реклама партнерів:
Головна » На Буковині унікальні скарби нації вивозять просто вантажівками

На Буковині унікальні скарби нації вивозять просто вантажівками


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У межах села Малий Кучурів, що на Буковині, під 40-ка сантиметровим шаром землі до наших днів збереглися селища черняхівської культури, котрим понад 2000 років.
Ця археологічна пам’ятка є однією із 18 в області, котрим надано національного значення, тобто це особливо цінні історичні місця. Статусу національної пам’ятки ці селища набули за розпорядженням Кабміну України ще в 2001 році, та археологічні розкопки на них не проводилися.
Ділянку було задокументовано і «законсервовано». У археологів просто не дійшли руки до цього місця, – розповідають вони самі. Зате встигли дійти ковші екскаваторів. Справа в тому, що сусідній із археологічною пам’яткою став здали в оренду на 18 років місцевому підприємцю. У документах було чітко вказано, що «у зв’язку із значною локалізацією пам’яток археології будь-які земельні роботи забороняються».
Проте орендатор цей до уваги чомусь не взяв. Як пояснив згодом депутат обласної ради Михайло Бойчук, котрий назвався «офіційним юридичним представником підприємця», останній «міг просто не побачити у 30-сторінковій угоді розділу про заборону проведення земельних робіт». Ось уже протягом тижня на території археологічної пам’ятки працює близько 7 одиниць техніки – екскаватори, тракторі та вантажівки.
Останні одна за одною вивозять землю з виритих канав та котловану. Із робітників рідко хто звертає увагу на те, що поміж землею видніють шматки старовинних керамічних, глиняних виробів. Проте це відразу помічають археологи. Саме тут нещодавно знайшли срібний динарій римського імператора Трояна. Йому приблизно 10 століть. Пройшовши буквально кілька метрів, науковці назбирали цілу торбу археологічних цінностей. Спеціаліст управління містобудування та архітектури Василь Михайлюк принагідно просто з виритої землі підібрав черепки кераміки черняхівської культури. А представник охоронної археологічної служби України Олег Шманько, спустившись в канаву, чітко прослідкував шари різних культур та зруйнованих жител. Він наголосив на тому, що неподалік риття розташовані і старовинні могильники. На думку археологів, такі варварські дії орендаторів знищили безцінний культурний пласт, адже відновити його практично неможливо. Довелося спостерігати жахливу картину: Олег Шманько знайшов два шматки черняхівської кераміки, склав до купи,і виявилося, що обидва черепки були частинка одного глека.
За акуратних археологічних розкопок його можна було б зібрати повністю, проте після того, як скрізь попрацювала техніка, це зробити навряд чи вдасться. Окрім того, що землю тут перелопатили, її ще й вивозять в інше місце. На здоровенних ковшах запросто помітити серед землі уламки старовинних цінностей. Депутат обласної ради, член комісії при ОР з питань культури Сергій Добржанський виїжджав на місце події вже двічі. Але ні усне зауваження власнику, ні письмовий припис робіт так і не зупинили. Уже більш ніж тиждень тому охоронна археологічна служба України подала відповідний запит до обласної прокуратури. Минулого четверга це зробив і голова обласної ради Іван Шилепницький.
Проте поки що «остання інстанція» цього питання не розглянула, бо суто технічно листи поштою ще не дійшли, повідомили в прокураті цього понеділка. Коли ж вони надійдуть, обов’язково будуть здійснені відповідні перевірки. Головне, щоб це сталося не запізно, коли старовинні селища геть вивезуть на вантажівках, а з ними скарби нації та кістки наших пращурів.

Леся Воронюк, вільний журналіст "ХайВей".
Джерело: http://h.ua/story/92808/





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини