реклама партнерів:
Головна » Міністр економіки: вступ до СОТ приведе до зростання експорту

Міністр економіки: вступ до СОТ приведе до зростання експорту


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Міністр економіки України Богдан Данилишин запевняє, що вступ до Світової організації торгівлі дасть можливість підсилити позиції України на експортних ринках, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.
За словами Данилишина, міжнародна торгівля сільськогосподарською продукцією в рамках СОТ регулюється єдиною Угодою про сільське господарство. Він зазначив, що цією Угодою передбачено переведення всіх нетарифних бар'єрів щодо імпорту сільськогосподарської продукції в тарифи і визначення їхньої верхньої межі, поступове зниження імпортних тарифів, а також скорочення внутрішніх і експортних субсидій для сільгосппродукції.
"Країни, що приєднуються до СОТ, беруть на себе певні зобов'язання щодо державної підтримки сільського господарства; доступу на ринок сільськогосподарських і продовольчих товарів; санітарних і фітосанітарних заходів, експортної конкуренції в сільськогосподарській і продовольчій торгівлі", - сказав міністр економіки.

За словами Данилишина, це вимагає певного ринкового реформування аграрного сектора і лібералізації доступу до ринків аграрної і харчової продукції.

"Вступ до СОТ дасть можливість підсилити наші позиції на експортних ринках", - переконаний міністр економіки. За його словами, згідно з дослідженнями провідних фахівців, в результаті вступу до СОТ сукупний випуск в секторі сільського господарства збільшиться на 2% в довгостроковому періоді. При цьому очікується, що поліпшення доступу на ринки приведе до істотного зростання експорту (+ 43,5%).

В той же час, відзначив Данилишин, вступ України до СОТ приведе до зменшення окремих ставок тарифу на імпорт. За словами міністра, відповідно до тарифних зобов'язань, середньоарифметична ставка ввізного мита на сільськогосподарську продукцію зменшиться з 13,84% до 11,16%. "Оскільки цінова різниця між світовими цінами і цінами вітчизняного виробника зменшується, Україна залишатиметься нетто-експортером основних сільськогосподарських товарів", - сказав він.

За умовами СОТ, Україна реформуватиме сільське господарство

Данилишин також зазначив, що Україні доведеться реструктуризувати допомогу сектора відповідно до умов СОТ, що відбувається вже зараз. За його словами, сьогодні державна аграрна політика повинна концентруватися на підвищенні конкурентоспроможності аграрного сектора, забезпеченні якості і безпеки продуктів харчування і сприяння охороні навколишнього середовища.

Крім того, міністр економіки назвав основні напрями реформування політики у сфері сільського господарства. Серед них, зокрема, відділення підтримки сільськогосподарських виробників від підтримки розвитку сільських територій і перехід від виробничих субсидій до незалежних від об'ємів і типу виробництва прямих платежів.

"За умов певного реформування механізму надання державної підтримки Україна матиме достатні можливості для захисту вітчизняного агропромислового комплексу в умовах членства у СОТ", - відзначив Данилишин.

Керівник економічного відомства вважає, що обов'язковим питанням переговорного процесу по вступу до СОТ, без врегулювання якого неможливо завершити роботу з консолідації зобов'язань країни, є узгодження граничного рівня сукупного вимірювання підтримки сільського господарства (СВП).

Він зазначив, що відповідно до Угоди про сільське господарство, внутрішня цінова підтримка сільського господарства, або так звані заходи "жовтої скриньки", повинна бути скорочена впродовж п'яти роки на 20% в порівнянні з базовим періодом.

"Завдяки своїй компромісній позиції на переговорах, Україна після вступу до ВТО не зобов'язана скорочувати узгоджений рівень СВП, що дає додаткову перевагу агропромисловому сектору", - зазначив Данилишин.

Нагадаємо, що 5 лютого Генеральна рада Світової організації торгівлі затвердила протокол про прийом України в члени СОТ. На засіданні в Женеві Генеральна рада на підставі звіту робочої групи і переліку ринкового доступу для товарів і послуг затвердила рішення і схвалила протокол приєднання, який підписали президент України Віктор Ющенко і генеральний директор СОТ Паскаль Ламі.

NEWSru.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини