реклама партнерів:
Головна » Івано-Франківська область. Їхній смолоскип уже погас...

Івано-Франківська область. Їхній смолоскип уже погас...


Коментарі: 0 Надзвичайні ситуації

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Шкода, що міфічна рожевоквітна неопалима купина не цвіте у нас на Прикарпатті. Адже, за давнім повір’ям, сама її присутність на подвір’ї чи у хаті охороняє обійстя від усіх вогняних демонів.
Такий оберіг був би особливо доречним зараз, коли кількість пожеж на Івано-Франківщині нестримно зростає. Де спустошливе полум’я – там перетворені на попелища людські мрії, почорнілі руїни садиб, і, звичайно ж, передчасна людська загибель. Останнє непокоїть найбільше: від початку цього року в регіоні вогонь забрав 44 людських життя. Це на три трагедії більше у порівнянні з 2007 роком.
Сумну пальму першості за кількістю загиблих мають Надвірнянський та Городенківський райони. З початку цього року на Надвірнянщині пожежі вкоротили віку шістьом людям. За аналогічний період минулого року зареєстрований тільки один подібний випадок. На Городенківщині ж у вогні загинули троє людей – на двох більше, ніж за аналогічний проміжок часу торік. Така статистика є жахливою.
Тільки минулого тижня у такий жахливий спосіб пішли з життя троє чоловіків. 48-літній мешканець села Лоєва Надвірнянського району й гадки не мав, що щойно збудований ним чималий дім стане місцем його передчасної загибелі. Дружина вже чимало часу працювала за кордоном, адже спорудження нового житла у наш час – справа не з дешевих. Чоловік із сином жив у своєї мами та клопотався будовою. Життя без дружини мало кому йде на користь: оманливе відчуття свободи має іноді погані наслідки. Почав зазирати до чарчини і цей чоловік. Не те, щоб зловживав, але прикладався частіше, ніж годиться. А щоб не потрапляти п’яним матері на очі, все частіше залишався ночувати у новозбудованій хаті. Не знав бідолаха, що його чекає...
4-го квітня пізно ввечері до рятувальників МНС надійшло повідомлення про пожежу, що лютує в цьому селі. Сусіди намагалися загасити полум’я ще до прибуття чергової варти МНС. У розпачі хтось закричав, що в оселі має бути людина. Проклавши собі шлях крізь палаючу завісу до кімнати, вогнеборці побачили у ліжку людину: здавалося, вона спокійно собі спить посеред цього пекла. На жаль, сон цей був уже вічним: жодні намагання рятувальників повернути господаря до життя успіху не мали. У порівнянні зі смертю чоловіка абсолютного значення не мають, ясна річ, ні знищене перекриття будівлі, ні пошкоджені стіни та стеля. Все можна полагодити й виправити, крім смерті. Найімовірніше, що причиною біди стало куріння загиблого у ліжку.
У ніч проти 5-го квітня не зумів врятуватися від жахливої смерті у вогні і 39-річний житель села Пнів Надвірнянського району. Місцем трагічного кінця нещасного стала його стара дерев’яна хата, де сердега мешкав самотою по смерті матері. Його богинею і повелителькою стала оковита. Тільки в її товаристві чоловік, який не мав ні дружини, ні дітей, почувався справжнім героєм. Пив самотою, без компанії, щоб сповна насолодитися хмільним відчуттям щастя.... Це жадане відчуття було настільки разючим, що чолов’яга і не помітив язиків полум’я, котрі витанцьовували довкола його ліжка. Тільки згодом якась частина його залитої алкогольним трунком свідомості вжахнулася, примусила безвільне тіло злізти з постелі та кинутися у пошуках спасіння до дверей. До порятунку бідоласі не вистачило декількох кроків.
Рятувальники МНС, котрих викликали сполохані сусіди, застали на місці пожежі тіло господаря без ознак життя. Згоріле вщент ліжко, випалена довкола нього підлога та прогоріла наскрізь дерев’яна стіна хати схиляють фахівців до думки, що причиною пожежі став недопалок, випущений додолу п’яною рукою хазяїна.
Того ж дня ввечері, ймовірно, через коротке замикання електромережі, сталася пожежа у кладовці одного з житлових будинків у місті Калуш. Вогнем знищені меблі, закопчені стіни та вікна. На місці пожежі виявлене тіло 59-річного господаря оселі. Причину цієї трагедії та смерті людини з’ясовують фахівці.
У цьому незбагненному світі все завжди вертається на круги своя: чергуються успіхи та невдачі, злети замінюють падіння. Прикро тільки, коли смолоскип людського життя загасає беззмістовно та передчасно, і ніхто з оточуючих уже ніколи не зможе насолодитися його сяйвом та теплом.

Джерело: Юлія Гриняк, центр пропаганди ГУМНС в Івано-Франківській області, http://www.mns.gov.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини