реклама партнерів:
Головна » Яценюк допускає розпуск Ради і пропонує останній компроміс

Яценюк допускає розпуск Ради і пропонує останній компроміс


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк не виключає розпуск парламенту 6-го скликання - якщо протягом 30 днів він не приступить до роботи.
"Якщо в понеділок не буде підписано відповідну політичну угоду, або не буде знайдений інший компроміс за цією політичною угодою, у нас йде 30-денний термін, визначений статтею 90 Конституції України. З соромом і ганьбою поставимо хрест на українському парламентаризмі", - сказав він журналістам в кулуарах Ради в п'ятницю, 15 лютого, повідомляє "Інтерфакс-Україна".
Після цього, за словами Яценюка, в країні залишаться дві легітимні гілки влади: "окрім судової, це президент, який виконуватиме свої повноваження у встановлені Конституцією терміни, і Кабінет міністрів, який законно обраний і далі працюватиме".
Але якщо парламент все-таки буде розпущений, то, упевнений спікер, "суспільство втратить ідею парламентсько-президентської республіки".
Щоб цього не сталося, Яценюк на засіданні погоджувальної ради запропонував лідерам фракцій підписати політичну угоду для розблокування роботи Ради. Правда, час подумати він їм дав до понеділка (18 лютого). Якщо вони зможуть домовитися, то вже у вівторок парламент розпочне свою роботу.

У тексті угоди лідерам фракцій пропонується домовиться про те, щоб "взяти до відома, що підпис спікера під листом на адресу генерального секретаря НАТО не є консолідованою позицією конституційного складу Верховної Ради".

Також пропонується визнати дію постанови парламенту від 19 січня 2006 року, а також дію статті 8 закону України "Про основи національної безпеки" і постанови ВР від 21 листопада 2002 року.

Документ пропонує "утриматися від практики блокування трибуни парламенту і відмовитися від блокування президії" і розпочати пленарні засідання Верховної Ради відповідно до календарного плану.

Порядок денний 2-ої сесії пропонується затвердити "виходячи з принципів врахування волі кожної фракції на компромісній основі".

Нагадаємо, фактично Верховна Рада не працює майже місяць (з 18 січня). Опозиція блокує президію, вимагаючи відклику підпису спікера під проханням про приєднання України до плану дій з членства в НАТО і проведення всенародного референдуму.

Голова Ради Арсеній Яценюк вже не раз пропонував опозиції компроміси (наприклад, розблоковувати роботу парламенту і розглянути питання щодо референдуму з НАТО через три місяці, після квітневого саміту Україна-НАТО в Будапешті). Проте поки "регіонали" не погоджуються. На думку аналітиків і деяких політиків більшості, вони переслідують зовсім інші цілі, ніж ті, що оголошують привселюдно.

Спікер не хоче "робити парламент інструментом"

Голова Ради Арсеній Яценюк вважає, що парламент хочуть використати як інструмент для створення політичної кризи.

"Якщо у когось є бажання, щоб парламент був інструментом, то у мене такого бажання немає. Я категорично заперечую проти того, щоб парламент був інструментом для Банкової, щоб парламент був інструментом для іншої сторони - вулиці Грушевського", - цитує його слова УНІАН.

Яценюк нагадав, що за 84 дні роботи ВР змогла прийняти лише 8 законів, 5 з яких були ухвалені на цьому тижні протягом півтора години. "На жаль, все проходить як завжди - в боротьбі за владу забули про національні інтереси", - засмутився спікер.

Нормалізація роботи ВР, зазначив він, сьогодні залежить тільки від волі фракцій. "І я, як спікер, підкорятимуся будь-якій волі українського парламенту", - підкреслив Яценюк.

Він ще раз повторив, що якщо не буде знайдений компроміс, то "з ганьбою через 30 днів вся країна говоритиме про те, що вже цей парламент не годиться і є конституційні підстави для того, щоб його розпустити".

Яценюк радить працювати, а не тикати пальцями на Банкову
Арсеній Яценюк впевнений, що жодних підстав для переформатування парламентської більшості на сьогодні немає. "Навіть немає предмету розмови сьогодні про переформатування коаліції, тому що для того, щоб щось переформатувати, потрібно, щоб парламент працював", - сказав він.

Водночасчас існуюча в Україні парламентська криза, на думку спікера, є "певним інструментом створення в цілому політичної кризи".

На думку голови ВР, цю кризу повинні вирішувати самі депутати.

"Парламентську кризу потрібно вирішувати парламенту, а не, пробачте, показувати пальцями на сусідні вулиці української столиці - хто на Банкову показує, хто на протилежну сторону - Грушевського", - підкреслив Яценюк.

"Необхідно брати відповідальність на себе і навчитися проявляти політичну волю, а не шукати крайніх", - додав він.

NEWSru.ua





Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини