реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда з робочою поїздкою відвідав селище Батурин

Чернігівщина. Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда з робочою поїздкою відвідав селище Батурин


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда з робочою поїздкою відвідав селище Батурин Чернігівської області.
Очільник Мінрегіонбуду особисто ознайомився із ходом реставрації об’єктів Національного заповідника „Гетьманська столиця”. Зокрема Міністр оглянув палац гетьмана Кирила Розумовського та флігелі, будинок Кочубея (будинок Генерального суду Лівобережної України) та комплекс цитаделі Батуринської фортеці, після чого провів нараду з питань реалізації заходів з виконання Указу Президента України „Про деякі питання розвитку Національного історико-культурного заповідника „Гетьманська столиця” та селища Батурин.
Згідно Указу, у 2007-2008 роках проводиться комплекс робіт з укріплення та благоустрою схилів цитаделі Батуринської фортеці і територій, прилеглих до палацового комплексу К. Розумовського. В минулому році на такі цілі було освоєно 4 млн. грн.
Протягом 2008 року повинна пройти відбудова об'єктів цитаделі Батуринської фортеці, зокрема, Гетьманського палацу, Гетьманської скарбниці, дерев'яної церкви Воскресіння Господнього, фрагмента оборонних стін фортеці із баштами, в'їзних брам фортеці, спорудження у Меморіального комплексу пам'яті жертв Батуринської трагедії.
На нараді, яка проходила за участю керівництва Чернігівської області, а також інституту «УкрНДІпроектреставрація», коропорації «Укрреставрація», інституту «Діпромісто» та інших, обговорювали шляхи вирішення проблем, які гальмують реставраційні роботи. Основна з них – це існуюче законодавство, яке регулює закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти. Зокрема, воно передбачає досить тривалі терміни проведення тендерних процедур. Це означає, що поки не відбудеться тендер, не поступатиме фінансування. А отже не можливо розпочати роботи. Василь Куйбіда висловив сподівання, що новий законопроект з регулювання тендерних закупівель, який сьогодні доопрацьовує спеціальна робоча група, вже на початку лютого буде внесений на розгляд Верховної Ради. За слова Міністра, законопроект передбачає зменшення термінів на проведення тендерних процедур втричі.
Перш, ніж приступити до робіт на комплексі цитаделі, як було вирішено на нараді, проведуть укріплюючі роботи та роботи з водовідведення, оскільки цитадель знаходиться в зоні зсуву. Також учасники наради дійшли згоди щодо необхідності продумання схеми розміщення будівельників та облаштування їхнього побуту, оскільки до всіх реставраційних робіт в Батурині необхідно буде залучити не менше 2 тисяч осіб.
Генеральний план селища Батурин, який було розроблено в 2005 році (це вже четвертий генплан цього селища. 1-ий було розроблено в 1812 році, 2-ий – в 1944 році, 3-ій – 1970 році), передбачає спорудження нових школи на 500 учнівських місць, школи-інтернат на 150 місць, дитячого садка на 90 місць, будинку для перестарілих на 100 місць. Завершення будівництва цих об’єктів передбачається в 2009 році, на відміну від історичних, реставрацію яких буде завершено до жовтня 2008 року. Цього ж року буде реконструйовано Батуринську лікарню та бібліотеку. На сьогодні газифікація селища, як того передбачає план розвитку Батурина, знаходиться на завершальному етапі. Буде також проводитися робота по асфальтуванню доріг селища, оскільки тільки 30% з них мають тверде покриття. Населення Батурина – 2960 чоловік. 45 осіб перебуває в черзі на житло. Тому в найближчі роки, як це передбачено генеральним планом, буде споруджено 3 багатоповерхівки на 33 квартири, також передбачено 312 земельних ділянок для забудови садиб. Оскільки основною функцією Батурина буде туристично-рекреаційна, то генпланом передбачається також побудова готелю.
Вже в лютому, за рішенням наради, буде завершена розробка проектної документації реставраційних робіт названих історичних об’єктів. За словами Василя Куйбіди 30 січня на засіданні Уряду розглядатиметься питання про виділення коштів на проведення робіт, запланованих завершити в 2008 році. Він також зазначив, що будь-які перепони не можуть стати на заваді і зазначені в Указі Президента завдання щодо піготовки Батурина до 300 річниці Бьатуринської трагедії будуть виконані. «Є чітка воля Президента і я собі не уявляю, що хтось може зволікати, щоб ця воля була реалізована. Будемо шукати не причини, а шляхи їхнього усунення», - підкреслив Василь Куйбіда.

Джерело: Прес-служба Мінрегіонбуду, http://minregionbud.gov.ua





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини