів, які показали, що переважна більшість українських експертів вважає, що приєднання України до ПДЧ відповідає національним інтересам України.
Найбільш негативним наслідком приєднання України до ПДЧ аналітики вважають погіршення взаємин з Росією. У вівторок МЗС цієї країни заявило, що можлива інтеграція України до НАТО серйозно ускладнить російсько-українські взаємини і погрожує вжити адекватних заходів.
Зі свого боку Голова комітету ВР України з міжнародних питань Олег Білорус негайно відреагував на таку заяву, сказавши, що це суверенне право України вирішувати, до якої організації вступати, а також нагадавши, що санкції, якими погрожує Росія, мають двосторонній характер.

Джерело: Олесь Коношевич, Бі-Бі-Сі, Київ, http://www.bbc.co.uk






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини