реклама партнерів:
Головна » Крим. Дискусійний клуб студентів закрито "за „натівську агітацію”

Крим. Дискусійний клуб студентів закрито "за „натівську агітацію”


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
"Ах, если б знал, что так бывает, когда пускался на дебют..." – слова видатного письменника Б. Пастернака як можно краще відображають ту ситуацію, в якій опинились члени студентського дискусійного клуба „Геополітичний Вибір”, який було засновано на базі факультета країнознавства Таврійського Гуманітарно-Екологічного інституту у місті Сімферополь.
Навчаючись на п`ятому курсі ми мріяли про створення студентського дискусійного клуба, активну участь у міжнародних конференціях, про ведення своєї науково-дослідницької діяльності, яку можна було б застосувати на практиці. Іншими словами, ми мріяли про розвиток школи міжнародних відносин в Криму на базі нашого Інституту, що до речі, є єдиним вищим навчальним закладом у Криму, який готує спеціалістів в галузі міжнародних відносин. Після закінчення, нам вдалося своїми зусиллями реалізувати свою ідею про створення такого дискусійного клубу у нашому Інституті. Для нас стало приємною несподіванкою, те що цей проект викликав таку велику зацікавленність та активність студентів. I це був лише початок, a теми, на які ми вели дискусії були вводними в загальний курс. Але подальші події шокували нас, як координаторів цього проекту, та усіх студентів, які приймали участь у роботі нашого дискусійного клубу.

Iдея створення студентського дискусійного клубу, де студенти мали б можливість самостійно проводити дослідженння по геополітичним та регіональним питанням у контексті національної безпеки України та особливо Криму, виникла навесні 2007 року. Об'єктивним привідом у цій справі стала Всеукраїнська міжнародна конференція присвячина національним інтересам України, яка проходила в Таварійському Національному університеті 16-17 березня 2007р. при підтримці програми академічних обмінів ім. Фулбрайта, Міжнародного Фонду Відродження (International Renaissance Foundation) та гранту для розвитку демократіі Посольства Сполученних Штатів (Democracy Grant from the US Embassy).

На наш погляд, завдяки своєму геополітичному розташуванню, Крим є однією з найважливіших складових національної безпеки України, оскільки саме на територіі півострова розгортається більшість проблем, які виступають факторами нестабільності в Україні. Друга причина за якою Крим заслуговує більш пильної уваги, є той факт, що регіон залишаєтся досить закритим і відокремленим від України. Те, в якій атмосфері проходила конференція, підтвердило цю тенденцію... Але цей факт є відомим тільки для наукової спільноти Криму, а Киів, здаєтся не надає цій проблемі особливого значення.

Таким чином, у вересні 2007 року на базі факультету країнознавства ТГЕІ студентський дискусійний клуб „Геополітичний вибір” розпочав свою роботу. В рамках цього проекту ми планували проводити незалежну дослідницьку діяльність та організовувати засідання Круглого столу з метою детального вивчання питань внутрішньої та зовнішньої політики України, враховуючи особливості Кримського регіону.

Першим кроком нашої діяльноті стало проведення міні соцопит, головною метою якого було визначити відношення населення Криму до можливого розподілу нашої країни. Наступним кроком була робота над матрицею національних інтересів України, що супроводилося декількома засіданнями Круглого столу, у яких брали участь студенти факультету політологіі ТГЕІ і ТНУ. Також нам вдалося налагодити контакти з Центром Стратегічних Досліджень (м. Київ) з перспектиивою подальшого співробітництва.

Такі заходи прводилися в Криму вперше і були сприйняті з особливим ентузіазмом. Студенти виразили величезну зацікавленність в розвитку співробітництва з аналогічними факультетами інших вищих учбових закладів. Ми були дуже задоволені тим, що наша робота почала дійсно приносити результати та мала багатообіцяючи перспективи. Одним із таких перспективних напрямів співробітництва стало запрошення наших студентів на семінар-тренінг на тему „НАТО як крок до порозуміння”, який проходив у Волинському Націщнальному Університеті ім. Л.Українки (м.Луцьк) за підтримкою Міністерства Освіти України. Участь студентів в цьому семінарі викликала несподівану реакцію керівництва нашого Інституту, яке розцінила діяльність клубу як „натівську агітацію” і негайно прийняло рішення припинити роботу клубу.

13 грудня, без відома кого-небудь з учасників проекту, аудиторія, раніше виділена для Клубу, була відкрита, а потім опечатана, з подальшою заміною замку. Як з'ясувалося, керівництво інституту порахувало, що діяльність Клубу несе в собі пропаганду НАТО. Такі звинувачення стали приводом для гонінь на адресу декана факультету країнознавства, яка завжди заохочувала науково-дослідну діяльність студентів та по можливості сприяла їх участі у наукових конференціях і семінарах в різних містах Криму та України.

Саме декан вирішувала найважливіши питання щодо організації Клубу в стінах нашого ВУЗу та щиро сподівалася на те, що робота в Клубі відкриє для нас нові перспективи в професійній сфері. Крім того, завдяки зусиллям нашого декана, в інститут був запрошений професор міжнародних відносин, який веде викладацьку діяльність в рамках програми академічних обмінів ім. Фулбрайта. Вперше за всю історію існування ВУЗу студентам була надана унікальна можливість прослухати не разові виступи, а повний курс профільних лекцій з питань міжнародної політики фахівця такого високого рівня.

Проте, керівництво ТГЕІ розцінило добровільну викладацьку діяльність першокласного фахівця по міжнародним відносинам як пропаганду і заборонило завершити курс лекцій. Такі дії керівництва ВУЗу викликали неймовірне обурення студентів... Мало того, що наші студенти позбавлені відповідних можливостей для здобування високоякісної освіти через слабку матеріально-технічну базу ВУЗу, низькій рівень забезпеченості науковою літературою і спеціалізованими посібниками, тепер їм ще й забороняють слухати лекції визнаних професорів-міжнародників.

Подібна ситуація стала можливою ще і тому, що на факультеті країнознавства працюють кандидати історичних наук Російської Федерації, які в ході лекційних та семінарських занять активно лобують російські інтереси і критикують зовнішньополітичний курс нашої держави, що суперечить ряду статей Закону України про вищу освіту. Подібна педагогічна діяльність таких викладачів і приводить до того, що навіть найбільш активна частка суспільства Криму – молодь - опиняється відокремленою від України. Наш декан всіма силами прагнула змінити ситуацію, що склалася в інституті. Проте подібна позиція захисту інтересів студентів і відстоювання їх права на власну думку та реальну дослідницьку діяльність не влаштовує керівництво і ряд викладачів, котрі прагнуть бачити сіру слухняну студентську масу, яку можна трансформувати в будь-які форми, використовуючи елементи шантажу і тиску.

Так чи інакше, але робота Дискусійного Клубу припинена. Декана примушували покинути посаду за власним бажанням, загрожуючи звільненням. Проте не відчуваючи за собою ніякої провини і не бажаючи залишати на свавілля своїх студентів, наш декан відмовився покинути ВУЗ. Після цього події приймають інший оборот. Проаналізовав наскільки необгрунтованими були дії та звинувачення, керівництво ВУЗу почало пояснювати своє рішення про закриття Клубу браком аудиторій у зв'язку з початком зимової сесії. Проте, ні для кого не є таємницею, що частка приміщень в будівлі інституту здається в оренду приватним підприємцям, які не мають ніякого відношення до навчального процессу. Забавна виходить ситуація: для власних студентів, які платять, за те, щоб здобути якісну освіту і займатися в аудиторіях місця не знаходиться, а для підприємців – місця в інституті завжди предостатньо!

На сьогоднішній день доля Клубу, а також декана факультету залишається невизначеною.
Студенти факультету країнознавста - єдиного факультету в Криму, який спеціалізується на вивчені міжнародних відносин - вимушені шукати підтримки інших ВУЗів, які схвалять наші прагнення. Сумно усвідомлювати, що наш Інститут фактично не забезпечує права своїх студентів на свободу думки і слова, зафіксованих в Конституції України, а також ставить під сумнів авторитет фахівців високого рівня, визнаних не лише в Києві, але і далеко за межами України. Проте ми хочемо продовжувати почату справу і боротися за свої права, тому вважаємо своїм обов'язком розповісти про ці події та дуже сподіваємося на допомогу всіх, кому не байдужа доля нашої молоді, тобто доля нашої держави...

Випускники ТГЄИ, координатори студентського Дискусійного клубу „Геополітичний Вибір” Захарова А.А, Пасько Т.П.
Джерело: http://maidan.org.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини