реклама партнерів:
Головна » Полтавщина. Роми, на рахунку яких більше 30 пограбувань пенсіонерів з усієї України, затримані новосанжарськими міліціонерами

Полтавщина. Роми, на рахунку яких більше 30 пограбувань пенсіонерів з усієї України, затримані новосанжарськими міліціонерами


Коментарі: 0 Кримінал

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Про тих нелюдів, які обкрадають наших пенсіонерів і забирають останні копійки, ми писали вже неодноразово, закликаючи до пильності та уваги стареньких. Але кожного разу, коли виїжджаєш на місце пригоди, себто до дому ошуканих, то розумієш, що вони – довірливі і добродушні, завжди радо прийдуть на допомогу і чекають цього від інших. Як він не впустить молоду дівчину, якій треба перепеленати дитину, чи не подасть склянку води, чи відмовить у бесіді. А тим, хто не хоче працювати і прагне до легкого заробітку, бо інакше не може, того і треба – тільки довіри і простуватості…
«Я нічого в житті не крав, як же вони так могли з нами поступити»
Родина пенсіонерів із села Ємцева Долина, що на Новосанжарщині практично остання, яка залишилася у цьому хуторі. До району їхати кілометрів з 15, та Федір Михайлович і Валентина Іванівна звикли так жити. 15 січня дідусь був дома один, дружина пішла на роботу. Коли до дворища зайшла жінка і попросила води, то старенький і гадки не мав, що вона прийшла не з добрими намірами.
«Я пішов шукати якусь пляшку, куди б міг набрати води, - говорить Федір Михайлович - і коли попрямував до колодязя, то вона попросила кімнатної води. Ми повернули до хати, аж тут з’явилися ще три жінки. Тільки-но я відчинив двері, як одна влетіла у коридор, сіла на підлогу і почала годувати дитину груддю. Інші нагло мене не пускали до хати, обступили і все якісь казочки розказували. Усі ж наче коло мене стояли. Я почав їм говорити, що виходьте звідси, а вони мені «мовчи, діду, бо вб’ємо». Нарешті вони повиходили. Так ще ж перекинули відро із зерном, яке стояло у дворі. А потім одна ще й номера машини юбкою прикривала, поки вони сідали в авто. Та я ті номера записав, і марку машини запам’ятав, зелений ВАЗ - 2104…»
Коли повернулася дружина Валентина Іванівна, то вона перша зайшла до хати і ледь не зомліла. Усе начисто було перекинуте, перевернуте. Подушки, покривала, посуд все догори низом. Коли ж жінка відчинила шафу, то знову схопилася за серце – грошей як і не було.
«Там була наша пенсія, і пенсія чужої людини, - говорить плачучи жінка, - колишні сусіди просять забирати гроші з пошти. Всього 2250 гривень. Все забрали.»
Добре, що потерпілі не забарилися і повідомили міліцію. А головне сказали про номерний знак, який дідусь запам’ятав. Забігаючи наперед скажу, що саме це і виведе правоохоронців на слід злочинців, яких шукали уже давно…

10 діб знадобилося новосанжарським міліціонерам аби знайти злодюжок
Коли ми зустрілися із начальником Новосанжарського РВ Валерієм Джежелим, то перше, що кинулося в очі – це карта України, де відмічено півУкраїни, червоним виведено лінію, починаючи із Одеси, потім східна та Центральна Україна і аж до Закарпаття. Як пояснив головний міліціонер району – це шлях, яким слідували особи ромської національності і відповідно «наслідили» теж.
«Коли ми отримали повідомлення від потерпілого з Ємцевої Долини, - говорить Валерій Джежелий, - то почали працювати. Викликали з Полтави групу експертів, які з місця пригоди взяли відбитки. Потім почали відпрацьовувати той номерний знак авто, який дідусь запам’ятав. Вийшли на Запоріжжя. Рішення про відрядження співробітників райвідділу до Запоріжжя було негайне. Уже там мої колеги встановили власника машини і зустрілися з ним. Виявилося, що у грудні 2007 року машина була продана і новий власник їздив по дорученню, але жодного контакту з новим власником не залишилося. Зачіпки, яка б могла вивести на слід, не було. Тому вирішили перевірити водія авто до адміністративної відповідальності. Це дало результат. Ми з’ясували, що керуючий цієї машини був зупинений працівниками ДАІ. Виїхали до правопорушника і виявилося що він – звичайний слюсар, який ремонтував цей ВАЗ. Але у нього був номер мобільного телефону справжнього власника.»
Номер мобільного дав змогу міліціонерам вийти на слід ромів, які на той момент перебували вже у Закарпатській області. Ота лінія, яка й була намальована на карті України і є той шлях, яким їхали підозрювані. Міліціонерам іноді не вистачало декількох годин аби затримати їх, адже тільки телефон «говорив» в одному місці, як через декілька годин їхній слід втрачався, і це при тому, що по усіх райвідділах були розіслані орієнтування. «Невловимі месники» в образі осіб ромської національності ошукували людей, про це свідчать численні заяви та скарги від потерпілих. Тільки встановлювалося місце їх дислокації, як тут же – крадіжка. По декільком районам Закарпатської області вони ошукали чимало пенсіонерів і викрали чималу суму грошей, приміром, Тячівський район – 1000 євро та 460 гривень, Свалявський район – 7,5 тисяч гривень та 500 доларів, Воловецький район - викрадено золотих виробів на суму майже 4 тисячі гривень тощо.

«Я не грамотна, а гроші рахувати умію…»

Затримали їх на території Дніпропетровської області поблизу Дніпродзержинська. О 5 ранку патруль ДАІ зупинив підозрілу машину, яка повністю співпадала із розшукуваною. Коли міліціонери підійшли до машини, то здивувалися, там було аж (!) 9 дорослих і троє дітей. Втім, новосанжарські правоохоронці вже виїхали за групою, на яку чатували рівно 10 діб. Везли в Нові Санжари двома машинами, і все ж було тісно. Але головне, що злочинців затримали. Коли ж їх доставили до райвідділу , то склалося таке враження, що цілий табір ромів приїхав у міліцію. Характерно, що всі вони сиділи на підлозі, тут же годували дітей, і всі, як одна почали говорити, що дуже хворі – туберкульоз, фіброми, серцева недостатність і таке інше, словом, аби тільки відпустили. Кашляли, хапалися за серце і ледь не непритомніли. Слідча процедура затяглася надовго – відбитки пальців, обшуки, допити. І вони принесли свої результати. Під час обшуку у пакеті, де лежала ковбаса та хліб, міліціонери вилучили 750 євро, 1650 доларів та 10000 гривень. Гроші були скручені у трубочки. Опісля згідно взятих відбитків, пальці однієї із затриманих повністю співпали із тими, які були взяті на місці пригоди у селі Ємцева Долина. Та й це не все. Відбитки пальців ще однієї особи ромської національності повністю співпали із тими, які значилися у базі даних по нерозкритим злочинам Запоріжжя та Чернігова. Там у такий же спосіб було скоєно 5 крадіжок. Під час обшуку машини, тієї самої ВАЗ 2104, міліціонери витягли цілу купу усілякого мотлоху – нові постільні набори, сервізи, хустки, носки та власні речі. Не виключена можливість і того, що деякі речі були поцуплені у потерпілих.
Особи затриманих встановлені. Половина з них проживала у Запоріжжі, інша половина у місті Славянськ Донецької області. Говорити з ними було дуже вадко, адже кожна із затриманих стверджувала, що ні писати, ні читати вона не вміє, але коли мова зайшла про гроші, то вона сказала, що хоч і не грамотна, а гроші рахувати уміє…
Потерпілий Федір Михайлович, якого було запрошено для впізнання своїх кривдниць, пригадав і вказав саме на тих, хто його так образив. Жінки намагалися з ним сперечатися, але дідусь твердо стояв на своєму, приговорюючи «Працювати не хочете, вам тільки людей оббріхувати…»

P.S. І на сам кінець. Роботу новосанжарські міліціонери провели блискуче. Вийти на слід і затримати цю шайку, яка промишляла Україною було важко, але вони з цим завданням справилися. На сьогодні вже відомо, що запорізькі колеги підозрюють саме цю групу у скоєнні 30 крадіжок по області, закарпатські колеги приписують на їхній рахунок 5 злочинів, по нашій області 3 крадіжки. До того ж, як повідомив начальник Новосанжарського РВ Валерій Джежелий, стаття, яку інкримінують цій групі – 185 ч.2 Кримінального кодексу України (крадіжка вчинена повторно або групою осіб) буде обтяжена ще й вчиненням цих злочинів у складі організованої злочинної групи з міжрегіональними зв’язками. Адже кожна з учасниць того театрального шоу, яке вони розігрували перед потерпілими, мала свою роль і сподівалася на великий куш, та тепер хіба що за гратами.

Джерело: Яна Холодна, Інспектор ВЗГ УМВС України в Полтавській області,
http://www.mia.pl.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини