реклама партнерів:
Головна » Львів. Семінар розбрату

Львів. Семінар розбрату


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Наприкінці минулого тижня, 18-19 квітня, у Львові відбувався семінар ІКОМОС "Мультикультурна спадщина та проблеми її збереження і реставрації", присвячений 10-річчю внесення Ансамблю історичного центру Львова до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.
І сама подія, і привід до неї могли б викликати заслужену повагу та гордість, якби не численні “але”, що залишили по семінарі більше запитань, аніж відповідей.
По-перше, семінар здивував відсутністю на ньому не тільки президента Українського національного комітету ІКОМОС Миколи Яковини, а й більшості представників львівського відділення, створеного нещодавно.
Отож, у палаці Потоцьких, де відбувався семінар, Львів довелося представляти одному з нечисленних присутніх членів осередку, директорові інституту “Укрзахідпроектреставрація” Володимирові Швецеві. Також на семінарі були п’ятеро представників Польщі, зокрема міністерства культури та національної спадщини Польщі, та провідні експерти з охорони історичної спадщини, двоє – з Литви, двоє – з Голландії, п’ятеро – з Німеччини та один – із Білорусі.
Організаторами семінару виступили Львівська міська рада, управління охорони історичного середовища Львова, Центр міської історії Центрально-Східної Європи за участю Українського національного комітету ІКОМОС і Польського національного комітету ІКОМОС.
Участь нацкомітету ІКОМОС також залишилася нез’ясованою. М. Яковина, не побачивши на семінарі більшості львівських колег і з’ ясувавши реальний стан охорони архітектурної спадщини міста, вирішив, м’яко кажучи, не брати участі в заході. Красномовний факт: за свідченнями очевидців, саме в дні проведення семінару добросовісні працівники ЖЕКів буквально по-сусідству, на вулиці Краківській, продовжували збивати з будинків XVI-XVIII ст. “аварійну” ліпнину.
Нагадаємо, нещодавно в результаті першого виїзного засідання бюро українського комітету ІКОМОС діяльність із збереження пам’яток архітектури у Львові визнали незадовільною: факт для Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць безпрецедентний, а для міста – ганебний. Низка рекомендацій у резолюції дали б змогу виправити ситуацію. Проте не схоже, щоб саме ці проблеми обговорювали на недавньому семінарі.
“Виступи учасників зосереджені на проблемах збереження мультикультурної спадщини. А мета зустрічі – визначити пам’ятки, які є спільною європейською спадщиною. Очікують, що представники різних країн подаватимуть спільні реставраційні проекти на фінансування з різних міжнародних фондів, у тому числі й до Європейської унії”, – йдеться в офіційному повідомленні.
“Я б навіть не називав це семінаром. Радше робочою нарадою, – прокоментував “Газеті” підсумки зустрічі Володимир Швець. – Вона могла стати одним із важливих етапів європейської промоції міста, адже приїхало чимало зарубіжних фахівців. Для майбутньої співпраці важливо, що познайомилися одне з одним”. Водночас відсутність на семінарі більшості членів львівського осередку ІКОМОС пан Швець пояснює винятково грою амбіцій певної групи колег, яких образило, що їх не запросили до організації семінару.
“Я не брав активної участі в семінарі, але вирішив виступити з дипломатичних міркувань – хтось-таки мав репрезентувати Львів перед гостями”, – говорить пан Швець. На запитання, чи не означає така позиція розколу у львівському комітеті міжнародної організації, що займається охороною архітектурної спадщини, пан Швець також висловлює власну думку: “Не можна говорити про розкол, якщо ніколи не було спільної роботи. А саме її відсутність характеризувала діяльність львівського відділення”.
Цікаво, що чимало інших членів львівського відділення українського комітету ІКОМОС виявилися просто непоінформованими про семінар. На жаль, “Газеті” так і не вдалося почути думку віце-президента Українського національного комітету ІКОМОС та голови його львівського відділення Миколи Бевза. На час, коли готували матеріал, він перебував за кордоном, однак сподіваємося, ще викладе своє бачення ситуації на наших шпальтах.
Натомість один із членів львівського відділення українського комітету ІКОМОС, Микола Гайда, розповів “Газеті”, що його на семінар ІКОМОС у Львові просто... не запросили. “Якщо таку зустріч готує український ІКОМОС, то принаймні членів бюро – а я є одним із них – мали б залучити до її підготовки. Якщо ж ІКОМОС лише “ширма”, “рекламний щит” – тоді інша річ”, – говорить пан Гайда.
“Забули” попередити про семінар ще одного львівського “ікомосівця”, доцента кафедри реставрації НУ “Львівська політехніка” Костя Присяжного. В коментарі ЗІК пан Присяжний, зокрема, зазначив: “Мене як члена ІКОМОС ніхто не запрошував на семінар. І тому, якщо там немає більшості членів ІКОМОС – усе зрозуміло й без коментарів!”

Лідія МЕЛЬНИК
Джерело: "Львівська газета", http://www.gazeta.lviv.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини