реклама партнерів:
Головна » МТС хоче купити "Укртелеком", але ...

МТС хоче купити "Укртелеком", але ...


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Російська "Система" зацікавлена в участі в приватизації "Укртелекому". Про це повідомив на прес-конференції 25 лютого виконуючий обов'язки генерального директора UMC (МТС-Україна) Андрій Дубовсков, передає УНІАН.
Дубровсков не зміг відповісти, яка конкретно з компаній, що входять до "Системи", братиме участь у приватизації. Це, за його словами, може бути сама "Система", МТС-Україна або інша компанія.
Кажучи про вартість "Укртелекому", Дубовсков зазначив, що це буде декілька мільярдів доларів. "Навряд чи 7 млрд дол за "Укртелеком" - адекватна ціна", - відзначив він.
Нагадаємо, що 6 лютого уряд України затвердив план розміщення акцій ВАТ "Укртелеком". Відповідно до цього плану, продаж підприємства буде конкурсним, із застосуванням відвертості пропозиції ціни за принципом аукціону.

Продавати будуть контрольний пакет у розмірі 67,79% акцій. У держвласності буде закріплено блокуючий пакет у розмірі 25%+1 акція.

За даними фондової біржі ПФТС, на кінець дня 5 лютого курс акцій "Укртелекому" склав 1,04 грн/акція, хоча раніше ФДМ намагався продавати їх на біржі по 1,15 грн, з урахуванням якої початкова вартість 67,79% акцій "Укртелекому" склала б 14,6 млрд грн.

Початкова вартість підприємства, днями запропонована Кабміном, - 635 мільйонів доларів (3 млрд 175 млн гривень).

Як відомо, Фонд держмайна планував в серпні-грудні 2007 року виставити на продаж на міжнародних фондових біржах 37,86% акцій ВАТ "Укртелеком". На українських фондових біржах планувалося реалізувати 5% акцій "Укртелекому" по 1%.

Згідно з планом приватизації на 2007 рік, пакети акцій "Укртелекому" Фонд держмайна повинен був виставити на продаж в першому кварталі минулого року, проте через відсутність пропозицій на фондових біржах вони так і не були продані.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила 27 грудня 2007 року, що уряд не поспішатиме з приватизацією "Укртелекому". Перед приватизацією цих об'єктів необхідно ретельно вивчити ситуацію з цими надзвичайно важливими для національної безпеки підприємствами, сказала вона.

Думки експертів: скільки можна заробити на продажі "Укртелекому"

Думку про те, що 60%+1 акція ВАТ "Укртелеком" можуть бути продані в 2008 році стратегічному інвесторові за 11-14 млрд грн, висловив аналітик інвестиційного банку Concorde Capital Олександр Паращий.

За його словами, ціна цього пакету, виходячи з котирувань акцій на ПФТС, складає 12,5 млрд грн. Аналітик вважає, що продати 60%+1 акцію "Укртелекому" одному інвесторові буде значно легше, ніж продавати 37% акцій окремими пакетами на різних біржах.

"Це серйозний пакет, який прояснює ситуацію з впливом на "Укртелеком" і забезпечує повний контроль над компанією", - сказав він.

Як відзначив Паращий, зацікавитися придбанням 60%+1 акція "Укртелекому" можуть, перш за все, західні телекомунікаційні гіганти, які мають досвід інвестицій в Східній Європі, зокрема, Deutsche Telekom і France Telecom.

На думку аналітика, стратегічним інвестором "Укртелекому" може стати також компанія "Сістем Кепітал Менеджмент", яка вже має досвід роботи у телекомунікаційній галузі.

З ним солідарний міністр транспорту і зв'язку України Йосип Вінський, який вважає, що виставлений на продаж на конкурсі із застосуванням відвертості пропозиції ціни за принципом аукціону пакет акцій ВАТ "Укртелеком" у розмірі 67,79% буде проданий не менше чим за 7 млрд доларів.

Проте директор економічних програм центру ім. Разумкова Василь Юрчишин вважає, що момент продажу "Укртелекому" втрачений, і, незважаючи ні на що, продавати його необхідно щонайшвидше.

"Судячи з усього час (приватизації "Укртелекому". - прим. ред) вже втрачено, оскільки це технології, які розвиваються дуже швидко і тут важливо не помилитися той момент, коли можливе входження стратегічного інвестора", - відзначив Юрчишин.

Надалі зволікати з продажем підприємства, як показав досвід - неефективно, вважає експерт: "Експерименти на зразок: давайте продамо частину, а там визначимо, яка ринкова вартість інших частин підприємства, як це ніби-то намагалися робити, не мають під собою реальної основи".

Сума, отримана від продажу "Укртелекому", буде не такою значною, як це могло б бути раніше. І уряду не слід розраховувати на величезні надходження від цієї операції. "Зараз сформувалися вже інші можливості для інвестора, тому надія, що можна буде отримати величезні мільярди, швидше за все нездійсненні", - відзначив експерт.

NEWSru.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
19:50
07-Квіт-2024
Сирський та Умєров ознайомилися із новітніми розробками від українських виробників
Головнокомандувач ЗС України , генерал-полковник Олександр Сирський: "У плануванні оп
Усі новини