реклама партнерів:
Головна » Чернігів. «Хатинки» над Десною

Чернігів. «Хатинки» над Десною


Коментарі: 0 Довкілля

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Чернігівська міська влада розбазарює землі лісопаркової зони.
Громадськість Чернігова із занепокоєнням обговорює проблему, яку «підкинула» міська рада. На пленарному засіданні торік у листопаді вона дозволила київському ТОВ «Єврокон Полісся» розробити проект відведення семи з половиною гектарів землі по вулиці Савчука для будівництва багатоповерхових житлових будинків із об’єктами соціально-культурного призначення.
Та мешканці збентежені цим, адже будівлі і розважальні заклади намічено зводити в лісопарковій зоні Кордівка, що розкинулася неподалік центру міста і є заплавою Десни та її притоки Стрижня. Ця територія, яка живить киснем навколишні мікрорайони і підтримує гідрологічний режим згаданих річок, перебуває у безпосередній близькості зі славнозвісним Валом — чернігівським архітектурно-історичним заповідником, з пам’ятками Київської Русі. Місцева влада, не порадившись із громадськістю і не спитавши дозволу обласного управління охорони навколишнього природного середовища, поспішно змінила статус цієї рекреаційної зони, плануючи віддати її під забудову.
Начальник обласного управління охорони навколишнього природного середовища у Чернігівській області С.Горонович визнає: у Чернігові мають місце «некоректні вирішення земельного питання». «Надання ділянки по вул. Савчука під забудову призведе до порушення екологічної рівноваги та гідрологічного і гідрогеологічного режиму, в тому числі і прилеглих територій, — написав він у відповіді на запит одного з депутатів. — Було встановлено, що вилучення земельної ділянки суперечить вимогам ст. ст.16,50 Конституції України, ст. ст.48,50 Закону України «Про охорону земель», ст. ст.1,12 Закону «Про охорону навко¬лишньо¬го природного середовища», генеральному плану забудови м. Чернігів». Тому Держуправління не погодилось з вибором земельної ділянки під цей проект.
— Згідно з документами, наданими обласному управлінню охорони навколиш¬нього природного середовища, із 11 гектарів лісопарку має залишитися тільки три. Навіть самі забудовники визнають: зводити будинки на цих заболочених землях не можна, тож пропонується їх «удосконалити» — засипати 10 гектарів 480 тисячами кубометрів піску, — пояснила заступник начальника цього управління Людмила Івашко.
— Відведення землі під забудову на сесії роз¬глядалося поверхово, так що зрозуміти суть проекту було важко, — розповів депутат міської ради В’ячеслав Лебідь. — На комісії перед сесією це питання не обговорювалося, пояснювальної записки депутатам надано не було. Чиновники ухилилися від відповіді.
Попри критику, апетити міських чиновників зросли. На пленарному засіданні міськради 30 січня «у розвиток» попереднього рішення було винесено на обговорення так зване містобудівне обґрунтування «будівництва по вул. Савчука». Інвестори претендують тут на 18 гектарів, бо, мовляв, треба прокладати ще й широку об’їзну дорогу, яка має починатися біля Валу, давньоруського дитинця, пам’ятки історії та архітектури. Про те, як це вплине на па¬м’ятники, на міський пляж та інші місця масового відпочинку, навіть не йшлося.
Тож у депутатів виникло чимало запитань. Зокрема, для чого, ні сіло ні впало, будувати тут дорогу?
— Територія біля річки — найбільш привабливий для інвесторів шматок землі, який стане ще привабливішим, якщо прокласти до нього дорогу від київської траси, — пояснив міський голова О. Соколов.
«Місто вже позбулося значної частини зеленої зони — урочища Ялівщина, яке забудовує «хатинками» місцева «еліта», та найкращого пляжу. Ця втрата може стати значним ударом по екології», — з тривогою говорилося у відкритому листі Чернігівської міської організації Партії зелених, що його було розповсюджено на сесії міськради.
Що ж стоїть за цим рішенням? Останнім часом у Чернігові різко підскочили ціни на землю, надто у центрі, неподалік Десни та туристично привабливих пам’яток. Будівництво тут перспективне з огляду на майбутні бариші, тож охочих погріти на ньому руки чимало. У Чернігові багато розмов про непрозорий розподіл міської землі з боку місцевої влади.

Наталія ЛИТВИНЕНКО, спецкор «Сільських вістей».
Джерело: http://siver.com.ua/news/2008-03-24-655






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини