реклама партнерів:
Головна » Фотовиставка, присвячена УПА, шокувала Донецьк правдою

Фотовиставка, присвячена УПА, шокувала Донецьк правдою


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У Донецьку відкрилася незвичайна і навіть шокуюча для серця шахтарського регіону фотовиставка. 19 лютого – день відкриття експозиції під промовистою назвою “УПА – історія нескорених”.
Виставка буде діяти до 27 лютого у самому центрі Донецька, а потім відправиться у подорож всіма районними центрами області. Її мета аполітична – надати якомога більше інформації, “голих” фактів, а люди вже мабть самі зробити висновки.
Урочистому відкриттю передувала прес-конференція організаторів, авторів та ініціаторів “УПА – історія нескорених”. Радник Служби безпеки України з наукових питань, історик за фахом та один з авторів Володимир В’ятрович справедливо зауважив, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Тому 22 стенди привезли в “одне з вузлових міст України – Донецьк”.
“Ця експозиція покликана ламати стереотипи, вона складається не лише з фотографій, а й з документів, які показують, що з самого початку своєї діяльності УПА була створена для боротьби проти фашистів, а націоналісти були не тільки на Західній Україні” – пояснив випускний редактор газети “Шлях перемоги”, президент історичного клубу “Холодний яр” Віктор Рог.
Керівник обласного управління СБУ в Донецькій області Сергій Малахов пояснив присутнім: “Було розсекречено 9 кримінальних справ в 11 томах, ці папери ілюструють те, що НКВС використовував незаконні методи для отримання зізнання”. Документи також дововдять, що ОУН намагалося створити свої осередки на Донбасі, але так і не спромоглося.

Володимир В’ятрович, як фахівець з історичних питань, відповідав журналістам, яких переважно цікавили суперечливі факти та прогноз реакції донеччан на виставку. Він розповів, що за даними соціологічних опитувань на грудень 2007 року більше 50% українців позитивно ставляться до визнання вояків ОУН-УПА воюючою стороною у Другій світовій війні. “Призма радянської пропаганди існує там, де майже не розгорнули діяльність активісти УПА,” – пояснив експерт.
Юрій Матущак – координатор Ініціативи поновлення історичної пам’яті Донеччини – сказав, що екскурсію протягом всієї виставки буде вести “фахово підготовлена молодь”, а першу лекцію з приводу кожного стенду прочитав сам Володимир В’ятрович.

Окремий стенд присвячений поняттю “криївка”. Будучи схованкою вояків, це місце було дуже небезпечним. А коли НКВС знаходив таку підземку, більшість упівців підривали собі обличчя або стріляли в нього. Це робилося для того, щоб їх не впізнали і потім не переслідували їхніх родичів..

В’ятрович вказав і на вояка з Донецька – Івана Кулика-Сірого, що спочатку служив у Червоній Армії, потрапив у полон до німців у 1943 році, втік та приєднався до УПА. На 300 фотографіях, які представлені на експозиції, зображено близько 1000 осіб, з них живі зараз лише 2. Він розповів і про роль жіноцтва у русі, і про “Червоний хрест” УПА, і про структуру та керманичів самої організації. Вся ця інформація є на стендах – і вона набагато більш вичерпна, ніж у радянських підручниках.

“Восени експозиція була в США. Там до нас підійшов старий чоловік і сказав – “Це я на фото”, і за якійсь час привіз оригінал фотографії. Так ми впізнали ще одну людину, ще одного нашого національного героя,” – потішився Володимир. -Коли, на вашу думку, країна визнає своїх героїв, які боролися за її незалежність? – запитав наш портал у радника СБУ В’ятровича. - Коли нормально запрацює парламент, тому що обидві політичні сили, які зараз входять до коаліції, дотримуються однозначної думки – ці люди є нашими національними героями, - оптимістично підсумував він свою невеличку лекцію.

Автор: Олена Федоренко
Джерело: http://ngo.donetsk.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини