реклама партнерів:
Головна » У Сочі кульгала лише одна "качка"

У Сочі кульгала лише одна "качка"


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Під час візиту до Сочі президент США Джордж Буш ностальгічно сказав, що його розмова з Владіміром Путіним – це остання зустріч “старих бойових коней”.
Однак, судячи з відгуків світової преси про сочинські переговори, порівняння лідерів США та Росії з “бувалими кіньми” занадто гучне. Закордонні ЗМІ охрестили президентів “кульгавими качками”.
Зустріч Буша і Путіна відбувалася спокійно, в позитивному руслі. Президенти з усмішкою намагалися подолати старі суперечності перед тим, як передати керівництво державами своїм наступникам. Принаймні робили вигляд, що намагалися, оскільки обійти основні точки кипіння їм так і не вдалось. А тому крізь численні гарячі рукостискання та приємні слова на адресу одне одному проглядався холодний прагматизм.
Газета The Daily Telegraph уважає: російський лідер не надто турбується співпрацею із США, а крім того, не проявляє особливої пошани до свого американського колеги. Через це їм складно було зробити відчутний прорив у дипломатичному конфлікті. Питання щодо розміщення ПРО у Європі, а також розбіжності в поглядах на розширення НАТО залишилися “в повітрі”. Тому, не зважаючи на підписаний договір про двосторонні відносини, багато закордонних ЗМІ впевнені, що зустріч у Сочі вкотре довела “невиліковність” американсько-російських проблем.
Критично налаштовані ЗМІ були впевнені, що в Сочі “кіна не буде”. Ще перед початком сочинських перемовин представники мас-медіа назвали цю зустріч “танцем кульгавих качок”, повідомляє Der Tagesspiegel. Такі прогнози з’явилися вже після Бухарестського саміту, де Росія чітко продемонструвала непорушність своїх позицій. Владіміру Путіну таки вдалося тимчасово заблокувати право ПДЧ для України та Грузії, якого так завзято добивався від членів Альянсу Джордж Буш.
На закритому засіданні “Росія-НАТО” під час Бухарестського саміту В. Путін “м’яко” натякнув американському колезі, що в разі вступу України до НАТО Москва вдасться до контрзаходів. Газета “КомерсантЪ” пише, що звертаючись до Буша, Путін сказав: “Ти ж розумієш, Джордже, Україна – це ж навіть не держава! Що таке Україна? Частина її територій – це Східна Європа, а частина, і значна, подарована нами!” За словами видання, в такий спосіб російський лідер попередив Буша про те, що Україна в будь-який момент може припинити своє існування, якщо США не припинить “агітувати” членів Альянсу надати нам ПДЧ. Схоже, президент США прислухався до цих слів, адже відразу погодився з усіма “компромісними” рішеннями решти членів НАТО, які сказали, що Україну та Грузію обов’язково візьмуть, проте коли – не відомо.
Не дивно, що тепер, після зустрічі в Сочі, оптимістичні заяви Білого дому про співпрацю з Росією журналісти називають “абсолютно непереконливими”. По завершенні переговорів деякі світові оглядачі навіть почали наголошувати на тому, що в Сочі “кульгаюча качка” була лише одна – і це, безсумнівно, Джордж Буш. Так, зокрема, вважає аналітик The Guardian Саймон Тісделл. За його словами, спритний російський президент узагалі постійно затикає за пояс американського колегу. Цього разу Буш найбільше сподівався отримати договір із протиракетної оборони, але Путін укотре відправив його ні із чим. “Дивно, якщо було б по-іншому”, – стверджує німецьке видання Die Tageszeitung. Можна подумати, Вашингтон уявив, що Кремль переорієнтовував свій курс. Найімовірніше, Буш просто вирішив здобути ще кілька очок за свою безрезультатну впертість серед американських республіканців, яким імпонує жорстка лінія. Газета також зазначає: більшість американців навіть не помітили, що їхній президент кудись виїжджав із країни.
Утім деякі європейські видання вбачають і позитивні моменти цієї зустрічі. Наприклад, The Independent схвалює саме прагнення Росії та США до зближення й наголошує, що за останні місяці розбіжностей між країнами справді поменшало. Попри погрози, Росія нічого не зробила у зв’язку з проголошенням незалежності Косово, та і в Бухаресті не відбулося серйозних зіткнень. Британське видання вважає: Лондону теж не завадило б узяти приклад США і зблизитися з Москвою.
Окрім того, іспанська газета El Pais наголошує на ще одній важливій події, яка сталася в Сочі, – знайомстві Джорджа Буша з новообраним президентом РФ Дмітрієм Мєдвєдєвим. Американський президент назвав наступника Путіна “людиною, яка говорить те, що думає”, а Мєдвєдєв висловив бажання надалі співпрацювати з Бушем. Газета вважає це дуже позитивним моментом у складних умовах американсько-російських відносин. Варто порадіти хоча б тому, що держави не повинні починати зближення з нуля, як це робили Рональд Рейган і Міхаїл Горбачов у 1980-х роках, уважає видання.

Олександра Тамкова.
Джерело: «Львівська газета», http://www.gazeta.lviv.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини