реклама партнерів:
Головна » Вінницькі пам'ятники нічийні

Вінницькі пам'ятники нічийні


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Серед місцевих пам'ятників немає монументів та архітектурних пам'яток.
Заліплені жуйками очі, обліплені продуктами життєдіяльності голубів, з надламаними вусами та підставками на платформі, аби не впасти. Приблизно такий збірний портрет вінницьких пам'ятників та пам'ятних знаків. Кому чимало їх встановлено, городяни часто не здогадуються.
Тим часом, як запевняють спеціалісти міського управління архітектури, у Вінниці взагалі немає монументальних витворів, усього кілька монументів, які взагалі можна назвати пам'ятниками, а все решта - просто пам'ятні знаки, які не мають ні найменшої художньої цінності, а досить часто й навпаки: є лише прикладом того, яким не має бути пам'ятний знак.
Точна кількість невідома. З пам'ятниками Вінниці пов'язаний цілий ряд загадок. Перша - їх кількість. Ніхто, навіть спеціалісти міського управління містобудування та архітектури, не в змозі сказати принаймні приблизне їх число. При запитанні про нього витягають цілу папку записів та починають рахувати: "Раз, два, три... а це не пам'ятник, чотири... може п'ять..., знову не те..." і так далі.

Врешті-решт підрахувати ці пам'ятники так і не вдалось. Мовляв, останнім часом з'являється все більше і більше нових різноманітних пам'ятних знаків, присвяченим тим чи іншим подіям, чи визначним об'єктам міста - як, наприклад, першому вінницькому трамваю, чи тваринам, або навіть відчуттям. До речі, живучість останнього - так званого каменя кохання - щиро дивує працівників управління архітектури. Як вони запевнять, вже практично не вірилось у те, що його відновлять. Ба ні, один із улюблених пам'ятних знаків міста таки повернули, хоч і в іншому місці.

Хто відповідальний? Іншим, не менш болючим питанням, яке стосується пам'ятників та пам'ятних знаків міста, є нагляд за ними. Конкретної установи, яка б мала за них відповідати, просто не існує. У вінницькому комунальному господарстві кажуть, що до їх обов'язків приводити до ладу такі споруди не відноситься. Це питання більше до зеленого господарства міста. Хоча, як додали після того у комунальному господарстві, звичайно, час від часу і вони чистять пам'ятники та майданчики перед ними.

У зеленому господарстві "20 хвилинам" відповіли практично так само, як і в комунальному - догляд за пам'ятниками - не їхня компетенція. Та додали, що багато пам'ятників є відомчими і за них відповідають ті, хто відповідає за територію, де вони встановлені. Зіпсував Шевченка - плати Псування пам'ятників веде за собою кримінальну відповідальність. - Згідно зі статтею 298 Кримінального кодексу України умисне псування пам'яток історії чи культури карається штрафом до 1700 гривень або позбавленням волі на строк до трьох років, - розповідає начальник дільничних інспекторів Замостянського райвідділу міліції Олександр Паламарчук. - Ті самі дії, вчинені щодо пам'яток національного значення, караються позбавленням волі на строк до п'яти років. А якщо це все вчинила ще й службова особа з використанням службового становища, то їй загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Монументи, яких немає Два погруддя Шевченку знаходяться у різних кінцях міста - одне біля школи № 30, а друге - у дворі будинку-інтернату геріатричного профілю (будинку престарілих). Письменнику майже належить ціла площа (Театральна), влаштована з розрахунком, що там врешті-решт колись встановлять йому пам'ятник.

Наразі Вінниця очікує та бореться за встановлення двох нових пам'ятників. Першого вже згаданого пам'ятника Тарасу Шевченку, другого - литовському князю Ольгерду. І хоча як і один, так і другий прямого та безпосереднього стосунку до Вінниці не мають (вони Вінниці не відвідували, і не мали зв'язків з нашим містом), навкруги їх увіковічення на площах міста вже який рік точаться суперечки.

Що стосується Шевченка, то основна проблема в образі, в якому має постати Кобзар у центрі міста. З ним уже кілька років не можуть визначитись чиновники. Конкурси, де скульптори презентували свої пропозиції стосовно того, яким має бути пам'ятник у Вінниці, гадають уже п'ять років.

Щодо великого литовського князя, який за легендами подарував Вінницю у подарунок своїм племінникам, чим в принципі і обмежується його причетність до нашого міста, то тут навіть з місцем ймовірного пам'ятника вже були визначились. Він мав бути встановлений біля підніжжя Центрального мосту. Але підтверджень причетності Великого князя до Вінниці так і не були пред'явлені. А проти встановлення такого монументу виступав сам начальник міського управління містобудування та архітектури Сергій Царенко.

Ми запитали у вінничан: "Який пам'ятник потрібен Вінниці?"

Дмитро, програміст: "Я б поставив пам'ятник Леніну. Єдина нормальна людина за останніх сто років".
Любов Юхимівна, пенсіонерка: "Я не проти пам'ятників, але, думаю, в нашому місті їх достатньо. Краще б щось для дітей гарне зробили".
Ірина, держслужбовець: "Пам'ятників у Вінниці бракує. Але який конкретно потрібен - не можу сказати".
Сергій, автослюсар: "Ніяких ідей немає, вже достатньо в місті пам'яток".

Ірина КУПЕЦЬКА. Над темою працювали: Марина ЩЕРБАЦЬКА, Тетяна ТУРЕЦЬКА

Джерело: http://20minut.ua
На світлині: Один з проектів пам'ятника Шевченку, процес встановлення якого тягнеться роками. Архів редакції.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини